pc286 0 Opublikowano 1 Sierpnia Opublikowano 1 Sierpnia Witam. Na wiosnę poskładałem nowego blaszaka. Wszystko działa jak należy ale... Normalnie system wstaje w 16 sekund, ale co kilkanaście - kilkadziesiąt uruchomień systemu, komputer zdaje się trenować kości.( wnioskuje po tym że rozruch trwa znacznie dłużej i sygnalizuje to świecąca dioda na płycie głównej ). Moje pytanie czy to normalne? Dodam że kości pracują stabilnie w trybie EXPO 5600, testowane OCCT, w grach i memtest86. Każde wyższe ustawienie pamięci daje niestety blue screen. Bios w najnowszej wersji. Specyfikacja: Buda - ENDORFY Arx 700 Air MOBO - ASRock B650 PG LIGHTNING CPU - amd ryzen 7 7800x3d ( temp: idle ~ 40℃ gry ~ 65℃ ) Chłodzenie - Thermalright Phantom Spirit 120 GPU - GeForce RTX 5070Ti MSI Ventus 3x PSU - be quiet pure power 12 1000W SSD - KINGSTON NV3 1TB M.2 PCIE NVME SNV3S 1000G RAM - Kingston FURY 32GB (2x16GB) 6000MT/s CL30 Beast Black EXPO
Send1N 4 153 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia Trening ram po kilkunastu dniowej przerwie to normalna rzecz, możesz wyłączyć trenowanie pamięci w biosie, natomiast to że nie nie działa 6000mhz to nie jest normalne ten procesor nie powinien mieć żadnego problemu z ramem 6000 w 2 modułach, masz odpowiednio obsadzone sloty czyli 2 i 4 od strony procesora? nie wsadziłeś czasem w dwa pierwsze lub w 3 i 4 ?
bourne2008 1 202 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia (edytowane) Ja bym procka nie skreślał tylko sprawdził czy płyta ustawia dobrze wszystkie napięcia. Edytowane 2 Sierpnia przez bourne2008 1
Send1N 4 153 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia Albo płyta na auto ustawia zbyt niski soc albo wsadził w złe sloty na 99,99% stawiam że jedno z dwóch
pc286 0 Opublikowano 3 Sierpnia Autor Opublikowano 3 Sierpnia Dzięki za odpowiedzi. Kości siedzą w slotach 2 i 4. Ten dłuższy rozruch jest co kilkanaście dni niekoniecznie po dłuższym nieuruchamianiu pc, komp może pracować codziennie i też tak jest. Blaszaka poskładam, co trzeba poinstaluje, natomiast po biosie poruszam się już niezbyt pewnie. Wrzucę kilka fot może coś tam wychwycicie.
kalderon 1 086 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia RAM 6000CL30 nie wstaje wyżej niż 5600CL40. Któryś element jest kasztanem. 1
Send1N 4 153 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia No to jakieś jajca jak w 2 i 4 + soc 1.2v musiałeś trafić konkretnego kasztana
Gef76 14 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia (edytowane) W dniu 2.08.2025 o 10:54, Send1N napisał(a): Trening ram po kilkunastu dniowej przerwie to normalna rzecz,........ Send1N Tylko pytam, bo u siebie również zauważyłem problem ale nieco inny z trenowaniem RAM. 1. na jakiej podstawie twierdzisz, że trening RAM po kilkunastu dniowej przerwie to normalna rzecz? jak zakładam tutaj w moim pytaniu, że normalna praca komputera i bateria nie wyciągana, a w bios nie zmieniane nic przez ten czas, czyli pamięć ustawień bios ta sama podtrzymana. Czy Ram może wtedy również co kilkanaście dni trenować? Pytam bo może coś pomoże mi to w moim problemie. U siebie musiałem wrócić np do poprzedniej wersji bios F12 na Z790 Gigabyte bo najnowszym F13a, F13c i F13 jakby losowo przestała mi działać załączona funkcja "enable Fast Boot" czyli "wyłączenie trenowania RAM" . Po prostu na F13 musiałem zawsze mieć w AUTO lub Manual Trenowanie zawsze włączone, bo inaczej na wyłączonym trenowaniu, to zawsze 4 piki dot błędu pamięci podczas startu i wracał RAM do domyślnych 4800MHz. A o dziwo na wszystkich biosach od wersji F3 do F12 przez dwa lata żadnego problemu z RAM i wyłączonym trenowaniem RAM. Pamieci RAM miałem i mam zawsze w OC stabilne, a najnowszy bios F13 o dziwo również na XMP ma problem jak załączę wyłączenie trenowania RAM. Próbowałem nawet ręcznie wyłączyć poszczególne wszystkie funkcje trenowania (a jest ich sporo jak wiesz), ale i tak długi rozruch ok 15 sekund do startu bios. Przyznam bardzo dziwny objaw mam na tym najnowszym biosie F13. ale nie twierdzę, że to wina biosu F13, za mało danych zebrałem jeszcze. Edytowane 3 Sierpnia przez Gef76 zmiana nazwy fast boot dot ram
Grolshek 516 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia (edytowane) Nie macie czegoś podobnego do ustawiania treningu? U mnie przy takim ustawieniu przestał trenować. Edytowane 3 Sierpnia przez Grolshek 1
wamak 332 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia (edytowane) 5 godzin temu, pc286 napisał(a): Ten dłuższy rozruch jest co kilkanaście dni niekoniecznie po dłuższym nieuruchamianiu pc, komp może pracować codziennie i też tak jest. Też tak mam, ale raz na kilkadziesiąt dni. 7 minut temu, Grolshek napisał(a): Nie macie czegoś podobnego do ustawiania treningu? "Memory Context Restore Valid Days" nie ma w Asrocku niestety, a w każdym razie czegoś podobnego nie znalazłem. Edytowane 3 Sierpnia przez wamak 1
Gef76 14 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia Na Gigabyte Z790 wygląda jak niżej od RAM oraz funkcje dot. trenowania. Przyznam że DDR5 może szybkie są...ale czasami można zęby zjeść jak człowiek zaczyna sie bawić w szybciej coraz szybciej
bourne2008 1 202 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia Ale to na prawdę taki problem, że raz na ileś dni włączy się trenowanie? 1
Grolshek 516 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia (edytowane) 1 minutę temu, bourne2008 napisał(a): Ale to na prawdę taki problem, że raz na ileś dni włączy się trenowanie? No mnie drażniło kosmicznie. Jeszcze wtedy mocno grzebałem w nowym kompie i każde takie niewłączenie powodowało mikrozawał. Edytowane 3 Sierpnia przez Grolshek
Gef76 14 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia (edytowane) Nie tyle co czas ale samo to że w ogóle trenuje pamięci... drażni raczej większość użytkowników co widać po tematach na różnych forach na Świecie. Nie wspomnę już o problemach różnych związanych z tym. Po prostu ja np uważam, że producenci szczególnie z DDR5 zaczęli klienta brać za betatestera, nie dosyć że kupisz produkt, to jeszcze musi on sam się skonfigurować na platformie po przez tzw "trennnnnnowanie" i to nie tylko raz pewnie dlatego nazwali to trening a nie ustawienia ps. w dodatku do bios wstawiają funkcje lub ustawienia, których nie tylko nie ma w Manual oczywiście, a nawet w internecie ciężko znaleźć..ale to zapewne dlatego, że właśnie producenci nie wiedzą sami do czego dane funkcje służą, ale tak oczywiście damy ci szanowny kliencie możliwość "włącz/wyłącz" byś mógł się pobawić w piaskownicy trenowania DDR5 a tylko ok 50-60 różnych funkcji treningu kungFuuuuuu DDR5. ps.2. A najlepsze są rady pseudo fachowców PC RAM ...nie obrażając nikogo oczywiście - nie martw się, że start trwa długo - nie martw się że trenuje RAM - nie martw się, bo trenowanie RAM to nic złego ech.........no comment Edytowane 3 Sierpnia przez Gef76 dodatkowy tekst.
bourne2008 1 202 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia Nie obrażając nikogo ... widać po tobie nieznajomość tematu
Gef76 14 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia (edytowane) Godzinę temu, bourne2008 napisał(a): Nie obrażając nikogo ... widać po tobie nieznajomość tematu widać po "Tobie" właśnie, że nie wiesz co mam na myśli. p.s A skoro widać chyba wziąłeś do siebie osobiście mój komentarz, bo inaczej byś sam raczej bezsensownie i zgryźliwie do mnie nie kierował "twierdzenia nieznajomości tematu", to Ci krótko wytłumaczę. Znajomość moja czy nie pomimo ponad 40 letniego obcowania z komputerami nie ma tu nic do rzeczy, a moje twierdzenie, że trenowanie DDR5 przysparza więcej zwykłemu kowalskiemu problemów, aniżeli pożytku. Jak i stanowisko producentów płyt wydających niedopracowane biosy na start, jak również brak wystarczających informacji w instrukcji do płyt a dot ustawień i funkcji DDR5. Innymi słowy jest coraz więcej spychologii w stronę klienta końcowego. Bo w auto nie wszytko chodzi jak powinno zawsze na start, a przed wszystkim często wolniej DDR5 właśnie startuje, aniżeli DDR4 nie wspominając już o DDR3, DDR2 i pomijam tutaj same prędkości pamięci oczywiście, a mam na myśli samą prędkość i bezproblemowość dot. "czasu" uruchomienia samego wejścia do bios itd, czyli kupujesz, wstawiasz i korzystasz, wstawiasz i wchodzisz do biosu, zmieniasz i wchodzisz do biosu....a nie czekasz, czekasz i robisz doktorat z timingów i innych problemów. Mimo postępu prędkości głównie cyferkowej i marketingu w DDR5 vs wcześniejszych kości klient końcowy ma więcej problemów, a przede wszystkim dłuższy czas rozruchu samego komputera właśnie przez trenowanie DDR5. Kiedyś odpalałeś i miałeś, pyk i jesteś w bios, a dzisiaj ....jak widać po bardzo wielu forach i wielu tematach jest różnie. Nie dosyć, że standardowo z generacji na generacje DDR marketing producentów kłamie, czyli "przysłowiowo" 100% szybsze a otrzymujesz ok 10% szybsze, to w dodatku ukryte kłody pod nogi na sam start w przypadku DDR5 np trenowanie.....kungFuuuu. Mam na myśli oczywiście zwykłego przeciętnego człowieka, a nie specjalistę IT, który kocha studiowanie technologi zanim jeszcze pojawi się na półkach sklepowych nowe DDR. Edytowane 3 Sierpnia przez Gef76 1
pc286 0 Opublikowano 3 Sierpnia Autor Opublikowano 3 Sierpnia Reasumując. Czekanie kilka chwil dłużej na rozruch co kilkanaście dni nie jest dla mnie żadnym problemem. Istotą sprawy było czy jest to normalne - bezpieczne dla komputera. Rozumiem że "konkretny kasztan" to któryś z tych modułów RAM? I Co dalej z tym robić. Najłatwiej dla mnie zostawić - póki co żadnych braków z takimi ustawieniami RAM nie odczuwam ani podczas normalnego użytkowania PC ani podczas grania. Opcja druga - testować pojedynczo te kości czy wstaną na 6000. Opcja trzecia - reklamacja? Ciekaw jestem waszych opinii.
bourne2008 1 202 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia Profil EXPO/XMP to jest OC pamięci, na którą producent nie daje gwarancji bo jest uzależnione od reszty konfiguracji (zazwyczaj jakości kontrolera w CPU lub rzadziej płyty głównej). Ryzen 7800X3D - AMD daje ci gwarancję, że ma działać na 5200MHz przy obsadzeniu 2 banków pamięci a przy 4 bankach na 3600MHz. Wszystko powyżej to OC, które w 95% zazwyczaj działa ale jak to w życiu bywa można mieć pecha. Więc co chcesz reklamować i na jakiej podstawie? 1
Send1N 4 153 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia 8 godzin temu, pc286 napisał(a): Rozumiem że "konkretny kasztan" to któryś z tych modułów RAM? Miałem raczej na myśli twoją sztukę procesora/kontrolera w nim ale takie rzeczy to się sprawdza na początku i jak nie pasuje jego potencjał robisz zwrot i bierzesz drugi egzemplarz, teraz to już po ptokach skoro zestaw działa na ustawieniach które producent gwarantuje tak jak wyżej Bourne wspomniał
Vullcan81 2 Opublikowano 5 Sierpnia Opublikowano 5 Sierpnia (edytowane) @pc286 Trochę niskie napięcia dajesz na RAM jak ma działać na 6000. Daj VDDIO 1,35V i VDD 1.4V. Ustaw podstawowe czasy na taki jakie maja te kingstony, reszta auto i przetrenuj pamięci i zobacz czy się poprawiło. Edytowane 5 Sierpnia przez Vullcan81
bourne2008 1 202 Opublikowano 5 Sierpnia Opublikowano 5 Sierpnia (edytowane) Poniżej masz speckę tych pamięci. I dla 5600 ma dobrze ustawione. On po prostu włącza profil EXPO i płyta mu sama ustawia timingi zgodnie z poniższym. Dla 6000 analogicznie będzie CL30-36-36 i 1.4V. Edytowane 5 Sierpnia przez bourne2008 1
pc286 0 Opublikowano 8 Sierpnia Autor Opublikowano 8 Sierpnia Dzięki za każdą opinie. Tak jak napisał bourne2008 po prostu wybrałem jeden z dostępnych profili. Testowałem różne ten jest stabilny. Oczywiście wiem że można też ręcznie pokombinować ale to nie moje skilsy. Tematem tego posta było dłuższe uruchamianie raz na jakiś czas - czy jest to normalne/bezpieczne. Bo jeśli to nie sygnalizuje/zwiastuje jakichś problemów to luz, mnie nie boli poczekać te kilkanaście sekund dłużej.
zlotnik 54 Opublikowano 12 Sierpnia Opublikowano 12 Sierpnia (edytowane) Mnie też te terenowanie strasznie denerwuje w biosie mam to wyłaczone a i tak to robi gdzieś co 2-3 tyogdnie nie rozumeim po co to jest siedze w PC od DDR1 i nigdy takiego czegoś nie było dopiero od DDR5 po co to jest ?? W dniu 3.08.2025 o 16:12, Send1N napisał(a): No to jakieś jajca jak w 2 i 4 + soc 1.2v musiałeś trafić konkretnego kasztana co dziwnego w soc 1.2 każdy płyta przecież tak ustawia to normalna wartość Edytowane 12 Sierpnia przez zlotnik
bourne2008 1 202 Opublikowano 12 Sierpnia Opublikowano 12 Sierpnia A nieprawda bo w DDR4 też był trening ale krótszy A czemu w DDR5 jest dłużej?.... Cytat Trenowanie pamięci DDR5 to proces kalibracji przeprowadzany przez BIOS/UEFI płyty głównej podczas uruchamiania systemu, który ma na celu optymalizację komunikacji między kontrolerem pamięci w procesorze a modułami RAM. Jest to szczególnie istotne w przypadku DDR5 ze względu na wyższe częstotliwości, bardziej złożoną architekturę (np. podział na dwa 32-bitowe podkanały) oraz obecność układów zarządzania energią (PMIC). Proces ten zapewnia stabilność i wydajność pamięci, dostosowując takie parametry jak timingi (np. tCL, tRCD), napięcia i integralność sygnału.
Send1N 4 153 Opublikowano 12 Sierpnia Opublikowano 12 Sierpnia 26 minut temu, zlotnik napisał(a): co widznego w soc 1.2 każdy płyta przecież tak ustawia to normalna wartość No nic dziwnego, chodziło mi o to że może płyta mu uastawiała na auto niższe dlatego tracił stabilność przy wyższym takcie ale jak ma 1.2 to nie to
Rekomendowane odpowiedzi