Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem.

Szukałem po frazach w postach i po samych tytułach, ale mimo to nie znalazłem dedykowanego wątku poświęconego jednemu z popularniejszych dysków m2 jeżeli brać pod uwagę częstotliwość rekomendacji. Chciałbym więc, żeby w tym temacie była możliwość zebrania wiedzy, opinii i doświadczeń związanych z tym SSDkiem.

Sam mogę nawet zacząć :D Jeden jest w laptopie u żony i póki co sprawuje się świetnie. W moim nowo postawionym systemie, służy za dysk pod system i oprogramowanie systemowo-sprzętowe. 

Pytanie moje jest dotyczące temperatur dysku. Jakie powinny być one w spoczynku, czyli na przykład podczas przeglądania neta, parę programów w tyle, w tym połowa zainstalowana na drugim M2. Obecnie Lexar DiskMaster pokazuje mi przeważnie 52 stopnie i jest w slocie M4 na płycie MSI X870E Tomahawk.

Opublikowano

Jesli nie uzywa sie dysku do kopiowania duzej ilosc GB to nawet bez radiatora przy zywklym korzystaniu z komputera throtlingu nie bedzie ale warto miec radiator mimo wszystko bo sprzet chlodniejszy to sprzet mniej awaryjny ;) 

Opublikowano

Teoretycznie radiator na mobo jest w moim przypadku, ale czytałem o przypadkach, że termopady nie przylegały w tych płytach przy wykorzystaniu dysków jednostronnych. Szajsung 990 Pro, który mam pod gry i siedzi w slocie M1 trzyma akurat temperatury w okolicach 41 stopni, choć muszę sprawdzić jak to wygląda w trakcie grania. Niemniej rozkminiam kupno termopadów i ich dołożenie do Lexara, bo wydaje mi się, że temperatura 52 stopnie to dość dużo. Jeżeli chodzi o transfery, to Lexarowy soft pokazywał prędkości w okolicach tych deklarowanych, czyli 7200mb/s odczyt i 6200mb/s zapis.

Opublikowano
Godzinę temu, Vaiet napisał(a):

ale czytałem o przypadkach, że termopady nie przylegały w tych płytach przy wykorzystaniu dysków jednostronnych.

Nie ma to przeciez znaczenia czy dysk jest jednostronny czy dwustronny bo wymiary sa zawsze takie same  :P 

bo wydaje mi się, że temperatura 52 stopnie to dość dużo.

Wlasnie to ci sie tylko wydaje ;)  Wszystko jest wporzadku. 

;) obraz.png.b096bbc2acea898c7131d05df872ddb2.png

Niemniej rozkminiam kupno termopadów i ich dołożenie do Lexara

Termopady nic nie dadza, jesli nie ma radiatora miedzy nimi. 

Opublikowano
3 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Termopady nic nie dadza, jesli nie ma radiatora miedzy nimi. 

Jest radiator mobo, który ma fabryczny termopad od górnej strony dysku. Z kolei w slocie M1 gdzie mam Szajsunga Pro 990 termopady są i na radiatorze mobo i pod slotem na dysk, czyli jakby z dwóch stron. Innymi słowy, do Lexara myślałem dołożyc jeden termopad 0,5mm do obecnego, żeby zobaczyć, czy coś to zmieni.

• Upvote 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć, zamówiłem ram do lapka i żeby nie rozbierać go dwa razy, pomyślałem od razu dokupić dysk. Myślałem o 1TB ale przejrzałem rozmiary interesujących mnie gier i chyba jednak doskrobię na 2TB :E

https://allegro.pl/oferta/dysk-ssd-lexar-nm790-2tb-m-2-2280-pcie-x4-gen4-nvme-13701164976

Wpadł mi taki w oko... Będzie coś lepszego do pięciu stów? Oczywiście im mniej, tym lepiej.

Opublikowano

Aktualnie posiadam dwa dyski - ADATA SX8200PNP 1tb - jeden na system i główną partycję, drugi tylko na steama i jego gry. Płyta MPG x570 gaming plus MSI. 1TB to dziś już dla mnie dużo za mało, więc zaszalałbym i wsadził w ten dolny "steamowy" slot 4tb. Jeden z rozważanych na poważnie wyborów to właśnie Lexar z tego tematu. Tak, płyta i dolny slot ograniczą jego przepustowość, ale teraz nie narzekam, więc chodzi mi bardziej o to, żeby wszystko działało. Wsadziłbym go w be quiet! MC1 i sklonował, a potem podmienił (mam dostęp do adaptera, więc powinno się udać). Na stronie mojego MOBO oczywiście lista kompatybilnych dysków już dawno nie aktualizowana, ale chyba nie powinno być problemów? 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 29.06.2025 o 22:23, Gonzo3211 napisał(a):

Cześć, zamówiłem ram do lapka i żeby nie rozbierać go dwa razy, pomyślałem od razu dokupić dysk. Myślałem o 1TB ale przejrzałem rozmiary interesujących mnie gier i chyba jednak doskrobię na 2TB :E

https://allegro.pl/oferta/dysk-ssd-lexar-nm790-2tb-m-2-2280-pcie-x4-gen4-nvme-13701164976

Wpadł mi taki w oko... Będzie coś lepszego do pięciu stów? Oczywiście im mniej, tym lepiej.

Mam, używam,zrobił już 42TB zapisu i nic sie nie dzieje. Bierz śmiało.

W dniu 17.06.2025 o 15:44, Vaiet napisał(a):

Jest radiator mobo, który ma fabryczny termopad od górnej strony dysku. Z kolei w slocie M1 gdzie mam Szajsunga Pro 990 termopady są i na radiatorze mobo i pod slotem na dysk, czyli jakby z dwóch stron. Innymi słowy, do Lexara myślałem dołożyc jeden termopad 0,5mm do obecnego, żeby zobaczyć, czy coś to zmieni.

Szkoda czasu. Tutaj masz mojego w IDLE z dedykowanym radiatorem Lexara (dwustronny), gdzie docinałem pady z wysoką dokładnością i sprawdzałem spasowanie, żeby każdy grzejący element miał wsparcie termopada. Znajomemu instalowałem po prostu pod radiator płyty głównej i temperatury praktycznie takie same.. Także jak jeszcze tego nie zrobiłeś, to kładź pod fabryczny radiator mobo i się niczym nie przejmuj, a zaoszczędzony czas poświęć na jakiś spacer czy coś przyjemnego ;).

obraz.png.b08e433fe90a4e0ce9392538f9a486f8.png

Godzinę temu, ChrisBgnr napisał(a):

Aktualnie posiadam dwa dyski - ADATA SX8200PNP 1tb - jeden na system i główną partycję, drugi tylko na steama i jego gry. Płyta MPG x570 gaming plus MSI. 1TB to dziś już dla mnie dużo za mało, więc zaszalałbym i wsadził w ten dolny "steamowy" slot 4tb. Jeden z rozważanych na poważnie wyborów to właśnie Lexar z tego tematu. Tak, płyta i dolny slot ograniczą jego przepustowość, ale teraz nie narzekam, więc chodzi mi bardziej o to, żeby wszystko działało. Wsadziłbym go w be quiet! MC1 i sklonował, a potem podmienił (mam dostęp do adaptera, więc powinno się udać). Na stronie mojego MOBO oczywiście lista kompatybilnych dysków już dawno nie aktualizowana, ale chyba nie powinno być problemów? 

Jedyne potencjalne problemy jakie tu widzę, to powstałe przy klonowaniu itd. W praktyce pewnie nie będzie problemu.

Edytowane przez hajapackage
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

A jak wygląda sprawa tej "nalepki" na dysku? Ona jest do zerwania przed włożeniem do radiatora, czy nie powinno się tego robić? Może głupia kwestia, ale moje Adaty miało ten ozdobnik opcjonalny, a jak tak przyglądam się teraz kandydatom do zakupu to często to już jest nalepione i jeśli klej jest solidny to takie szarpanie się z tym może już chyba na starcie narobić problemów?

Opublikowano
55 minut temu, ChrisBgnr napisał(a):

A jak wygląda sprawa tej "nalepki" na dysku? Ona jest do zerwania przed włożeniem do radiatora, czy nie powinno się tego robić? 

Te naklejki są zrobione z takiego materiału aby nie były izolatorem w przypadku dołożenia opcjonalnego radiatora, ja u siebie na kc3000 chciałem sprawdzić czy będzie różnica w temperaturach Z i bez naklejki i pod obciążeniem w tej samej temperaturze pokojowej urwałem 2-3 stopnie gdy zamontowałem radiator od płyty bez fabrycznej naklejki na dysku. Jak coś to zdjąłem ją podgrzewając suszarką do włosów zeszła w całości jak po maśle i można ją z powrotem nakleić ;) 

• Thanks 1
  • Upvote 1