Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam mam zamiar stawiać nowy drewniany płot z drzewa mieszanego sosna i świerk suszone, chce go pomalować impregnatem drewnochron lub sadolin ale bez gruntu czy muszę dawać grunt na surowe drzewo, inni mówią mi że nie trzeba że sam impregnat wystarczy że jest głęboko penetrujący i chroni przed grzybami tak samo jak grunt i że producenci chcą tylko wyciągnąć kasę od ludzi , a inni że trzeba dawać grunt mam mętlik w głowie czytałem wiele opinii pozytywnych i też negatywnych np o sadolin że po pomalowaniu wyskakuję grzyb i sam nie wiem czy może nie dali gruntu albo malowali drzewo świeże lub z wysoką wilgotnością masakra proszę was o pomoc bo nie wiem co mam robić.

Tu link do impregnatów które mnie interesują

https://allegro.pl/oferta/sadolin-classic-impregnat-9l-dab-jasny-12305426365

https://allegro.pl/oferta/drewnochron-impregnat-express-ogrod-4-5l-dab-jasny-13956655879

Edytowane przez Kalvin
  • Kalvin zmienił(a) tytuł na Malowanie płotu impregnatem Drewnochron lub Sadolin – czy grunt jest konieczny?
Opublikowano

@Kalvin

Maluję deski elewacyjne (od nowości) na domku na działce od ponad 24 lat Drewnochronem, bez żadnych podkładów czy innych gruntów.

Deska desce nie równa i w zależności od miejsca, sporo było wymienianych, ale ze względu na pęknięcia, a nie grzyby czy inne wyniki słabej impregnacji.

Płot będzie cały rok w całości narażony na różne zjawiska pogodowe, robaczki czy inne zagrożenia, więc trzeba malować kilka razy, by drewno dobrze się "napiło".

Jak rozumiem, płot będzie cały drewniany, więc to, co idzie bezpośrednio w ziemię, trzeba szczególnie dobrze przygotować.

Kiedyś też miałem na działce płot z sośniny i kupę lat wytrzymał, ale wtedy to się robiło inaczej, "na czarno", a teraz ekologicznie musi być. :D

Opublikowano

Witaj dzięki za odpowiedz, powiem tak że mieszkam blisko rzeki więc wilgotność jest wysoka no i bez gruntu niestety chyba się nie obędzie, chciałem kupić sadlin slassic hybrydowy dąb jasny myślę że sadolin ma ładniejszy kolor niz drewnochron express tak zauważyłem na zdjęciach ludzi którzy udostępniali na allegro, ale sadlin superbase grunt jest potwornie drogi prawię 200 zł za 4,5 L więc odpada, a jak bym nałożyć grunt R od drewnochron i potem pomalował sadlinem czy można tak ?

Opublikowano (edytowane)

@Kalvin

Nie jestem specjalistą, ale w takim przypadku wilgoć pewnie zrobi z czasem swoje, a części podziemne słupów przegniją rychło, bez znaczenia czego byś nie użył.

Te wszystkie impregnaty mają kolosalne ceny niestety i nie wiem czy jest sens tyle płacić. Zamiast tego może trzeba inaczej ten płot postawić.

Ten płot to ma być taki konkretny na lata czy tylko byle zagrodzić? Jeśli konkretny, to trzeba by konkretnie zrobić.

Przykładowa fotka jakbym to widział:

pelne-deski-ogrodzeniowe-kompozytowe-sztachety-terafest.thumb.jpg.201a9357c645a0515f9fd226a1ca65b7.jpg

Nic nie zgnije od dołu, jedynie za ileś tam lat będą pojedyncze deski do wymiany, nie licząc sytuacji awaryjnych. Można też dać słupy betonowe.

Tu fotka z podstawami (przykład) pod słupy:

8c62a987d55704fbd21f4444aa9eb773.jpg.0b2d9d4b27261fe559973ff4f099b519.jpg

Czy walnie czy nie walnie, zależy od długość słupa. I innych czynników, nigdy takiego nie miałem.

I ostatni przykład, słupów bezpośrednio w ziemię:

image.webp.5a5f2437714bcb85669ec2c6ad1a7066.webp

Sam miałem podobnie lata temu na działce (ojciec stawiał z moim wsparciem :D), tylko, że impregnowane zużytym olejem silnikowym.

Obecnie mam siatkę ze słupkami metalowymi i nic nie trzeba impregnować. :lol2:

Edytowane przez Kakarotto
Opublikowano

Słupi metalowe już mam gotowe zalane tylko przykręcać kantówki i sztachety i malować, a co impregnatu jednak kupię drewnochron express no i zastanawiam się czy kupić ten grunt były osoby że mi odradzali ale im nie wspomniałem że mieszkam właśnie nad rzeką kurczę nie wiem co robić.

Opublikowano (edytowane)

Napiszę na tyle, ile się znam. Może zajarzy tu ktoś kto siedzi w temacie, jak nie to powinieneś zapytać kogoś to ma pojęcie. I nie jest to bynajmniej pracownik marketu budowlanego czy innego, nie mówię że żaden się nie zna, ale oni muszą zaproponować gruntowanie, bo grunt ma się sprzedać. :D

Grunt to dodatkowy koszt jednak, a impregnat tani też nie jest. Finansowo średnio opłacalne (chyba żeby poszukać jakiegoś tańszego niż "markowy" grunt), z drugiej strony, świerki i sosny to miękkie drewno i średnio wytrzymałe, dodać do tego wilgotność większą niż normalnie, więcej i tak pojedyncze kantówki będą do wymiany za kilka lat.

Mnie tam płot sosnowy wytrzymał ok. 8-9 lat, ale był "impregnowany" olejem i wilgotność była standardowa.

Edytowane przez Kakarotto
Opublikowano

Cześć,
jeśli drewno jest dobrze wysuszone, to sam impregnat Drewnochron lub Sadolin powinien wystarczyć – mają głęboką penetrację i chronią przed grzybami. Grunt jest potrzebny głównie przy malowaniu świeżego, wilgotnego drewna lub jeśli chcesz dodatkową warstwę ochronną pod farbę.
Ważne, żeby malować na suchym drewnie i w odpowiednich warunkach pogodowych.

Opublikowano

Pod sadolin classic i sosnę nic nie gruntowane, coś koło 10 lat i nic się nie dzieje. Elewacja świerkowa gruntowana sadolin base nawierzchniowa lakierobejca i grzyb wychodzi.

Opublikowano

Miałem kupić sadolin classic hybrydowy ale zmieniłem zdanie ludzie piszą że grzyb wychodzi więc lipa, czy to suche lub surowe drewno grzyb wychodzi gość dodał film na youtube pomalował taras słupki i podbitkę i grzyb wyskoczył a mówił że drewno było suszone.

Opublikowano

Zgodnie ze sztuką (jeśli jesteś bogaty) dajesz impregnat podkładowy. Jeśli nie to od razu 2-3 warstwy impregnatu ochronnego. My od dawna malujemy w zasadzie tylko "Impregnatem Ochronno-dekoracyjnym z Woskiem LAKMA"... i nikt mi nie zapłacił za reklamę :E Kantówki i tak odpadną pierwsze, a sztachety będzie brało od góry i dołu czyli tam gdzie ciągną najwięcej wody dlatego warto dobrze zabezpieczyć.

Jak jest dużo wody to nawet na przepalonym oleju są zielone pasy mchu, a wszystko trzyma się na słowo honoru. Szopki stoją, ale deski w zasadzie tylko wiszą na gwoździach.