Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem, że to uciążliwe i że zapewne jest ten hałas, chodzi mi tylko o fakt, że jak pójdziesz nawet do właściciela z takim wynikiem, to jak ma jakieś pojęcie o temacie, to bez problemu może taki argument odrzucić. Zależy co to za człowiek. 

Jedyna sensowna aplikacja do telefonu do pomiaru hałasu to ta

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dom.audioanalyzer&hl=en_US

Ona ma funkcję kalibracji na podstawie porównania odczytu z telefonu i sonometru (musisz mieć dostęp do wzorcowanego sonometru) i wtedy możesz wprowadzić poprawkę, ale nie masz gwarancji, że poprawka będzie stała w całym zakresie częstotliwości i poziomów hałasu. Ewentualnie kalibrację w oparciu o szum, ale znów pod warunkiem że wiesz z jaką mocą akustyczną ten szum generujesz. 

Pozostałe aplikacje przekłamują w wyższych zakresach o 5-8 dB, w niższych nawet o 15 dB o ile poziom szumów własnych jest na tyle niski, oraz czułość na tyle wysoka, żeby złapać niższe wartości niż to co teraz zmierzyłeś. 

Ponadto nie wiadomo czy to wartość SPL, czy Leq i w jakiej charakterystyce, czy nie złapałeś jakichś innych głośnych dźwięków.

Opublikowano (edytowane)

Ja się totalnie na tym nie znam. Ale tak z ciekawości jak patrzyłem na google maps, to tam wszędzie są jakby w około tereny przemysłowe, betoniarnia, wielkie zakłady zbożowe, jakieś magazyny, składy, na tej głównej ulicy cała kolejka Tirów itd. 

Jak Killer pisał, że te bloki powstały jako zakładowe to raczej powstały na działkach przemysłowych i ciekawe jak to teraz wygląda po przejęciu w ręce prywatne czy to dalej nie jest traktowane jako jakieś działki przemysłowe, strefę przemysłową gdzie obowiązują chyba niestety inne zasady gdy ktoś zamieszka na takich terenach?

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
8 godzin temu, lukadd napisał(a):

strefę przemysłową gdzie obowiązują chyba niestety inne zasady gdy ktoś zamieszka na takich terenach?

Szukałem i ten obszar nie jest strefą przemysłową 

• Like 1