Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Raz na jakiś czas zdarza  mi się coś sprzedawać na allegro i zawsze mam problem z dobrym oswietleniem przedmiotów. Czy te lampy LED z allegro są czegoś warte? Czekam właśnie na paczkę z Chin i nie chce mi się robić tam teraz kolejnego zamówienia.

Przykład lampy:

https://allegro.pl/oferta/lampa-studyjna-do-zdjec-42w-ze-statywem-200cm-14468865326

Co byście polecili na te i inne okazje, w których można wykorzystać taką lampę?

Opublikowano

Ciężko jest jednoznacznie ocenić, ale nawet zakładając że ta lampa ma deklarowane parametry, chyba będzie ciężko uzyskać ekspozycję z ISO100 i przymkniętą przysłoną na realistycznych czasach naświetlania.

TL;DR: chyba trochę za słaba do komfortowego foto.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Żeby nie było.. chodzi o zdjęcia zrobione smartfonem:) Najbardziej zależy mi na równomiernym oświetlenie (braku cieni) i jako takich kolorach. Niby w tej ofercie CRI to 95, ale trudno mi powiedzieć na ile jest to możliwe. Powiedz mi jeszcze taka rzecz.. żeby równomiernie oświetlić jakiś przedmiot potrzebowałbym dwóch takich lamp ustawionych z dwóch stron? Jestem tylko zwykłym użytkownikiem allegro i po prostu raz na jakiś czas wystawię jakiś swój przedmiot, który jest mi już zbędny. Taka lampa przydałaby się w sumie może jeszcze gdybym pracował zdalnie i miał jakaś wideokonferencję lub wstępną rozmowę online o pracę.

Coś tego typu może by mi bardziej pasowało.
https://a.aliexpress.com/_ExzU2MK

Mógłbym ją wykorzystać podczas kręcenia smartfonem.

Edytowane przez CozyHog
Opublikowano

Kolorami bym się bardzo nie przejmował - zapewne nie masz kalibrowanego środowiska pracy, a i potencjalni oglądacze tych zdjęć też nie mają. Mniej więcej ok to wystarczająco dobrze.

Żeby zminimalizować cienie potrzebujesz raczej czegoś, co się nazywa namiotem bezcieniowym - w odpowiednim rozmiarze. No i oczywiście oświetlenia, ale to może być już takie, jakie jest wygodne. Byle nie było zbyt ciemne.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ok, wiem o jakie namioty chodzi i pewnie dałyby najlepsze efekty, ale najbardziej przejmowałem się tymi kolorami. Wstępnie rozejrze się za czymś w stylu tej opcji nr 2, bo jest bardziej kompaktowa i może znajdę dla niej kilka zastosowań. Dzięki za pomoc.

@jagular Możesz mi jeszcze potwierdzić lub nie, że lepiej wziąć dwie takie lampy gdybym chciał okazjonalnie doświetlić jakiś przedmiot, czy nie zrobi to większej różnicy?

Edytowane przez CozyHog