polak7gt 9 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca Chcę kupić komputer stacjonarny. Priorytet: cichy i szybko działający z wieloma aplikacjami - bez opóźnień. Budżet: 5000-6000 PLN Pracuję na trzech monitorach i mam sporo programów odpalonych w tle. Chcę, aby praca była bez opóźnień. Programy, które zazwyczaj mam aktywne: - przeglądarka internetowa (Edge) - thunderbird - aplikacja Tidal - Todoist - Notepad++ - Directory Opus - Task manager - Obsidian - Dropbox - OneDrive - ShareX - HWiNfo 64 - DisplayFusion - f.lux - word, excel Nie wiem czy uda się zbliżyć do komfortu pracy, jak na MacBooku, ale chciałbym, aby było podobnie. Nie będę grał na komputerze. Wstępnie wybrałem poniższą konfigurację: Intel Core i5-14600KF OEM MSI B760 TOMAHAWK WIFI DDR5 - nie potrzebuję WIFI - może zamienić na coś tańszego? Kingston Fury Beast 32GB (2×16GB) DDR5 5600 CL36 - wystarczy czy coś szybszego? Samsung 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe 990 PRO Endorfy Fortis 5 - nie mam pewności, czy schłodzi procesor. Będzie ok? be quiet! Power Zone 2 750W 80 PLUS Platinum - wiem, że trochę duża moc, ale ma pasywne chłodzenie poniżej pewnej temperatury, więc jest cichy. Znajdę coś lepszego? Fractal Design Define 7 Compact ASRock Radeon RX 6600 Challenger D 8GB GDDR6 - pierwotnie chciałem użyć zintegrowanej karty graficznej, ale nie mogę znaleźć płyty głównej, do której da radę podpiąć trzy monitory. Co więcej, podobno z dedykowaną kartą graficzną płynność animacji może być lepsza. Będzie ok? Czy coś zmienić?
ztx 167 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca 12 godzin temu, polak7gt napisał(a): nie potrzebuję WIFI - może zamienić na coś tańszego? Może być, jeśli ilość złącz odpowiada to nie ma sensu się pchać w nic lepszego. 12 godzin temu, polak7gt napisał(a): Kingston Fury Beast 32GB (2×16GB) DDR5 5600 CL36 - wystarczy czy coś szybszego? Pójdź w 6400@32 12 godzin temu, polak7gt napisał(a): Endorfy Fortis 5 - nie mam pewności, czy schłodzi procesor. Będzie ok? Schłodzi 12 godzin temu, polak7gt napisał(a): be quiet! Power Zone 2 750W 80 PLUS Platinum - wiem, że trochę duża moc, ale ma pasywne chłodzenie poniżej pewnej temperatury, więc jest cichy. Znajdę coś lepszego? Możesz zobaczyć MSI A850G. W cenie tego BQ chyba znajdziesz 850W, a MSI poniżej połowy poboru prądu nie załącza wentylatora. Miałbyś trochę więcej zapasu, a certyfikat Platinum to poniekąd sztuka dla sztuki, za którą dopłacasz dość dużo. 1 1
polak7gt 9 Opublikowano 21 Lipca Autor Opublikowano 21 Lipca 6 godzin temu, ztx napisał(a): Pójdź w 6400@32 Może być Kingston Fury Renegade, DDR5, 32 GB, 6400MHz, CL32? Czy będzie działać z procesorem, który oficjalnie wspiera częstotliwości do 5600MHz? 6 godzin temu, ztx napisał(a): Możesz zobaczyć MSI A850G. W cenie tego BQ chyba znajdziesz 850W, a MSI poniżej połowy poboru prądu nie załącza wentylatora. Miałbyś trochę więcej zapasu, a certyfikat Platinum to poniekąd sztuka dla sztuki, za którą dopłacasz dość dużo. O, całkiem dobry pomysł. Chociaż MSI nie załącza wentylatora poniżej 40%, a nie 50% poboru prądu, więc ciężki wybór. Dzięki za odpowiedź.
ztx 167 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca 3 minuty temu, polak7gt napisał(a): Czy będzie działać z procesorem, który oficjalnie wspiera częstotliwości do 5600MHz? Będzie, ostatnio kładłem 8200@38 na 14700KF. 4 minuty temu, polak7gt napisał(a): Chociaż MSI nie załącza wentylatora poniżej 40%, a nie 50% poboru prądu Możliwe, nie pamiętałem dokładnie. Dalej to w sumie prawie 400W. Ciężko żeby ten zestaw tyle zjadł. 1
kalderon 1 088 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca 21 godzin temu, polak7gt napisał(a): Endorfy Fortis 5 - nie mam pewności, czy schłodzi procesor. Będzie ok? Z trudem, szczególnie na zablokowanej płycie B760. Intele 14 generacji są gorące i awaryjne (a czasem ulegają degradacji). 240mm AIO na górę wejdzie, ale komponenty na płycie (radiatory, RAM) nie mogą mieć więcej niż 40mm wysokości.
polak7gt 9 Opublikowano 21 Lipca Autor Opublikowano 21 Lipca 2 godziny temu, ztx napisał(a): Możliwe, nie pamiętałem dokładnie. Dalej to w sumie prawie 400W. Ciężko żeby ten zestaw tyle zjadł. To 340W. 54 minuty temu, kalderon napisał(a): Z trudem, szczególnie na zablokowanej płycie B760. Intele 14 generacji są gorące i awaryjne (a czasem ulegają degradacji). 240mm AIO na górę wejdzie, ale komponenty na płycie (radiatory, RAM) nie mogą mieć więcej niż 40mm wysokości. Polecisz coś lepszego i cichego z wentylatorów? Czy zmienić płytę?
Send1N 4 162 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca Niewiele drożej od fortisa 5 masz phantom'a spirit https://www.ceneo.pl/173930053 znacznie lepsze chłodzenie lub flagowiec z ich oferty (bez dopisku se) ciut drożej https://www.ceneo.pl/173930045 chociaż różnica wydajności między nimi jest marginalna. 1
kalderon 1 088 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca Lub po prostu darować sobie Intela i przejść na AMD, Ryzen 7700 jest wydajny i bardzo chłodny/oszczędny. 2 1
Dirian 669 Opublikowano 22 Lipca Opublikowano 22 Lipca W 5k sie mieścisz z 12-rdzeniowym Ryzenem 7 7900, prockiem chłodnym i oszczędnym, wiec nie wiem czy jest sens pchać się w gorącą i prądożerną i5-tke: https://www.morele.net/inventory/info/0807187a/ W górny budżet można podbić RAM do 64GB albo dać dysk 2TB w razie potrzeby. 1
polak7gt 9 Opublikowano 22 Lipca Autor Opublikowano 22 Lipca Przekonaliście mnie do Ryzena. Aktualna konfiguracja wygląda tak: Procesor: AMD Ryzen 9 7900 BOX Płyta główna: MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI - musi mieć wyjście S/PDIF Pamięć RAM: Kingston Fury Renegade, DDR5, 32 GB, 6400MHz, CL32 - nie mam pojęcia czy to dobry wybór. Podobno zalecane jest 6000 dla Ryzena 7000 series? Może wybrać 6000@30/32? Dysk SSD: Samsung 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe 990 PRO Chłodzenie CPU: Endorfy Fortis 5 - myślałem też o Thermalright Phantom Spirit 120 SE, ale chyba jest za duży, a do Ryzena nie trzeba aż tak mocnego chłodzenia Zasilacz: MSI MPG A850G PCIE5 850W Obudowa: Fractal Design Define 7 Compact Karta graficzna: ASRock Radeon RX 6600 Challenger D 8GB GDDR6 - Czy karta będzie miała wpływ na płynność działania aplikacji, które wymieniłem? Zastanawiam się jeszcze nad MSI GeForce RTX 3060 Ventus 2X OC 12GB GDDR6, ale Radeon jest cichszy, bardziej efektywny energetycznie i trochę tańszy. Proszę o uwagi/komentarze.
kalderon 1 088 Opublikowano 22 Lipca Opublikowano 22 Lipca RAM lepiej 6000CL30, Goodramy są sprawdzonym wyborem. Phantom spirit lub Peerless Assassin nie są za duże do tej obudowy, kosztują tyle samo co Fortis a są znacznie wydajniejsze co przyda się przy tak fatalnie wentylowanej obudowie jak Define Compact. Przesadzone chłodzenie oznacza ciszę. Aplikacje będą obrabiane głównie na procesorze, a karta będzie służyć do wyświetlania pulpitu. 1 1
Dirian 669 Opublikowano 22 Lipca Opublikowano 22 Lipca W jakiej cenie masz tego RX 6600 ze wolisz go zamiast nowszego RX 7600? Z tego co widze to doplata to tylko okolo stówki, to bez sensu brac 6600. 1 1
polak7gt 9 Opublikowano 22 Lipca Autor Opublikowano 22 Lipca 1 godzinę temu, kalderon napisał(a): RAM lepiej 6000CL30, Goodramy są sprawdzonym wyborem. Ok, to takie wezmę. 1 godzinę temu, kalderon napisał(a): Phantom spirit lub Peerless Assassin nie są za duże do tej obudowy, kosztują tyle samo co Fortis a są znacznie wydajniejsze co przyda się przy tak fatalnie wentylowanej obudowie jak Define Compact. Przesadzone chłodzenie oznacza ciszę. Ma sens. Jeszcze się zastanowię. Godzinę temu, Dirian napisał(a): W jakiej cenie masz tego RX 6600 ze wolisz go zamiast nowszego RX 7600? Tak jak piszesz - ok stówki różnicy. RX 6600 ponoć mniej się grzeje i ma mniejsze TDP, więc zakładam, że będzie cichszy. Jeśli jednak nie będę słyszał RX 7600, to może na niego się zdecyduję. Ktoś ma i może podzielić się wrażeniami z kultury pracy?
kalderon 1 088 Opublikowano 22 Lipca Opublikowano 22 Lipca Żadnego nie powinieneś słyszeć bo nie będziesz grać, nie obciążysz karty. 1
polak7gt 9 Opublikowano 22 Lipca Autor Opublikowano 22 Lipca 20 minut temu, kalderon napisał(a): Żadnego nie powinieneś słyszeć bo nie będziesz grać, nie obciążysz karty. Dobra. No to aktualna konfiguracja wygląda tak: Procesor: AMD Ryzen 9 7900 BOX Płyta główna: MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI Pamięć RAM: GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 Dysk SSD: Samsung 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe 990 PRO Chłodzenie CPU: Thermalright Phantom Spirit 120 SE Zasilacz: MSI MPG A850G PCIE5 850W Obudowa: Fractal Design Define 7 Compact Karta graficzna: ASRock Radeon RX 7600 Challenger OC 8GB GDDR6 Będzie ok? Czy coś jeszcze zmienić?
Dirian 669 Opublikowano 22 Lipca Opublikowano 22 Lipca (edytowane) Weź chłodzenie bez dopisku SE, jest lepsze. Edytowane 22 Lipca przez Dirian 1
Send1N 4 162 Opublikowano 22 Lipca Opublikowano 22 Lipca Między zwykłym a SE jedyna różnica to to że SE ma o 3mm mniejszy radiator poza tym innych nie ma, różnica w wydajność zapewne wyniesie 1 stopień - dopłata 32zł 1
Dirian 669 Opublikowano 22 Lipca Opublikowano 22 Lipca Różnice niewielkie, ale przy takim budżecie 3 dychy są raczej bez znaczenia. Co nie weźmie będzie w sumie ok, ja tam bym dopłacił ale co kto lubi 1 1
Send1N 4 162 Opublikowano 23 Lipca Opublikowano 23 Lipca (edytowane) Też bym dopłacił chociażby dla lepszego samopoczucia że mam ich topowy model na papierze pomimo tego że różnicy może nie być wiec warto o tym wspomnieć Edytowane 23 Lipca przez Send1N 1
polak7gt 9 Opublikowano 23 Lipca Autor Opublikowano 23 Lipca (edytowane) Zastanawiam się nad tym Thermalright Phantom Spirit 120. czy faktycznie jest cichy? A może Noctua NH-U12S redux? Lub be quiet! Pure Rock 2 FX? Czy powinienem dokupić jeszcze jakiś dodatkowy wentylator do obudowy? Edytowane 23 Lipca przez polak7gt
Dirian 669 Opublikowano 23 Lipca Opublikowano 23 Lipca Phantom Spirit ma dobrą kulture pracy. Te coolery co wymieniłeś mają mniejszą wydajność, szczególnie Pure Rock który jest na poziomie Fera 5, więc będą kręcić mocniej wentylami żeby zachować niskie temperatury pod obciążeniem. Jak chcesz coś z jeszcze lepsza kultura pracy to zostaje chyba tylko https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-be-quiet-dark-rock-pro-5-bk036-13127469/ Ale watpie by Phantom Spirit cię zawiódł. Dodatkowy wentylator na przód na pewno nie zaszkodzi: https://www.morele.net/wentylator-fractal-design-dynamic-x2-gp-14-black-fd-fan-dyn-x2-gp14-bk-1019939/ 1 1
kalderon 1 088 Opublikowano 23 Lipca Opublikowano 23 Lipca Nie no zluzujcie, 7900 ciągnie max 88W i jest chłodniutki, Phantom Spirit będzie się nudził a jego zapas mocy chłodzącej jest po to żeby obniżyć obroty wentylatorów i mieć absolutną ciszę. 1 1
Send1N 4 162 Opublikowano 23 Lipca Opublikowano 23 Lipca (edytowane) 1 godzinę temu, polak7gt napisał(a): Zastanawiam się nad tym Thermalright Phantom Spirit 120. czy faktycznie jest cichy? Zależy jak ustawisz krzywą obrotów, z każdego chłodzenia można zrobisz suszarkę natomiast jeżeli chodzi o samą wydajność to to chłodzenie potrafi być sporo wydajniejsze niż produkty tych wszystkich "premium" marek gdzie płacisz w większości przypadków po prostu za firmę i dostajesz marną wydajność jak za takie pieniądze... np wspomniany wyżej pure rock musisz zapłacić za niego prawie 2 stówy a ma wydajność o połowę tańszego chłodzenia Edytowane 23 Lipca przez Send1N 1
Dirian 669 Opublikowano 23 Lipca Opublikowano 23 Lipca Można jeszcze w sumie Pure Rock 3 rozważyć, który wypada fajnie i chyba będzie cichszy jeśli wierzyć testom TPU: https://www.techpowerup.com/review/be-quiet-pure-rock-pro-3-black-dual-tower-cpu-air-cooler/9.html 1
polak7gt 9 Opublikowano 23 Lipca Autor Opublikowano 23 Lipca 15 minut temu, Dirian napisał(a): https://www.techpowerup.com/review/be-quiet-pure-rock-pro-3-black-dual-tower-cpu-air-cooler/9.html O! Dobrze to wygląda. W tabelce zauważyłem, że istnieje też Endorfy Fortis 5 dual fan, który jest przy wyższych obciążeniach nawet cichszy niż be quiet! Pure Rock Pro 3, ale ma mniej RPM, więc pewnie słabiej chłodzi. Thermalright Phantom Spirit 120 dość słabo wypada w tabeli. Także skłaniam się ku be quiet! Pure Rock Pro 3.
Rekomendowane odpowiedzi