Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odpalam Windows 10 a tu brak dźwięku. W sterownikach komunikat że wsio o'key. Zainstalowałem kolejne stery - Conexant SmartAudio HD, ze strony producenta - Asus (mode laptopa GL552VW), restart, nadal brak dźwięku ale widać po kliknięcięciu w glośniczek, że coś jednak leci. Dopiero mnie tkneło  - podłączyłem słuchawki i w nich słychać. Po HDMI też dźwięk jest. Jakieś propozycje?

Opublikowano

Na poprzednim systemie lub ewentualnie na poprzedniej wersji dziesiątki dźwięk normalnie był? jak masz dźwięk na słuchawkach to może źródło nie przestawia się automatycznie aby dźwięk leciał z głośników laptopa tylko ustawione jest właśnie wyjście słuchawkowe lub hdmi mimo wypiętych słuchawek/kabla hdmi lub uszkodzone same głośniki laptopa, gdyby głosu nie było też na słuchawkach to 99% wina sterowników (ich wersji) jeżeli karta jest widoczna a system sygnalizuje w postaci pulsowania paska odtwarzanie.

Opublikowano (edytowane)

Kurcze,nie łapie 🤔 Pulsowanie paska widać i na głośnikach, i generalce. Myślisz że to jakiś update Windy wyłączył głośniki?

Wcześniej wszystko hulało...

Edytowane przez Akuki
Opublikowano (edytowane)

Na to wygląda nie raz już takie coś przerabiałem w różnych laptopach i winna była nieodpowiednia wersja sterownika do danej wersji systemu, jeżeli widzisz pulsowanie paska podczas odtwarzania dźwięku i kartę dźwiękową w menedżerze urządzeń to dobry znak. Nie "wyłączył głośników" tylko problem jest z softem ;) Otwórz cmd i wpisz winver zatwierdzając enterem, wrzuć screena z okna które wyskoczy + otwórz menedżer urządzeń > prawym właściwości na urządzenie dźwiękowe > szczegóły > właściwości > z listy rozwiń identyfikatory sprzętu i wklej pierwszy ciąg "krzaków" :E od góry. Przykład:

1.png

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

pobierz starszy sterownik megawrzuta.pl/m9lg5p6s wypakuj archiwum > kliknij na conexant smartaudio hd prawym aktualizuj sterownik i nawiguj do tego folderu, pokaż jeszcze jaką masz obecną wersję sterownika ;) 

Opublikowano (edytowane)

Nie pomogło. Teraz nawet nie pulsuje pasek odtwarzania dźwięku. Szczegóły identyfikatora dźwięku:

HDAUDIO\FUNC_01&VEN_14F1&DEV_510F&SUBSYS_10431C5D&REV_1001
Może definitywnie odinstalować urządzenie - kartę dźwiękową?

Errata - pulsuje pasek kiedy odtwarzam z np. YT. Hmm?

Edytowane przez Akuki
Opublikowano (edytowane)

Spróbuj inny megawrzuta.pl/3hsuw2nz a masz ustawione źródło dzwięku na głośniki z laptopa a nie czasem hdmi? (prawym głośnik na pasku > otwórz ustawienia dźwięku > wyjście) ma być ustawione conexant smart adio zamiast intel.

Zerknij ten wątek i sprawdź oba stery w nim podlinkowane

https://rog-forum.asus.com/t5/rog-strix-series/gl552vw-problem-with-audiowizard-sound-after-clean-windows-10/td-p/788575

Edytowane przez Send1N
  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Postawiłem na osobnym dysku W10 marcową i też brak dźwięku. 

@Send1N problem z brakiem dźwięku pojawił się niedługo po odebraniu lapka z czyszczenie (to osobna historia). Może to mechaniczne uszkodzenie? 

Niestety nie znam zaufanego serwisu w Krk, same złe wspomnienia 😑

Dzięki za pomoc, odpuszczam, na zewn.głośniku też da się grać.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Akuki napisał(a):

Postawiłem na osobnym dysku W10 marcową i też brak dźwięku. 

@Send1N problem z brakiem dźwięku pojawił się niedługo po odebraniu lapka z czyszczenie (to osobna historia). Może to mechaniczne uszkodzenie? 

Niestety nie znam zaufanego serwisu w Krk, same złe wspomnienia 😑

Dzięki za pomoc, odpuszczam, na zewn.głośniku też da się grać.

te układy Conexant SmartAudio HD lubiły się przepalać, dźwięk był dopóki układ nie dostał temperatury i go rozłączało z powodu przegrzania. Mówimy o głośnikach w laptopie, bywały przypadki że układ się uszkodził częściowo i można było korzystać normalnie ze słuchawek. Ale myślę ze u ciebie wystarczy spróbować wyłączyć sterownik dźwięku dla wyświetlaczy Intel, druga sprawa jest taka że masz sporo nieznanych sterowników i albo włączysz windows update>aktualizacje opcjonalne i system sam sobie zainstaluje sterowniki albo instalujesz je ręcznie.

Jakbyś mógł rozebrać laptopa i sprawdzić jaki masz układ dźwiękowy na płycie

@Akukiściągnij aida64 lub hwinfo i zobacz w zakładce jaki masz kodek Audio. Tak sobie przypomniałem śmieszną sytuacje z tym chipem że miałem ten sam problem z dźwiękiem co ty, na pająka odpaliłem laptopa i sprawdzałem paluszkiem czy ten układ conexant'a się grzeje, wszystko było dobrze dopóki nie załączyłem piosenki, chip momentalnie złapał 80C i oparzyłem paluszka :E 

Edytowane przez Pan Ciastovy
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 24.10.2025 o 15:24, Send1N napisał(a):

Jeżeli jest fizycznie ubity to dziwne że urządzenie jest widoczne w menedżerze urządzeń bo w 99% przypadków ubity chip przestaje być całkowicie widoczny :hmm:

Nie w tym przypadku, jest sporo tematów na temat toshiby L755/L755D(ale jak widać ASUS poszedł tą samą drogą i wstawił wadliwy kodek audio).

Miałem ten problem że po 20 sekundach od puszczenia muzyki z głośników laptopowych to dźwięk przestawał grać i dopiero po rozbiórce laptopa, ujrzałem nadtopioną folię ochronną płyty głównej. Uruchomiłem go na pająka, system się załadował i dotknąłem paluszkiem chipu conexant'a (do pewnego momentu był chłodny) uruchomiłem youtuba i tylko dźwięk poszedł z głośnikach i chip stawał się bardzo gorący i go rozłączało całkowicie i nawet jak wystygł to dźwięk nie działał. Dopiero po wyminanie tego kodeka na ten sam tylko że sprawny, wszystko powróciło do normy i głośniki działały. I jest milion tematów na temat tego kodeka np. dźwięk jest do czasu, dźwięk działa tylko na słuchawkach, dźwięk nie działa, a widać go w menadżerze urządzeń ze jest aktywny i sprawny. Laptop ma kodek conexant'a i dźwięk nie chodzi? rozebrać laptopa i sprawdzić czy się nie nagrzewa i na 100% jest uszkodzony

Niech autor tematu nie zostawia tego bo może się stać kuku temu laptopowi

Edytowane przez Pan Ciastovy
  • Thanks 1