Skocz do zawartości

Brak gniazda LAN w laptopie. Jaki adapter wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam laptopa HP Elitebook 845 G8. Niestety, brak w nim gniazda na kabel internetowy. Jaki adapter wybrać, aby uzyskać możliwie najbardziej stabilne połączenie i możliwie najniższe opóźnienia (głównie pod gry multiplayer)?

ChatGPT podpowiada, że laptop posiada gniazda 2x SuperSpeed USB Type‑C (10 Gb/s), 2x SuperSpeed USB Type‑A (5 Gb/s), zalecając głównie Adaptery 2.5 GbE (USB‑C → 2.5 GbE), tj: Realtek RTL8156B (np. Cable Matters USB‑C 2.5G) i Killer 2.5G Ethernet to USB‑C 3.1 Adapter.

W praktyce co najlepiej wybrać, aby nie przepłacać, a uzyskać oczekiwany efekt?

Dziękuję za pomoc.

Opublikowano
8 minut temu, emse7en napisał(a):

W praktyce co najlepiej wybrać, aby nie przepłacać, a uzyskać oczekiwany efekt?

Innego laptopa. To jest workbook. Do grania się nie nadaje, a tym bardziej w multi. Wbudowane WiFi w zupełności wystarczy.

Opublikowano

Na moje aktualne potrzeby w zupełności wystarcza (gram w starsze tytuły, które działają płynnie). Problem w tym, że czasami zabieram go w miejsce, gdzie sieć WiFi nie wyrabia, gdy dwa komputery korzystające z tej samej sieci są w tej samej rozgrywce - osoba grająca na kablu ma stabilny i niski ping, natomiast u mnie na WiFi ping ciągle skacze od 60 do 1000 ms, co zupełnie uniemożliwia rozgrywkę.

Odległość od routera jest tam dość spora, ale istnieje możliwość podciągnięcia drugiego kabla, stąd potrzebny mi takowy adapter (z tego co wyczytałem najlepiej pod USB-C?).

Opublikowano
18 godzin temu, emse7en napisał(a):

Adaptery 2.5 GbE (USB‑C → 2.5 GbE), tj: Realtek RTL8156B (np. Cable Matters USB‑C 2.5G) i Killer 2.5G Ethernet to USB‑C 3.1 Adapter.

Masz w tamtej lokalizacji sieć 2.5 GbE? Pewnie nie, więc za taki adapter tylko przepłacisz. Wystarczy zwykły model z gigabitowym ethernetem, na USB-C albo USB-A, jak wygodniej.

Opublikowano (edytowane)

Mam do Lenovo X1 Carbon 9th podpięty adapter Uniteka model U1312A podłączy po LANie do neta symetrycznego 1/1 Gb/s - sprawdza mi się od ponad roku. 

Edytowane przez Meistero