Skocz do zawartości

Konsultacja monitor - Dell Alienware AW3425DW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dokonałem zakupu monitora Dell Alienware AW3425DW pierwsze wrażenia niesamowite jednakże po wstępnej analizie stwierdzam, że albo nie rozumiem działania OLED-ów albo mój drugi monitor na matrycy IPS (LG Ultragear 27GP850) nie dość, że jest jaśniejszy to i kolory bardziej "żywe".

Generalnie monitor tylko w preset mode: sport daje żywe kolory w pozostałych presetach kolor jest tak jakby zażółcony ( zdjęcie w załączniku - monitor na dole to dell na górze LG)

Dodatkowo załączam zdjęcia pokazujące kadry z gry oraz z YouTube w presetach: sport, standart oraz create. Nie ma znaczenia jasnosc czy ustawiam DisplayHDR TRUE BLACK lub HDR PEAK 1000. Dodatkowo podczas odpalania monitora dostaje informacje, że DP input 30 bit a w opcjach ustawione wszędzie 32 bity

W związku z powyższym chciałem uprzejmie prosić o informacje czy to tak powinno wyglądać czy być może coś się dzieje niedobrego z nowym monitorem

Pozdrawiam oraz z góry dziękuje za pomoc :)

30bit.jpg

creator.jpg

creator2.jpg

porównienie biały kolor.jpg

sport.jpg

sport2.jpg

standart 2.jpg

standart1.jpg

Opublikowano

Senaroth

z tego co widzę w specyfikacjach to twój stary monitor był prawie o polowe  mocniejszy w jasności niż ten obecny wiec dobrze ci się zdaje 

250 cd/m²  dell alienware   QD-OLED

400 cd/m² LG ultragear     LED, Nano IPS

• Thanks 1
Opublikowano

Rozumiem bardzo dziękuję za odpowiedzi. Jednakże chciałem dopytać czy w oledach tak jest że wydaja się takie mocno zażółcone jak są w standardowym trybie pracy? Porównuje do drugiego monitora i tam jak mam tryb standart to nie zauważam nic zażółcone go tylko takie jakie powinno byc.

Wiem że powoływanie się na zdjęcia trochę nie ma sensu ale na zdjęciu 5 od dołu jak mam dwa monitory to ten na górze wydaje się bielszy, czy to może być spowodowane że ma po prostu inna bardziej zimna temperature barw?

Dodatkowo jak mam tryb sport(zdjęcie 4 od dolu) a zdjęcie ostatnie w trybie standart to kolory w trybie sport wydaja się nasycone oraz jakby mniej żółte czy to też wynika z konfiguracji nasycenia i w standardzie tak być powinno?

Opublikowano

Raczej nie, ustawieniami powinieneś uzyskać tak jak się podoba, OLEDy ogólnie mają świetne kolory.
Zresetuj ustawienia do fabrycznych, wyłącz tryby eco, sprawdź czy w windowsie nie masz włączonego wyświetlania nocnego i poczytaj recenzje to będziesz miał jakiś pogląd czego się spodziewać po trybach (z tego co widzę sRGB włączysz w CREATOR):
https://tftcentral.co.uk/reviews/dell-alienware-aw3423dw-qd-oled
https://www.rtings.com/monitor/reviews/dell/alienware-aw3423dw (The sRGB Preset Mode results in extremely accurate colors and white balance, and the color temperature is close to the 6500K target)
https://linustechtips.com/topic/1494933-dell-alienware-aw3423dw-ultimate-monitor-settings-guide-can-you-all-help/

A co do janości to w SDR OLEDy nie biją rekordów, włącz w windowsie HDR (potem do 'pulpitu' wracaj na SDR) i odpal demka HDR na yt to pójdzie dużo wyżej.

• Thanks 1