Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Send1N napisał(a):

Możesz ale to jest już konkretnie czasochłonna zabawa jak chcesz ustawiać różny offset dla poszczególnych rdzeni ;) 

Hmm, no to jeszcze zobaczę, jak to pójdzie.

Czyli teraz testuję sam undervolting.

Czy puścić po prostu test CPU+RAM z domyślnymi ustawieniami na 1h? Czy wystarczy sam test CPU np. na 30 minut?

Na razie CPU+RAM przez 1h przeszło bez błędów na udervolting -20.

Edytowane przez polak7gt
usunąłem jednostkę przy undervoltingu
Opublikowano

Testy obciążeniowe ci mogą przechodzić wszystkie a możesz zaliczyć nagle restart pc nic nie robiąc na pulpicie, tak to niestety bywa przy zabawie w uejmny offset ;) :/ to tak informacyjnie abyś się nie zdziwił, procek w idle, podczas przeglądania neta czy w lekkich grach boostuje wyżej niż gdy jest obciążony na 100% w testach syntetycznych, wystarczy że na ułamek sekundy płyta wrzuci zbyt niskie napięcie do danego taktowania i zaliczasz restart, przy mniejszej niestabilności wywali cie przykładowo z gry do pulpitu ;) Także zabawa z ujemną curve jest dużo bardziej czasochłonna niż ustawienie manualnie procka czyli własny mnożnik + napięcie.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@Send1N Dzięki za wyjaśnienia. Widzę już, że nie będę się bawił z undervoltingiem na poszczególnych rdzeniach. Przetestowałem -20, -25, -28 na 1h OCCT CPU+RAM + 30 min CPU i wszystko ładnie. Gdy puściłem na -30, to ponownie wyrzuciło błędy. Także zostawiam na -28. SoC na razie dam na 1.2V. Jeśli nie będzie błędów po miesiącu użytkowania, to pomyślę nad zejżciem niżej z SoC.

W weekend będę dodawał drugi wentylator na przód.

Czy ma sens obniżanie napięcia na GPU?

Opublikowano

Samym napięciem na rdna3 niewiele obniżysz pobór prądu jak zależy ci na tym to trzeba obniżyć zegar na rdzeniu, każde 100mhz w dół to jakieś 20W mniej także ściągając np 200mhz możesz obniżyć sobie pobór prądu w okolicy 40w z niewielką stratą wydajności, obniżanie samego napięcia poskutkuje tym że karta będzie utrzymywać wyższe zegary niż na stock co za tym idzie pobór prądu się nie obniży.

• Upvote 1
Opublikowano

@Send1N To obniżenie o ok. 40W dotyczy sytuacji, w których GPU jest mocno obciążona? Przy idle pobiera mi ok. 29W - czy to też jestem w stanie trochę obniżyć?

Poniżej wrzucam screenshot z Adrenalin. Czy chodzi o obniżenie Max Frequency z 2890 MHz?

Napięcie też jednocześnie zmniejszyć, np. do 1170 mV?

2025_08_15-12_59_31.thumb.png.e0d9f189ed614136d8f21727ba529df1.png

Jest też kwestia wentylatora GPU. On pracuje w trybie Zero Fan. I jest spoko, dopóki się nie załączy. Jak się załączy, to wskakuje od razu na ~1300 RPM, co jest słyszalne. Chciałem zmniejszyć te obrony poniżej 1000, ale nie widzę takiej opcji. Ustawiłem na 20% pracy wentylatora poniżej 60C, ale okazuje się, że 20%, to jest właśnie te ~1300 RPM. 

Jest tutaj jakieś rozwiązanie tego problemu?

Opublikowano

Tak poprzez zmniejszenie maksymalnego zegara pobór mocy spadnie ale dopiero przy max obciążeniu, w spoczynku będzie taki sam jak przed zmianą ;) jak wyłączysz całkowicie zero fan rpm to też sie kręci cały czas na 1300 nie zależnie od temperatury?

• Upvote 1
Opublikowano

Rozumiem, czyli w sumie dużo mi nie da, bo nie obciążam karty :)

2 godziny temu, Send1N napisał(a):

jak wyłączysz całkowicie zero fan rpm to też sie kręci cały czas na 1300 nie zależnie od temperatury?

Teraz jest ustawione tak, że powyżej 60C te obroty będą się zwiększać. Poniżej 60C nie jestem w stanie zejść z obrotami niżej niż ~1300 RPM, gdyż nie da się ustawić mniej fan speed niż 20, a 20 odpowiada właśnie takim obrotom.

Opublikowano

Nie gram. Nawet w pasjansa. W nazwie tego tematu jest napisane "Komputer nie do gier" :D. Potrzebowałem wejścia na trzy monitory, więc ze zintegrowaną grafiką by się nie udało. Do tego hdmi 2.1, aby móc podłączyć telewizor do filmów. Nie było zbytnio wyboru wśród tańszych kart.

9 godzin temu, Send1N napisał(a):

20% to aż 1300

Podejrzewam, że to nie są procenty. Wątpię, aby tam mogło się kręcić 6500 RPM.

• Upvote 1
Opublikowano

Właśnie widziałem, że na YT ktoś schodził poniżej 1000 na tej karcie. Dlatego nie wiem, czemu u mnie aż tyle. Może wypróbować jakiś MSI Afterburn czy inne oprogramowanie? Może poradzi sobie lepiej?

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Send1N napisał(a):

afterburner niczego nie zmieni jeżeli w adrenaline nie możesz zejść niżej, miałem challengera tylko że 7700xt i pamiętam że minimalne obroty nie byly takie wysokie 

Ta karta ma dwa wentylatory. Jakbym podzielił to 1300 na dwa, to wyjdzie 650, a 650 to ok. 20% maksymalnych obrotów wynoszących ~3200 RPM. Czy może być tak, że jakimś cudem obroty są mnożone przez dwa?

6 godzin temu, Dirian napisał(a):

ASrock ma chyba jeszcze jakis swoj program ASrock Tweak czy cos takiego, moze tam sproboj sie pobawic

Nie mogę tego zainstalować, bo Windows krzyczy:

2025_08_17-13_59_02.png.4496db883529ac83bede8a7b3ededc3a.png

Próbowałem z Fan Control, ale tam nie zejdę niżej.

6 godzin temu, Send1N napisał(a):

Ewentualnie flash biosu od innego modelu, atiflash ma obsługę rdna3 jeszcze ma ;) 

Aż tak nie chcę ingerować.

Update:

Zamontowałem drugi wentylator na przód. Temperatury spadły może o 1-2 stopnie. Szału nie ma. Jednak będę ten nowy wentylator próbował zwrócić, bo za głośno terkocze. Jest to prawie niesłyszalne, ale zauważalne. To terkotanie jest głośniejsze niż w fabrycznym wentylatorze, mimo że ustawiłem mu obroty na minimalne, ok. 550 RPM, gdy fabryczny kręci ok. 610 RPM.

Okazało się, że fabryczny wentylator na przodzie to wersja 3 pinowa, także bez PWM. Do tego maksymalne obroty to 1000 RPM. Ten nowy, który zakupiłem to wersja z RPM, maksymalnie 1700 RPM, stąd pewnie głośniejsze terkotanie.

Może zamówię coś cichszego, jak Noctua NF-P14s redux 900.

Edytowane przez polak7gt
Opublikowano
Godzinę temu, polak7gt napisał(a):

Ta karta ma dwa wentylatory. Jakbym podzielił to 1300 na dwa, to wyjdzie 650, a 650 to ok. 20% maksymalnych obrotów wynoszących ~3200 RPM. Czy może być tak, że jakimś cudem obroty są mnożone przez dwa?

• Haha 2
Opublikowano
7 minut temu, Dirian napisał(a):

Jakby wentyle kręciły się 650 RPM to byś ich nie słyszał ;)

Tak. Ja wiem, że kręcą się ~1300. Ale czy software błędnie nie ustawia właśnie na ~1300 zamiast 650?

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, polak7gt napisał(a):

Zamontowałem drugi wentylator na przód. Temperatury spadły może o 1-2 stopnie. Szału nie ma. Jednak będę ten nowy wentylator próbował zwrócić, bo za głośno terkocze. Jest to prawie niesłyszalne, ale zauważalne. To terkotanie jest głośniejsze niż w fabrycznym wentylatorze, mimo że ustawiłem mu obroty na minimalne, ok. 550 RPM, gdy fabryczny kręci ok. 610 RPM.

Okazało się, że fabryczny wentylator na przodzie to wersja 3 pinowa, także bez PWM. Do tego maksymalne obroty to 1000 RPM. Ten nowy, który zakupiłem to wersja z RPM, maksymalnie 1700 RPM, stąd pewnie głośniejsze terkotanie.

Może zamówię coś cichszego, jak Noctua NF-P14s redux 900.

Obroty nie mają nic do terkoczącego łożyska, możesz mieć nawet wentylator z max 3000rpm a łożysko będzie chodziło jak po maśle, nie ma co przepłacać za tą noctua redux, możesz wziąć po taniości arctica P12 lub be quiet pure wings 140 i będzie ok, są to sprawdzone tanie wentylatory które nie mają problemu z terkotaniem :thumbup:

11 godzin temu, polak7gt napisał(a):

Tak. Ja wiem, że kręcą się ~1300. Ale czy software błędnie nie ustawia właśnie na ~1300 zamiast 650?

Nie, asrock widocznie w tym modelu ustawił minimalne obroty tak wysoko i nic z tym nie zrobisz :/ na 100% jak ustawisz ręcznie to ile masz z ciekawości? :E 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Send1N napisał(a):

lub be quiet pure wings 140 i będzie ok

Zamówiłem. Zobaczymy :)

3 godziny temu, Send1N napisał(a):

na 100% jak ustawisz ręcznie to ile masz z ciekawości?

ok. 3300 RPM

• Upvote 1