Skocz do zawartości

Aorus Elite x870e - Brak wifi oraz bluettoth

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam mam nadzieję że to już moje ostatnie problemy z tą platformą. 

Chciałem sparować słuchawki i nie działa mi bluettoth , chciałem sprawdzić co z WIFI  i nie działa. Sterowniki instalowałem  i nawet używałem aplikacji GCC w celu aktualizacji. Ściągałem ręcznie  sterowniki i nic to nie dało. Nie wiem czy to po bluetoth czy lan bo znajduje mi jedynie funbox 10.
W menadzer urządzen mam  "Inne urządzenia" a w nim  z wykrzyknikiem  "kontroler sieci" o raz " kontroler uniwersalnej magistrali szeregowej(usb)" Gdy pobieram sterowniki ręcznie to nic nie daje .
W ustwieniach "połaczenie sieciowe" mam tylko ethernet oraz Połączenie sieciowe bluetooth- brak połączenia.

Pobrałem sam sterownik "WiFi_AMD-MediaTek_v5.6.0.3998" i reczna akutalizacja sterownika nic nie  dała.

Edytowane przez Cani
Opublikowano

Kliknij właściwości na ten "kontroler sieci" > szczegóły > właściwości i pod spodem tam gdzie opis urządzenia przestaw z listy na identyfikatory sprzętu, skopiuj pierwszy kod od góry (ten podświetlony na niebiesko) i wklej tutaj + napisz jaki masz dokładnie system razem z wersją build.

Opublikowano
2 minuty temu, Pentium D napisał(a):

U mnie na asrocku też wifi nie działa bo to tylko na W11 jest wsparcie dla Wifi 7. Na gigabyte jest tak samo

Wi-Fi 7 features require Windows 11 SV3 to function properly. (There is no support driver for Windows 10.)

No ok bez WIFI  przezyje a bluetooth ? Na nim mi bardziej zalezy.

Opublikowano (edytowane)
Teraz, bourne2008 napisał(a):

Jedziesz na Win10 czy 11?

Win 10. Ogólnie widze ze bluetooth jest wlaczony na PC ale tylko tutaj , nic nie wykrywa nic nie moge wyslac  przez bluetooth , zadnego urzadzenia dodać nie mogę. Telefon PC  wogóle nie widzi

Edytowane przez Cani
Opublikowano

Ja mam płytę aours elite. Swoją drogą chciałem zobaczyć co się stanie bo miałem coś takiego  w opcjach jak bluetooth radio i to usunalem i calkowicie mi bluetooth zniknal , nawet z menadzera urzadzen. Wyłaczylem czy jak ? 

Opublikowano (edytowane)

1.1 

Czyli co tylko dlatego że korzystam z WIN 10  to po zakupie nowej płyty nie mogę korzystać z bluetooth? Mogę się skusić na WIN 11 bo mam darmowy upgrade ale mam 2 dyski WD black z czego jeden jako system  i obawiam sie czy nie bede mial bsodow  czy innych  irytujacych  rzeczy.

Edytowane przez Cani
Opublikowano

Generalnie to są najnowsze stery. Czy zadziałają nie wiem.

Realtek WiFi Drivers: 6102.24.133.0 WHQL [23/05/2025]

Download - 8922AE : https://mega.nz/file/oJlFwYKT#OiWHfXNF7_P2a32nuZaRBRAEVLsQ8I1RYP4gw3yxDdM

Realtek Bluetooth Drivers: 18.4029.2506.2700 WHQL [30/06/2025]

Download - 8922AE : https://mega.nz/file/lQdiQRzD#E-SRrFNjmK2TSM0AA7T46BO-yPbz4fKxaZ2HvXvdiOg

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
28 minut temu, Cani napisał(a):

Win 10. Ogólnie widze ze bluetooth jest wlaczony na PC ale tylko tutaj , nic nie wykrywa nic nie moge wyslac  przez bluetooth , zadnego urzadzenia dodać nie mogę. Telefon PC  wogóle nie widzi

Bo trzeba kliknąć w ten niebieski znaczek bluetooth obok zegarka lub w zasobniku i tam wybrać "odbierz plik" i wtedy kliknąć na telefonie wyślij do nazwa kompa. Wysyłanie z kompa podobnie. Ikona bluetooth "wyślij plik" wybierasz urządzenie i wysyłasz. 

• Upvote 1
Opublikowano
14 minut temu, Send1N napisał(a):

kliknij  na ten kontroler w menedżerze > aktualizuj sterownik i po wypakowaniu tej paczki z linku: megawrzuta.pl/phjkfyg9 wskaż folder RTL8922AE

10 minut temu, bourne2008 napisał(a):

Generalnie to są najnowsze stery. Czy zadziałają nie wiem.

Realtek WiFi Drivers: 6102.24.133.0 WHQL [23/05/2025]

Download - 8922AE : https://mega.nz/file/oJlFwYKT#OiWHfXNF7_P2a32nuZaRBRAEVLsQ8I1RYP4gw3yxDdM

Realtek Bluetooth Drivers: 18.4029.2506.2700 WHQL [30/06/2025]

Download - 8922AE : https://mega.nz/file/lQdiQRzD#E-SRrFNjmK2TSM0AA7T46BO-yPbz4fKxaZ2HvXvdiOg

Sterownik  od bluetooth zadziałał , mogłem dodać i sparować telefon oraz słuchawki. Dzięki wielkie za pomoc. 
Sterownik od WIFI nie działa  i jakoś muszę z tym żyć , z WIFI korzystałem  tylko jak była  awaria internetu i wtedy z telefonu puszczałem neta. 

Aktualnie wygląda to tak. 
image.png.3d92e4dca397476d0c837825c148db0c.png

4 minuty temu, Pentium D napisał(a):

Bo trzeba kliknąć w ten niebieski znaczek bluetooth obok zegarka lub w zasobniku i tam wybrać "odbierz plik" i wtedy kliknąć na telefonie wyślij do nazwa kompa. Wysyłanie z kompa podobnie. Ikona bluetooth "wyślij plik" wybierasz urządzenie i wysyłasz. 

Wiem , korzystałem już  z tego rozwiązania  przy poprzedniej płycie , tutaj mi po prostu nie działało.

• Upvote 1
Opublikowano

Swoją drogą to jest komedia żeby wydać tylko stery pod W11...  :/ jak do nowszej wersji systemu przykładowo nie ma sterów to w 99,99% przypadków można wgrać stery pod starszą windę ręcznie przez menedżer urządzeń i wszystko działa... w takim przypadku już człowiek nic nie zrobi...

Opublikowano

to jest zmowa, po to żebyś kupował z 11

tak było z lapkami może pamiętasz jak pchali na siłę 8, a do 7 w ogóle driverów nie było, trzeba było sobie ręcznie wyszukiwać, pierwszy był chyba samsung

z drugiej strony 11 nie ma co się bać, sam siedzę na 10 bo mi wygodnie, ale tyle razy już ja ludziom instalowałem, wszystko hula i buczy, dla normalnego śmiertelnika, a nie grzebacza jest git

• Upvote 1
Opublikowano

być może gdyby było większe zainteresowanie, to by ktoś zrobił modowany w10 z obsługą wifi7

chociaż, jest na rededicie temat :

ostatnie posty nakierowują na rozwiązanie z zainstalowaniem wifi6, może warto się pobawić ( na przykładzie asusa x870 prime )

• Like 1
  • Upvote 1