Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zwracam się do was o pomoc w zdiagnozowaniu przyczyny problemu niestabilności PC po wymianie podzespołów, ostatnim czasy wymieniłem płytę główną, CPU oraz RAM. Mowa tutaj o zestawie z Viper Venom DDR5 6000Mhz CL30-40-40-78 pod AM5 (specyfikacje podam niżej). Po włączeniu profili EXPO doznałem problemów w postaci crashy gier (nawet tych, które w pełni nie wykorzystują możliwości sprzętu) oraz rzadziej BSOD. Stwierdziłem, że przetestuje czy problem nie leży w ramie. Znam problemy z wadami fabrycznymi zakupionego modelu więc wymieniłem go na w większości bezawaryjne kości od Goodrama IRDM o takim samym zegarze i opóźnieniach 30-36-36-76. Przy działaniu EXPO na zalecanych ustawieniach dalej były widoczne podobne problemy dotyczące gierek lub testów stabilności typu AIDA64, jedyna zmiana to brak BSOD (sytuacja taka sama na obu zalecanych profilach EXPO). Przy wyłączonym EXPO lub obecnie ustawionym manualnie na 5400Mhz 30-36-36-76 przy 1.3V nie doznałem póki co problemów. Zauważyłem na stronie AMD, że nowy procek czyli ryzen 5 7500F obsługuję według ich zaleceń max 5200Mhz, jednak głos użytkowników na różnych forach czy test PurePC z podobną platformą (a nawet w kombinacji z 7200Mhz) mówi co innego. Oczywiście BIOS w najnowszej wersji, sterowniki chipsetu, gpu aktualne. Jako dodatkowe informacje: przy 100% obciążeniu karta pobiera 177W, cpu 90W plus reszta około 50W. Podkreślam, że problemy występują nawet przy gierkach, które wyciągają procek na 70% i gpu na 60%. Procek podpięty na 8pinów z 10, z tego co wiem dodatkowe 4 potrzebne są tylko do dużego OC i dostarczają dodatkową moc (mogę się mylić). Poproszę o radę i z góry wielkie dzięki.
Specyfikacja:
Procesor: Ryzen 5 7500F
Karta graficzna: Radeon rx 6700xt
RAM: Goodram IRDM 6000Mhz 2x16GB z opóźnieniami 30-36-36-76 WCZEŚNIEJ Viper Venom 6000Mhz 2x16GB 30-40-40-76
Płyta główna: ASUS Tuf Gaming B650-PLUS
Zasilacz: Seasonic focus 550W 80 Plus Gold moc na poszczególnych linii widoczna na zdjęciu w załączniku.
Dysk SSD: Kioxia exceria 2TB
Dysk twardy: 6TB od Toshiby na SATA III

seasonic.png

Opublikowano

Te 5200mhz na am5 to można między bajki włożyć - to tak w skrócie ;) ten procek nie powinien mieć żadnego problemu z działaniem pamieci na 6000mhz a skoro zmniejszyłeś taktowanie do 5400 i PC złapał stabilność to zapytam czy wsadziłeś te moduły w 2 i 4 slot czy może w dwa pierwsze? jeżeli są poprawnie obsadzone (A2, B2) to na włączonym profilu expo jakie masz napięcie SOC?

Opublikowano

Do tego procka wystarczy nawet podpięcie jednej wtyczki 4-pin. Być może trafił ci się kasztanowaty kontroler pamięci w 7500F, sztywne ustawienie i być może podbicie napięcia SoC lekko podkręci i ustabilizuje kontroler pamięci. Być może płyta ustawia zbyt agresywne timingi dalszych rzędów i procek przestaje wyrabiać, można próbować ustawiać ręcznie ale tu trzeba nieco doświadczenia.

5200 na stronie AMD wynika z tego, że taka była certyfikacja JEDEC (jednostka zajmująca się standardami RAMu) na czas projektowania procka, samo AMD na premierę Ryśków 7000 rozesłało testerom kości 6000CL30 jako kompromis ceny i optymalnej wydajności.

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, kalderon napisał(a):

Do tego procka wystarczy nawet podpięcie jednej wtyczki 4-pin. Być może trafił ci się kasztanowaty kontroler pamięci w 7500F, sztywne ustawienie i być może podbicie napięcia SoC lekko podkręci i ustabilizuje kontroler pamięci. Być może płyta ustawia zbyt agresywne timingi dalszych rzędów i procek przestaje wyrabiać, można próbować ustawiać ręcznie ale tu trzeba nieco doświadczenia.

5200 na stronie AMD wynika z tego, że taka była certyfikacja JEDEC (jednostka zajmująca się standardami RAMu) na czas projektowania procka, samo AMD na premierę Ryśków 7000 rozesłało testerom kości 6000CL30 jako kompromis ceny i optymalnej wydajności.

1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

Te 5200mhz na am5 to można między bajki włożyć - to tak w skrócie ;) ten procek nie powinien mieć żadnego problemu z działaniem pamieci na 6000mhz a skoro zmniejszyłeś taktowanie do 5400 i PC złapał stabilność to zapytam czy wsadziłeś te moduły w 2 i 4 slot czy może w dwa pierwsze? jeżeli są poprawnie obsadzone (A2, B2) to na włączonym profilu expo jakie masz napięcie SOC?

Tak kości są tam gdzie powinny czyli 2 i 4 slot, płyta na expo zostawia napięcie SOC na auto i pokazuje w BIOSie 1.28V. Próbować podbijać? Jak tak to iść co ile? Na spokojnie co 0.01? Sprawa z tylnymi timingami to pewnie długi proces prób i błędów jako że to DDR5.

Opublikowano

1,28V to niemało, ciekawe czy faktycznie tyle trzyma pod obciążeniem. Z timingami to zawsze jest seria prób i błędów niezależnie od typu pamięci. A że timingów jest dużo to jest to zabawa dla bardziej zaawansowanych użytkowników.

• Upvote 1
Opublikowano
14 godzin temu, Nikander napisał(a):

1.28V. Próbować podbijać? Jak tak to iść co ile? Na spokojnie co 0.01? Sprawa z tylnymi timingami to pewnie długi proces prób i błędów jako że to DDR5.

W przypadku takich wartości to raczej mógłbyś próbować zejść niżej, do 6000mhz powinno wystarczyć 1.1 / 1.15v ;) jak profil expo nie jest stabilny to moduły kwalifikują się do zwrotu, tak być nie powinno.

Opublikowano
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

W przypadku takich wartości to raczej mógłbyś próbować zejść niżej, do 6000mhz powinno wystarczyć 1.1 / 1.15v ;) jak profil expo nie jest stabilny to moduły kwalifikują się do zwrotu, tak być nie powinno.

Obniżyłem napięcie SoC i ręcznie wpisałem dosłownie wszystkie timingi, gdzie zauważyłem, że w jednym i jedynym timingu płyta ustawiała różne wartości dla CHA i CHB. Dzięki za podpowiedź zobaczę czy będzie jakaś zmiana

Opublikowano
W dniu 26.05.2025 o 13:58, Send1N napisał(a):

Ogólnie przetestowałem sporo rzeczy (od ustawienia manualnego do pliku stronnicowego nawet) i wciąż system był niestabilny, tak naprawdę pełną stabilność uzyskuje przy fabrycznych ustawieniach BIOS gdzie płyta wpiernicza 1.2V na SoC (gdzie ram jest w trybie plug&play czyli bez OC). Co mam robić? Próbować reklamować CPU lub płytę w ciemno i czekać na wynik? Czy może próbować jakieś testy kontrolera pamięci CPU?

Opublikowano

Jak chcesz docisnąć kontroler w cpu to pobiesz OCCT i puść test "CPU + RAM" reszta opcji może zostać tak jak są standardowo ustawione, na twoim miejscu wziąłbym na początek inny zestaw pamięci, najwyżej zrobisz zwrot ;) 

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, Send1N napisał(a):

Jak chcesz docisnąć kontroler w cpu to pobiesz OCCT i puść test "CPU + RAM" reszta opcji może zostać tak jak są standardowo ustawione, na twoim miejscu wziąłbym na początek inny zestaw pamięci, najwyżej zrobisz zwrot ;) 

W głównym poście pisałem, że testowane już na zestawie od patriota i teraz goodrama podobnie jest. Puszcze testy jeszcze cos popatrze z biosem i timingami.

Edytowane przez Nikander
Opublikowano

Żadne z przytoczonych tu pamięci nie znajdują się jako kompatybilne z tą płytą Asusa. To niczego nie przesądza ale Asus potrafi mieć problemy nawet z kompatybilnymi pamięciami, czego sam w przeszłości doświadczyłem.

• Like 1