Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Od kilku dni mam problem z komputerem. Zaczęło się po wymianie chłodzenia, montażu ramki na Procek, aktualizacji BIOS oraz świeżej instalacji systemu. Problem objawia się tym że przy próbie wyłączenia komputera ekran freezuje na tym logo „ Trwa zamykanie” i już się nie wyłącza gdyż świecą się ledy na płycie i wentylatorach. Jedyna opcja to reset i ponowne wyłączenie. Za pierwszym razem po odebraniu komputera z serwisu przy wyłączaniu pojawiała się na sekundę poświatą jakby jakiś proces nie zdążył się zamknąć. Zrobiłem jeszcze raz czystą instalację Windows bez instalowania zbędnych programów i teraz już tego nie ma. Problem jednak nadal pozostał tylko tym razem nie można wyłączyć komputera po graniu w grę. Konkretnie w Valoranta. Zamykam wszystko co związane z grą a i tak mimo wszystko komputer zatnie się na ekranie trwa zamykanie. Jeśli będę go używał „na spokojnie” to wszystko będzie okej. Więc tu mam zagwozdkę gdzie szukać przyczyny problemu. Proszę o pomoc. 

System to windows 11. 
Procek Ryzen 7 7800x3d

Ramy Lexar Ares 6400mhz 32gb

Karta Radeon Rx 7900xtx

plyta Msi B650 Tomahawk (BIOS z grudnia 2024) 

zasilacz seasonic focus gx 1000w

dysk ssd pny cs3140 1tb

Opublikowano (edytowane)

Może problem ze stabilnością pamięci? patrząc na to że masz 6400mhz to jest spore prawdopodobieństwo że to nie jest stabilne, obniż testowo w biosie częstotliwość ramu na 6000, timingi możesz zachować te co masz na profilu expo przy 6400mhz.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
14 minut temu, Send1N napisał(a):

Może problem ze stabilnością pamięci? patrząc na to że masz 6400mhz to jest spore prawdopodobieństwo że to nie jest stabilne, obniż testowo w biosie częstotliwość ramu na 6000, timingi możesz zachować te co masz na profilu expo przy 6400mhz.

Nie wiem czy to ma coś z tym wspólnego ale robiłem test pamięci RAM przez Windowsa i nie wyskoczyły żadne błędy.

Opublikowano

Tym windowsowym testerem? jeżeli tak to szkoda czasu, jak nie sprawdzisz to się nie dowiesz ;) jeżeli na 6000 nie będzie tych problemów to wtedy będzie można można przykładowo bawić się w zacieśnianie timingów czy spróbować np 6200mhz.

Opublikowano
31 minut temu, Send1N napisał(a):

Tym windowsowym testerem? jeżeli tak to szkoda czasu, jak nie sprawdzisz to się nie dowiesz ;) jeżeli na 6000 nie będzie tych problemów to wtedy będzie można można przykładowo bawić się w zacieśnianie timingów czy spróbować np 6200mhz.

A czy BIOS coś może mieć z tym wspólnego ? Bo sprzed aktualizacji biosu śmigały mi na takich właśnie prędkościach. Problem pojawił się z nową aktualizacja 

Opublikowano

Pobierz occt https://www.ocbase.com/download wybierz test CPU + RAM (dociśnie ram, kontroler pamięci jak i procesor) opcje zaawansowane w tym trybie możesz zostawić standardowe, uruchom i obserwuj czy po czasie nie zacznie walić błędami jak zacznie to pierwsze co zrób to o czym pisałem w kwestii obniżenia częstotliwości ramu. Kolejna sprawa to jeżeli masz podejrzenia odnośnie nowszej wersji biosu to bez problemu możesz cofnąć go w przypadku tej płyty do tej którą miałeś wcześniej.

Opublikowano
21 minut temu, Send1N napisał(a):

Pobierz occt https://www.ocbase.com/download wybierz test CPU + RAM (dociśnie ram, kontroler pamięci jak i procesor) opcje zaawansowane w tym trybie możesz zostawić standardowe, uruchom i obserwuj czy po czasie nie zacznie walić błędami jak zacznie to pierwsze co zrób to o czym pisałem w kwestii obniżenia częstotliwości ramu. Kolejna sprawa to jeżeli masz podejrzenia odnośnie nowszej wersji biosu to bez problemu możesz cofnąć go w przypadku tej płyty do tej którą miałeś wcześniej.

Okej. Tak zrobię. A powrót do poprzedniej wersji da się zrobić z poziomu samego biosu ? Bo nie pamiętam jaki był to konkretnie numer 

Opublikowano
7 godzin temu, Send1N napisał(a):

1.jpg

Opublikowano

No to mnie zaskoczyłeś :E sprawdz podgląd zdarzeń systemowy > widoki niestandardowe > zdarzenia administracyjne odszukaj godziny w których wystąpił problem i wrzuć z tego momentu screena tutaj z tej zakładki, może coś "ciekawego" tam jest ;) 

Opublikowano
17 godzin temu, Send1N napisał(a):

No to mnie zaskoczyłeś :E sprawdz podgląd zdarzeń systemowy > widoki niestandardowe > zdarzenia administracyjne odszukaj godziny w których wystąpił problem i wrzuć z tego momentu screena tutaj z tej zakładki, może coś "ciekawego" tam jest ;) 

Te 3 procesy są na chwilę przed zawieszeniem komputera

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Opublikowano
50 minut temu, caleb59 napisał(a):

Wyłącz "szybkie uruchamianie" systemu, np. https://www.asus.com/pl/support/faq/1045548/

Zapuść w wierszu poleceń (terminalu) komendy: sfc /scannow oraz dism /online /cleanup-image /restorehealth

Zaktualizuj BIOS do najnowszego.

Wyłączyłem w Windowsie

To też sprawdzałem i wszystko okej.

Najnowszy bios jest w becie dopiero,ale zrobię tak niedługo 

Ogólnie to zauważyłem, że to zamykanie systemu dotyczy tylko Valoranta/klienta Riot lub Vanguard. Po graniu np w CS2 problem nie występuje. Właśnie przed chwilą to sprawdzałem. 

Opublikowano
3 godziny temu, caleb59 napisał(a):

Zadbaj też o wszystkie poprawki do systemu z Windows Update.

Właśnie dzisiaj wyszła poprawka Windowsa odnośnie gier multiplayer i easy anti cheata,ale niestety w moim przypadku nie pomogła.