keziasty 0 Opublikowano 1 Czerwca Opublikowano 1 Czerwca Witam, Od wczoraj zmagam się z dość uporczywym problemem związanym z moim laptopem Lenovo Legion 5 z RTX'em 3050 i RYZEN'em 5 5600H, iż w menadżerze urządzeń we właściwościach RTX 3050 widnieje błąd z kodem 43. Próbowałem naprawić to sam przy użyciu ChatuGPT, który na końcu dał mi taki wynik: "Stan obecny: Laptop: Lenovo Legion 5 (RTX 3050, Ryzen 5 5600H, 16 GB RAM) System: Windows 11 → karta RTX 3050 nie działa, pojawia się kod 43 w Menedżerze urządzeń GPU-Z pokazuje 0 MHz, 0 MB VRAM Sterowniki NVIDIA się instalują, ale bez skutku (brak aktywacji GPU) Format systemu nie pomógł BIOS nie daje opcji przełączenia GPU (MUX switch) W Ubuntu karta działa normalnie (jest wykrywana i działa pod sterownikiem NVIDIA) → GPU nie jest uszkodzone fizycznie Gwarancja się skończyła Problem pojawił się nagle, podczas słuchania muzyki przez Spotify, a nie pod obciążeniem --- Wniosek: To nie jest uszkodzenie fizyczne GPU, tylko: konflikt z firmware / BIOS / ACPI, problem ze sposobem inicjalizacji karty graficznej w Windowsie 11, możliwa kolizja sterownika z aktualizacją systemu, coś w Windowsie 11 blokuje kartę lub źle ją inicjalizuje po restarcie. --- Następny logiczny krok: Zainstalować Windows 10 (na próbę, bez usuwania 11) To pozwoli sprawdzić, czy: karta działa poprawnie przy innej wersji systemu, sterownik NVIDIA wczyta się normalnie, kod 43 zniknie → wtedy można zostać na 10 albo próbować naprawić 11." Pobrałem Windowsa 10, ale pomyślałem że najpierw zwrócę się tutaj. Może któryś z was ma lepszy pomysł. Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc i chęci. Pozdrawiam keziasty.
Send1N 2 454 Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca Próbuj tej dziesiątki i daj znac skoro twierdzisz że na linuxie karta działa normalnie, kod 43 to najczęściej uszkodzone fizycznie gpu
daerragh 101 Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca Zresetuj BIOS do fabrycznych najpierw i sprawdz GPU, przed instalacja 10.
keziasty 0 Opublikowano 2 Czerwca Autor Opublikowano 2 Czerwca 9 godzin temu, daerragh napisał(a): Zresetuj BIOS do fabrycznych najpierw i sprawdz GPU, przed instalacja 10. Próbowałem. Nie pomogło. Wyłączałem Overclocking, nadal nic. 10 godzin temu, Send1N napisał(a): Próbuj tej dziesiątki i daj znac skoro twierdzisz że na linuxie karta działa normalnie, kod 43 to najczęściej uszkodzone fizycznie gpu Tak zrobię. Zobaczmy.
MadDog 226 Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca (edytowane) Kod 43 często oznacza zerwane połączenia pod rdzeniem GPU albo nawet uszkodzony GPU. Na 99% będzie to problem hardware'u a nie software'u. Przeleć jeszcze dla świętego spokoju DDU i zobacz czy ruszy instalacja sterownika. Edytowane 2 Czerwca przez MadDog 2
Rekomendowane odpowiedzi