Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, leven napisał(a):

To się w końcu zastanówcie. Bo to co jest w cytacie jasno mówi, jaka ma być pojemność Vram na dzisiejsze  gry + rok/dwa do przodu. Gdyby 5070 miała 16GB Vram, to nawet nie dotknąłbym kijem 5060ti, ale jest jak jest.

NV celowo tak zrobila zebys mial dylemat i decelowo kupil 5070TI %-) 

Opublikowano
1 minutę temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

NV celowo tak zrobila zebys mial dylemat i decelowo kupil 5070TI %-) 

Ja jesli już to 5070 bo wydawać powyżej 3500 to paranoja

A czy 12600K to "staruszek" czy nadaje sie do pracy + jakiegoś grania, bo ew jego mógłbym z 5060 Ti

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.05.2025 o 14:40, leven napisał(a):

Obecny monitor jest 1080p ?  To już przeszłość, lepiej kupić monitor 1440p. Wielkość przekątnej 27 cali będzie w sam raz. Odświeżanie 120hz lub wyżej tez będzie OK.

Chyba nie do końca przeszłość skoro ponad 50% użytkowników na Steam posiada taką rozdzielczość (2K to jest ok 20%). To nadal jest i jeszcze przez wiele lat będzie standard wśród użytkowników. Sam mam nowy PC, ale wolę 144 FPS 1080p niż 60 w 2K bo różnica w płynności między 60, a 144 Hz jest ogromna.

13 godzin temu, mikogoth napisał(a):

Ja jesli już to 5070 bo wydawać powyżej 3500 to paranoja

A czy 12600K to "staruszek" czy nadaje sie do pracy + jakiegoś grania, bo ew jego mógłbym z 5060 Ti

Sam mam i5-12600KF i śmiga aż miło. To mocny procesor, a w przypadku zmiany rozdzielczości na wyższą i tak coraz większą rolę zaczyna odgrywać karta graficzna.

Poza tym osobiście unikałbym 13 i 14 generacji intela po ich wpadce z żywotnością.

Edytowane przez Infi
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Infi napisał(a):

ponad 50% użytkowników na Steam posiada taką rozdzielczość

Tak, ale z dnia na dzień wszyscy nie wyrzuca monitora. Zobacz sobie historyczne odczyty i wywnioskuj czy przybywa fullHD czy 1440p?

Tam są dane nie tylko z PC, ale też laptopów. Niektóre handheldy (np. Asus Ally) też mają fullHD. Naturalna kolej rzeczy to przejście na wyższą rozdzielczość, szczególnie przy takim rozwoju upscalerow i przystępnych cenach monitorów 1440p@165Hz+

Trzeba też pamiętać, że wiele ludzi się nie bawi z jednym monitorem, a często drugi monitor to zostawiony stary, często fullHD. 

Edytowane przez ztx
Opublikowano
4 godziny temu, Infi napisał(a):

Chyba nie do końca przeszłość skoro ponad 50% użytkowników na Steam posiada taką rozdzielczość

To to jeszcze pikuś ale sporo osób nadal używa 4:3 chociażby w csie bo tak się przyzwyczaili za dawnych lat :E i schodzi z natywnej 2560x1440 do 1024×768 mając totalne :kupa: na ekranie xD 

Opublikowano (edytowane)

No też tak grałem nawet i na 640x480 ale to były czasy monitorów CRT więc to co innego ;) schodzić z natywnej nawet o jeden poziom rozdzielczości w dół to jest hardcore a co dopiero do tego typu rozdziałek :E  

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, ztx napisał(a):

Tak, ale z dnia na dzień wszyscy nie wyrzuca monitora. Zobacz sobie historyczne odczyty i wywnioskuj czy przybywa fullHD czy 1440p?

Tam są dane nie tylko z PC, ale też laptopów. Niektóre handheldy (np. Asus Ally) też mają fullHD. Naturalna kolej rzeczy to przejście na wyższą rozdzielczość, szczególnie przy takim rozwoju upscalerow i przystępnych cenach monitorów 1440p@165Hz+

Trzeba też pamiętać, że wiele ludzi się nie bawi z jednym monitorem, a często drugi monitor to zostawiony stary, często fullHD. 

Oczywiście, że przybywa monitorów 1440p, ale do zastąpienia 1080p to jeszcze daleka droga. Ceny sprzętu są wysokie, a jeżeli mam schodzić z detalami w 2K to lepiej grać w ultra na 1080p i w większej ilości FPSów.

Opublikowano

2700 za zwykłą 5070 to jest niby okazja? :) za 2950 widziałem kilka godzin temu 9070XT w sferisie ;) 

W dniu 27.05.2025 o 15:24, wallec napisał(a):

Ja mam 55 cali i jest za małe.

Wszystko zależy od odległości w jakiej się siedzi od ekranu, ostatnio zmieniłem z 27" na 32" no i to już dosłownie na styk jak się siedzi 40cm od ekranu :E a i tak miałem problem przez pierwsze dwa dni żeby się przyzwyczaić, 55 to raczej minimum 2 metry trzeba siąść ;) 

Opublikowano

Od jakichś 3 lat siedzę na 49" TV i ogrywam na nim ofkors najczęściej Wieśka3 i jestem mega zadowolony. A monitor 23cale odstawiłem na półkę, niech jest ewentualnym zabezpieczeniem. No i TV jako monitor służy też za telewizor, wystarczy kliknąć jeden przycisk na pilocie i mam kablówkę :)  Ekran mam jakieś 2.5 metra odemnie i jest cacy :)

• Upvote 1
Opublikowano

A to TV też tak używam że mam pociągnięty przewód hdmi od kompa i 80% czasu siedzę właśnie na TV dopiero jak idę grać i siadam przy biurku na którym stoi pc to przełączam się na monitor gamingowy :E ale forum, youtuby, filmy i cała reszta to wszystko na tv ;) 

• Like 1
  • Upvote 1