Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może nie taki stary ale już 7 latek, może 8 (jeśli to ma istotne znaczenie. Tak więc zostałem wygnany.... w kąt salonu, bo jak się żona uprze to nie ma zmiłuj. Niestety od rutera (Fritz Box 6660) dzielą mnie dwie futryny - miało być tak pięknie i żadne kable nie miały iść przez próg. Więc podłączyłem dziada na WiFi. Łącze 500Mbps, stacjonarka po lini prostej wyciska jakieś 160... dokupiłem jakiś śmieszny adapter na amazon - TP-Link Archer TX20U Nano WLAN Stick do PC, WiFi 6 AX1800 Dual Band WLAN. Tworzy jakby drugą sieć WLAN 2, daje jakieś 190Mbps, wpięty z przodu w obudowie. Włączone obydwa (Ethernet + Adapter TP-Link) nawet 280-290. No niby ok, ale teraz wchodzi łącze 1000Mbps i mam wrażenie, że to się tylko marnuje...

Jakieś porady jak dziada przyspieszyć? Bardzo mi zależy by zostało bezprzewodowo.

Z Góry Dzięki!

Opublikowano

Da się bezprzewodowo pod warunkiem, że kupisz znacznie lepszą kartę sieciową i w tym samym pomieszczeniu umieścisz Access Point odpowiednio nowoczesny (WiFi 6 albo wyżej) który... podłączysz kablem z routerem ;)
Inaczej się nie da. Żeby osiągnąć nawet te 500 Mbps musisz się przełączyć na 5 GHz a ono jest mocno tłumione przez jakiekolwiek przeszkody więc najlepiej, aby nadajnik i odbiornik były w tym samym pomieszczeniu.

Opublikowano

Żeby to jeszcze był jakiś wielki apartament w którym metraż by to usprawiedliwiał dla innych urządzeń... ale na zwykłym mieszkaniu. Dzieciaki w pokojach lapki, tablety i cała smart reszta na chodzie, wszystko śmiga, więc też nie chcę "kosmicznej technologii" montować na pokonanie 3 metrów. Z czystej ciekawości wymusiłem połączenie na 2,5GHz - całe 35Mbps... A obok leży Pixel 7 i ciągnie pełną prędkością.

Opublikowano

Te wszystkie adaptery typu "Nano" zazwyczaj można sobie wsadzić w 4 litery bo ich zadaniem jest łapanie jakiegokolwiek zasięgu :)
Poszukaj czegoś z zewnętrznymi antenami, które będzie można postawić na wolnej przestrzeni (nie pod biurkiem tylko na, oraz kilka cm od ściany itp.)
Konkretnego modelu nie podam, bo WiFi zawsze traktowałem jako coś, co nie było przeznaczone do osiągania wielkich prędkości a jedynie do zapewnienia wystarczającego połączenia.

Opublikowano
W dniu 2.07.2025 o 08:21, Omen69x napisał(a):

A obok leży Pixel 7 i ciągnie pełną prędkością.

To znaczy, że masz dobry zasięg. Na szczęście to NANO z "wielką anteną" schowałeś z tyłu kompa :) Ponadto ten szmelc ma "1800" - o wiele za mało. Obecnie ciężko o testy (od czasów likwidacji pclab), ale ogólnie producenci oszuści sumują pasma 1800=1200+600 w dodatku zwykle sumują down + up więc cudem to zrobi 600 przy routerze. Zaś Pixel ma 6E. Potrzebujesz wyższego standardu (np. 3000), dobrych anten i dobrego miejsca (tego gdzie leży Pixel).

W dniu 1.07.2025 o 22:31, Omen69x napisał(a):

teraz wchodzi łącze 1000Mbps i mam wrażenie, że to się tylko marnuje...

Masz głupie wrażenie - co się marnuje? Nie piszesz byś ściągał gry, wtedy 35 Mb/s to można się pochlastać. Przy przeglądaniu www czy yt 35 czy 1000 to żadna różnica.