Skocz do zawartości

Śrubokręt do mini śrubek kart graficznych - tutaj RX Radeon 6600 XT Sapphire

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Iri jak kolega pisze, jeśli jesteś z jego okolic, to Ci to ogarnie.

W ogóle napisz, skąd jesteś, to może inny forumowicz też ogarnie. Jakby co, jeśli będziesz z moich okolic, to też Ci to ogarne :)

Edytowane przez CryptTM
Opublikowano
3 godziny temu, CryptTM napisał(a):

@Iri jak kolega pisze, jeśli jesteś z jego okolic, to Ci to ogarnie.

W ogóle napisz, skąd jesteś, to może inny forumowicz też ogarnie. Jakby co, jeśli będziesz z moich okolic, to też Ci to ogarne :)

Dolny Śląsk powiedzmy.

Opublikowano

Witaj, jak tak miałem z jakims chłodzeniem w laptopie, potem rozwierciłem łepek, blaszka reszła i obcążkami wykręciłem resztę gwintu z podstawy, nowa śrubka i po robocie :)

Opublikowano (edytowane)

@Keller ja to Małopolska :)

W takim razie możesz spróbować użyć takich wierteł: KLIK - wiertła lewoskrętne, do wykręcania właśnie takich przypadków. Wiertła wrzynają się w śrubę i ja wykręcają. Można użyć wkrętarki na min obrotach lub takiego ręcznego uchwytu do wierteł (KLIK), żeby móc przyłożyć odpowiednią siłę na śrubę.

Możesz też użyć większego bitu + kawałek gumy z rękawiczki jednorazowej jako wypełniacz między śruba a bitem. Tutaj jednak trzeba mieć dobry bit, bo zły (zbyt mały) pogłębi problem.

Wybierz jedną z bramek :E

Edytowane przez CryptTM
Opublikowano (edytowane)

Ewidentnie nie ma prostych rozwiązań :/  A już na pewno nie tanich, bo tyle sprzętu kupować aby tylko śrubki odkręcić, to chyba trzeba się przemęczyć z przegrzewaniem karty i dysków z jej winy i tak zostawić :/ 

Edytowane przez Keller
Opublikowano

Wiesz drogo też nie ma wbrew pozorom. Raczej tanie rozwiązania na nauczenie się tego, że niewłaściwym sprzętem się pewnych prac po prostu nie wykonuje. Bo mimo wszystko to kilkadziesiąt złotych góra, przy karcie wartej ile teraz 600-700 zł? Mimo wszystko gra warta świeczki. 

Zaproponowałbym nawet, że mógłbyś wysłać kartę do kogoś z forum żeby ci to ogarnął i kartę odesłał, ale jeżeli te kilkadziesiąt złotych to jest jakoś dużo dla ciebie to przypuszczam, że koszty wysyłek w obie strony też pewnie będą duże. A nie da się ukryć, że problem temperaturowy raczej będzie się pogłębiał, niż gdzieś sam od siebie zniknie.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, CryptTM napisał(a):

to kilkadziesiąt złotych góra

Nie wydaje mnie się. Tyle to te wiertła mogą kosztować. Albo tylko jeden zestaw lepszych śrubokrętów (plus brak pewności że coś to da). A wiertła to same wystarczą? :) Co trzeba mieć do nich i ile to kosztuje? Hm?

"Zaproponowałbym nawet, że mógłbyś wysłać kartę do kogoś z forum żeby ci to ogarnął"

No i ogarnąłby nawet za darmo, a wyszłaby sama wysyłka w dwie strony z 40zł. Jest sens jak można zapłacić 0 i się męczyć z 77C? :) Może olać, karta przeżyje pewnie. Bardziej o dyski się boje które do 48C HDD się grzeją.

Edytowane przez Keller
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Send1N napisał(a):

Wysyłka w dwie strony wyjdzie cię 22zl a nie 40 ;) to jest najlepsza opcja kup do tego jakąś flaszkę po taniości za robotę i wsadź do paczki zamykając się za całość w kwocie 50zl ;) 

Ciekawe czym ta wysyłka by było 22? Inpost paczkomat masz z 19.99zł średnia paczka.

7 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

A ta karta az tak mocno sie grzeje czy co? Mialem podobnego RX'a w wersji pulse, mi podchodzil pod 100 na HS latem. 

No jak mówię, 77 C. Od 70+ grzeje mi dyski za bardzo, a nie chcę by mi padły.

Przy 70C są temp ok ale też to jest czysty strzał czy wymiana pasty na grizzly by coś dała, a może np 75C? I robota na nic. Więc chciałem po taniości, a tu nici. Pierwszy raz nie mogę okręcić czegoś, bo zawsze jakoś w końcu szło. Ale teraz robią te miniaturowe śrubki które są jakieś dosłownie miękkie i się psują szybko.

Jak się wk... to na superglue to zrobię, a potem będę moczył w acetonie. Gorzej jak śruby są sklejone, to nic nie ruszy też klej i zostanie śrubokręt w karcie :lol2: 

Edytowane przez Keller
Opublikowano
1 minutę temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@Keller Jak juz wymieniasz to na PTM, a nie zaden niedzwiedz grizzly %-) Szkoda zachodu na zwykla paste ktora za chwile sie wypompuje i problem powroci. xD 

Co to za PTM? Ja całe życie używam tak:

- grizzly jak mam za dużo kasy

- gelid gc extreme jak jest z tym średnio

- jak w ogóle nie mam to pactum pt3

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Keller napisał(a):

Ciekawe czym ta wysyłka by było 22? Inpost paczkomat masz z 19.99zł średnia paczka.

Może 22 to nieaktualne ale w orlen paczce zamkniesz się w 25 w dwie strony ;) 

4 minuty temu, Keller napisał(a):

Co to za PTM? Ja całe życie używam tak:

- grizzly jak mam za dużo kasy

- gelid gc extreme jak jest z tym średnio

- jak w ogóle nie mam to pactum pt3

Kupujesz raz ptm,a i masz spokój na zawsze zamiast bawić się w wymianę pasty co pół roku a nawet częściej jak się wypompuje z rdzenia i hot spot zacznie walić kosmicznymi wartościami;) Najtańsza i najlepsza opcja > https://allegro.pl/oferta/thermopad-pasta-na-cpu-gelid-heatphase-ultra-intel-ph-gc-02-i-15220864003 jest to ptm w opakowaniu gelida.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@Keller To taki pad ktory po nagrzaniu zmienia stan skupienia w taki ktory przypomina zwykla paste, nie wypompowuje sie i jest dlugowieczny. Uzyj google, PTM7950.

Właśnie widziałem że są pady teraz, ale w ogóle nie interesowałem się tym. To jest niby lepsze i bardziej długowieczne? 

Ale to też co tu gadać, jak karty się nie da rozkręcić :stryczek:

Edytowane przez Keller
Opublikowano (edytowane)

Oczywiście że tak, tak jak pisałem kładziesz to raz i pózniej już przedmuchujesz tylko radiator z kurzu bez konieczności zmiany pasty + osiągniesz na tym padzie najlepszą różnicę między temperaturą rdzenia a hotspotem i nie będzie się zwiększać po czasie bo ten pad się nie degraduje.

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Send1N napisał(a):

Oczywiście że tak, tak jak pisałem kładziesz to raz i pózniej już przedmuchujesz tylko radiator z kurzu bez konieczności zmiany pasty + osiągniesz na tym padzie najlepszą różnicę między temperaturą rdzenia a hotspotem i nie będzie się zwiększać po czasie bo ten pad się nie degraduje.

Pytanko co się bardziej opłaca. Pasta za 20zł (dobra - 30), czy termopad za 100 jak widzę po tyle one są.
Znowu kalkulacja finansowa.

Edytowane przez Keller