Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukam routera z wbudowanym modemem LTE ponieważ mój TP-Link TL-MR6400 wyzionął ducha.

Budżet 300-500 pln ze wszystkim

Nie mam jakiś specjalnych wymagań, po prostu zależy mi na stabilności samego sprzętu jak i połączenia.
Jest to internet do biura dla 1 osoby + 5 urządzeń wiec nie jest konieczne bicie rekordów w speedtescie. Ma działać

Generalnie TP-Link TL-MR6400. którego posiadam nie sprawdził się za bardzo, ponieważ często się zawieszał i pomagał tylko restart. Tak probowalem zrobić hardreset i podnieść firmware ale bezskutecznie.

Troszkę poszperałem w necie i dużo osób poleca routery z modemem z agregacją pasm.
Znalazłem coś takiego jak HUAWEI B535-232 lub B535-232a  - dużo osób poleca 
Ten 1 chyba już nie jest produkowany, więc są tylko refuby i jakieś leżaki magazynowe na allegro. Nie do końca jest pewność że to nowy sprzęt i ile podziała, albo ile godz ma już wypracowane...

B535-232a - są dostępne ale cena już 499pln + jeszcze trzeba pewnie dokupić anteny

W obszarze gdzie bede korzystał z neta są następujące pasma dla sieci Plus:

LTE:

Pasmo

1800

1800

1800

2600

2600

2600

900

900

900

oraz z innego nadajnika troszkę dalej (jakieś 1,5km):

LTE:

1800

1800

1800

2600

2600

2600

2600

2600

2600

2600

2600

2600

900

900

900

===================== 

Proszę o Waszą poradę czy ten modem zadziała z agregacją pasm i rzeczywiście będzie z tego jakiś uzysk?
Może jakiś inny model byście polecili?  :)

Zapraszam do dyskusji

Opublikowano (edytowane)

B535-232 i B535-232a to już stare dziadki, nie agregują też wszystkich pasm. Jeśli router ma być w biurze możesz się zastanowić nad Huawei B818-263 lub Zyxel LTE5398-M904, mają dobre anteny wewnętrzne  i agregują wszystkie pasma pojemnościowe. Oba posiadam i polecam. Używki można dostać do 300zł,  

Jeśli BTSy masz obciążone i będziesz musiał korzystać z innych oddalonych, możesz dokupić anteny zewnętrzne lub zakupić modem LTE nokia 4g05-b, ten z kolei zamontował mój znajomy w skrajnie niekorzystnych warunkach 8km od BTsa. Jest łatwy w instalacji, działa po POE oraz obsłuży Ci wszystkie pasma pojemnościowe. 

Najlepiej zrób testy telefonem apką Net Monster i wrzuć tu wyniki. 

Edytowane przez matakujce
  • Like 1
Opublikowano
W dniu 8.08.2025 o 13:30, matakujce napisał(a):

B535-232 i B535-232a to już stare dziadki, nie agregują też wszystkich pasm. Jeśli router ma być w biurze możesz się zastanowić nad Huawei B818-263 lub Zyxel LTE5398-M904, mają dobre anteny wewnętrzne  i agregują wszystkie pasma pojemnościowe. Oba posiadam i polecam. Używki można dostać do 300zł,  

Jeśli BTSy masz obciążone i będziesz musiał korzystać z innych oddalonych, możesz dokupić anteny zewnętrzne lub zakupić modem LTE nokia 4g05-b, ten z kolei zamontował mój znajomy w skrajnie niekorzystnych warunkach 8km od BTsa. Jest łatwy w instalacji, działa po POE oraz obsłuży Ci wszystkie pasma pojemnościowe. 

Najlepiej zrób testy telefonem apką Net Monster i wrzuć tu wyniki. 

Dzięki za odpowiedź 

Rozważam tego Huawei tylko trochę mam obawy przed kupnem używki bo można tu łatwo utopić te 300pln

Z innej beczki, w takim Huawei B818-263 to dużo jest konfiguracji żeby działało dobrze? Nie mówię o konfiguracji samej sieci wifi tylko konfiguracji sieci 4G, tej agregacji itp?

Opublikowano (edytowane)

W zasadzie to nie, wkładasz kartę SIM i przechodzisz przez instalację quick start - ustawienia WIFI hasła do routera itd. Ewentualnie ściągasz program typu LTE inspecteur lub LTE H-Monitor, ustawiasz z jakich pasm chcesz korzystać, w Play klikasz np. 1800 + 2600 + 2100 i gitara (automatycznie to powinien złapać). LTE H-Monitor jest bardziej rozbudowany, jakbyś chciał pogrzebać głębiej.

Edytowane przez matakujce
Opublikowano (edytowane)

Czemu nie modem 5g?Huawei b535 to juz dziadek,ma dość słabe wifi i nie pamiętam żeby była tam opcja wyboru pasm. Używałem przez 4 lata. Od siebie mogę polecic Zyxel'a NR5103e. Ma wszystko + WIFi6 . W tym momencie agreguje mi b28+b3+n1. Do tego sam wybierasz pasmo które chcesz używać ,co jest pomocne przy przełączaniu między bts'ami. Na domiar wszystkiego ma zewnętrzne 4x4 MIMO na wszystkie pasma 4g oraz 5g ,co nie jest takie oczywiste w przypadku np ZTE. Miałem MC801a i zewnętrzne anteny działały tylko na 5G SA

Edytowane przez Krauziak
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Polecam zte mf289f. Sam użytkuje od ponad pół roku i jestem zadowolony. Pomimo, że w moim regionie łapie 5g na telefonie (około 600-700Mb/s) to zdecydowałem sie na lte ze względu na cene i takie same opóźnienia w grach. Testowany na orange, play, tmobile konfiguracja banalnie prosta, nowy kupiłem za 300zł.

Opublikowano
8 godzin temu, VRman napisał(a):

sprzęt za... 800zł.

Lepiej wydac raz,a porzadnie. Zero problemow ,swietne wifi. Ogarnia pietrowy dom ,wszedzie zasieg prawie na max.Taki huawei B535 nie dowozil w ogole jezeli chodzi o to. Trzeba bylo kombinowac