Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, BananowyJeż napisał(a):

No tylko chyba pojawia się tu jeszcze większe ryzyko z utrzymaniem tego przez 400W niż 9060TX?

Różnica to jest 20-25W, ale jak pisał @kalderon, 4070 będzie wydajniejsza.

Za to RX 9060 XT masz nówkę ze sklepu.

Edytowane przez wamak
Opublikowano
56 minut temu, BananowyJeż napisał(a):

Czy JEDEC dotyczy każdej kości 3200 czy tylko określonych? Bo nie znalazłem takiego rozróżnienia po sklepach. 

Wartości które widzisz w sklepach dotyczą profilu XMP/DCOP który należy aktywować w BIOSie żeby RAM działał z docelową prędkością. Jest to norma wspierana przez praktycznie każdą płytę konsumencką. Bazowy profil SPD/JEDEC nie jest podawany w sklepach czy przez producentów bo po co? Niskie wartości to słaby chwyt marketingowy, a i tak każdy aktywuje XMP. Z reguły jest on między 2133 a 2600, kości konsumenckich nikt nie certyfikował wyżej bo po co? Zaś kości mające taki profil są przeznaczone dla klientów profesjonalnych/półprofesjonalnych, mają wysokie opóźnienia i kosztują 230zł za 1x16GB, zamiast za 2x16GB. 

Wg mnie nie warto, na dziś możesz kupić 4070, jedź na nim póki prockowi wystarczy pary i zbieraj na nowego kompa. Jak nazbierasz to wymień wszystko oprócz karty i zacznij zbierać na nową kartę, wg mnie takie etapowanie będzie mieć najwięcej sensu jeśli koniecznie chcesz zmienić coś już teraz. Opcja numer 2 - nic nie zmieniaj tylko zbieraj na nowego kompa od zera.

Opublikowano (edytowane)

Ok, chyba faktycznie się to wyklarowało. Na ten moment porozglądam się za jakąś odpowiednią 4070tką, a za jakiś czas przyjdzie pora na wymianę całości. Dzięki wszystkim za pomoc :)

Edytowane przez BananowyJeż