Psiak 59 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca (edytowane) Siemanko, czyściłem i przedmuchiwałem dzisiaj całego kompa. Ściągnąłem hwmonitor, żeby sprawdzić czy wszystko git i zauważyłem, że rośnie mi ten PEX Errors Recovery Counter Wiecie może o co chodzi z tym? karta rtx 3060ti. Ewentualnie dajcie znać czy ktoś ma podobny problem, w chwili kiedy pisze posta mam już 78 błędów, a komp odpalony był z pół h temu.. Edytowane 11 Czerwca przez Psiak
daerragh 103 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca (edytowane) Ja mam w tej chwili 7 bledow na laptopie ze stopki, ktory dziala tez od ok. pol godziny. Kiedy jest ich nieduzo, to mozna to olac. Kilka takich bledow nie oznacza, ze sprzet jest uszkodzony. Jesli chcesz je calkowicie wyeliminowac, to w pierwszej kolejnosci pobaw sie ustawieniami oszczedzania energii PCI-E w Opcjach zasilania w starym Panelu sterownia. Zainstaluj tez najnowsze sterowniki do chipsetu ze strony Intela/AMD. EDIT: Aktualizacja BIOSu tez moze pomoc. Czasem sam reset BIOSu pomaga na te bledy. Edytowane 11 Czerwca przez daerragh 1
Psiak 59 Opublikowano 11 Czerwca Autor Opublikowano 11 Czerwca Chipset instaluje zawsze, pobawię się tym planem sterowania. Ogólnie teraz reddita czytam i sporo ludzi ma ten problem Ps. "**1. HWMonitor zgłasza aktywność procesora powyżej 100%.**Od wersji 1.53 HWMonitor zgłasza aktywność procesora, która w niektórych przypadkach może przekroczyć 100%. Od tej wersji HWMonitor oblicza użycie procesora za pomocą liczników narzędziowych, a nie liczników czasu, więc zgłoszona wartość odpowiada wartości w Menedżerze zadań systemu Windows. Jednak podczas gdy Menedżer zadań ogranicza maksymalną wartość do 100%, HWMonitor tego nie robi i może ewentualnie zgłaszać wartość powyżej 100%, aby odzwierciedlić mechanizm zwiększania zegara, taki jak tryby turbo. Więcej informacji i wyjaśnień można znaleźć na dedykowanej stronie rozwiązywania problemów firmy Microsoft .**2. Niektóre rdzenie wyświetlają * w sekcji zegara.*** służy do identyfikacji najszybszych rdzeni procesora, jeśli istnieją. Te rdzenie mogą zazwyczaj działać z nieco wyższą prędkością zegara w porównaniu z innymi rdzeniami.**3. Licznik błędów PCIe PEX mojej karty graficznej NVIDIA nie wynosi 0 i stale rośnie.**Licznik błędów PEX zlicza transfery z L0 do Recovery. Wyzwala się na przykład podczas zmiany prędkości, szerokości i kilku innych możliwych przyczyn, które nie (zawsze) oznaczają, że wystąpił błąd PCIe. Wręcz przeciwnie, inne liczniki muszą pozostać na poziomie 0, jeśli tak nie jest, oznacza to, że naprawdę występuje błąd PCIe (w wielu przypadkach może to oznaczać niezgodność między płytą główną a kartą graficzną)." 1
AndrzejTrg 2 740 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca Czyli podsumowując to statystyka którą nie ma się co przejmować? 1
Rekomendowane odpowiedzi