Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , mam irytujący problem z komputerem , w randomwych sytuacjach dosyć często , bo po kilka - kilkanaście razy dziennie wyskakuje mi taki ekran jak w załączniku (szary z niebieskimi liniami) czasem PC się przy tym restartuje czasem sam muszę zresetować, bo nic nie mogę zrobić , cały zestaw jak i monitor jest nowy około miesiąca użytkowania , co tym bardziej mnie irytuje , nie wiem co robić czy odsyłać na gwarancję (boję się ,że u nich będzie wszystko ok i powiedzą Panie u Nas wszystko działa ..) nie wiem na 100% czy to wina PC czy monitora..
Moja specyfikacja (PC jak i monitor są nowe)

Procek : 9800x3d

Płyta:MSI X870 TOMAHAWK MAX WIFI

GRAFIKA: GIGABYTE RTX 5080 16 OC

RAM: KINGSTON FURY Beast 32GB 6000Mhz

Dysk: Kingston KC3000 2TB

PSU: Seasonic Focus GX-1000

Monitor: MSI MPG 271QRX

Co robiłem:

Zmieniałem kabel z DP na HDMI dalej to samo ..

Odinstalowywałem stery przez DDU grafiki i nic 

Stasowałem na nowo system też nic

Może to przez RAMY (profil EXPO ,że przedstawione na 6000Mhz) ,ale części są kompatybilne to nie powinno to być przez to ..

Przeszukałem forum REDDIT i to opcji może być dziesiątki i nie wiem co już robić , proszę o pomoc .

IMG_20250812_144149.jpg

Opublikowano (edytowane)

Wyjmij kartę graficzną. Monitor podłącz do integry. Będzie wiadomo, czy monitor, czy karta.

albo

Podłącz monitor do integry, a RTX 5080 wyłącz w menedżerze urządzeń, będzie mniej pracy.

Edytowane przez wamak
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
8 godzin temu, wamak napisał(a):

Wyjmij kartę graficzną. Monitor podłącz do integry. Będzie wiadomo, czy monitor, czy karta.

albo

Podłącz monitor do integry, a RTX 5080 wyłącz w menedżerze urządzeń, będzie mniej pracy.

Nie zapeszać od ponad 2h jest OK na integrze, jeżeli jutro będzie cały dzień OK to co dalej? Kombinować coś z grafiką jeszcze czy po  prostu kontaktować się ze sklepem , bo jest uszkodzona grafika?

Opublikowano (edytowane)

Podstawowe pytanie, komp przyszedł w częściach i karta była zapakowana w oryginalne pudełko bez śladów otwierania itp? Czy komp już przyszedł poskładany?

Pewnie czytałeś i głównie pojawia się temat odświeżania czy jakiegoś VRR, jak i też sterowników, starsze sterowniki próbowałeś?

Edytowane przez AndrzejTrg
Opublikowano
48 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

Podstawowe pytanie, komp przyszedł w częściach i karta była zapakowana w oryginalne pudełko bez śladów otwierania itp? Czy komp już przyszedł poskładany?

Pewnie czytałeś i głównie pojawia się temat odświeżania czy jakiegoś VRR, jak i też sterowników, starsze sterowniki próbowałeś?

Komputer przyszedł poskładany już z kartą graficzną w środku , starszych sterowników próbowałem i nic z tego dalej to samo , tak czytałem o tym VRR mam wyłączone z automatu, próbowałem zmniejszać odświeżanie do 240Hz z 360 i ciągle to samo..

7 godzin temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@Ysiek Kabel HDMI/DP wymien, podlacz pod inne gniazdo w monitorze.:) Wymontuj karte, zamontuj ponownie. :) DDU i nowy sterownik zainstaluj :) Jak nic nie pomoze to zwrot karty, moglbys jeszcze przetestowac na innym GPU, bo moze cos z mobosem nie tak :) 

Kable wymieniałem , porty w karcie/monitorze też i nic , DDU też próbowałem i nic.. tylko nie wyjmowałem karty i nie wkładałem.

Opublikowano (edytowane)

Czyli jak się domyślałem, najprawdopodobniej dostałeś kartę graficzną z "problemami" które pewnie u kogoś innego już występowały, a sklep zamiast wysyłać kartę na serwis spróbował ją dalej pocisnąć i trafiła do Ciebie licząc że cudownie zadziała 🙂 temu napisałem najprawdopodobniej karta, ale może to powodować jakiś inny podzespół, ponieważ Twój komputer może być poskładany w całość z części ze zwrotów, a Ty myślisz że dostałeś wszystko nowe i pewnie za nowe części zapłaciłeś 🙂

Spróbuj ewentualnie jeszcze odświeżanie ustawić na 60hz i wtedy potestować.

Edytowane przez AndrzejTrg
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, AndrzejTrg napisał(a):

Czyli jak się domyślałem, najprawdopodobniej dostałeś kartę graficzną z "problemami" które pewnie u kogoś innego już występowały, a sklep zamiast wysyłać kartę na serwis spróbował ją dalej pocisnąć i trafiła do Ciebie licząc że cudownie zadziała 🙂 temu napisałem najprawdopodobniej karta, ale może to powodować jakiś inny podzespół, ponieważ Twój komputer może być poskładany w całość z części ze zwrotów, a Ty myślisz że dostałeś wszystko nowe i pewnie za nowe części zapłaciłeś 🙂

Spróbuj ewentualnie jeszcze odświeżanie ustawić na 60hz i wtedy potestować.

Też myślę , że tak mogło być właśnie , piszę do serwisu zaraz zobaczymy co odpiszą jak coś nie tak to gdzie walczyć z Nimi ? Rzecznik praw konsumenta czy co radzicie?

Opublikowano

Podejrzewam, że masz jeszcze czas na regulaminowy zwrot (bo wątpię, że trzymasz miesiąc kartę, która co chwilę wywala coś takiego na ekranie) więc wal zwrot i tyle. 

• Upvote 1
Opublikowano
4 godziny temu, ztx napisał(a):

Podejrzewam, że masz jeszcze czas na regulaminowy zwrot (bo wątpię, że trzymasz miesiąc kartę, która co chwilę wywala coś takiego na ekranie) więc wal zwrot i tyle. 

"Cały zestaw jest nowy- około miesiąca użytkowania" 🙂 także po ptokach .

• Haha 1
Opublikowano

W dobie spierdolonych technicznie  gier to bym musiał co jakiś czas kartę wysyłać do serwisu :E

30 minut temu, Send1N napisał(a):

Nie chce cie straszyć ale przygotuj się na to że karta wróci :( nie słyszałem jeszcze aby istniała taka usterka gpu która powoduje stuttering :E 

Nawet pewnie nie poleci do Gigabyte tylko w xkomie przetestują 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Nie xkom tylko euro. Oddawałem osobiście. Typiara pytała czy się nie spaliła, bo specyficzny zapach jest, po czym dała mi do podpisania jeden papier, który oddała mi. :boink::smiech:

A i jeszcze miała pretensje że 15-30min (nie pamiętam dokładnie) przed zamknięciem sklepu przyszedłem. :boink:

27 minut temu, dawidoxx napisał(a):

W dobie spierdolonych technicznie  gier to bym musiał co jakiś czas kartę wysyłać do serwisu :E

Kurcze, po złożeniu PC zacząłem doceniać wyższą rozdziałkę i wyższe ustawienia graficzne, ale złożyłem głównie dla płynnej rozgrywki w 120fps. Żebym wiedział, że tak będzie, możliwe że siedziałbym do tej pory na konsolach.

Edytowane przez j4z