Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Możesz nawet wziąć ten dysk pci-e 3.0 zamiast 4.0 i różnic nie będzie żadnych w tych zastosowaniach o których piszesz mimo że w specyfikacji takie mają o połowe niższe transfery ;) Ważne aby nie brać na pamięciach QLC i śmieciowym kontrolerem.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 2
Opublikowano

Ja bym coś chciał kupić i skłaniam się nad WD SN7100 2TB ~516zł,  albo WD SN5000 4TB ~950zł.  Tylko że SN5000 jest na QLC a czytam iż lepiej unikać QLC, ale co jesli ja będę zapisywał gry raz na pół roku i potem tylko odczytywał...?  Ten 4 TB kusi żeby mieć spokój z pojemnością.

Opublikowano

A niech Ci będzie, wziąłem. Dzięki. Ciekawe że po zamówieniu cena wzrosła o 60zł i nadal jest tylko 1 sztuka. 

Zobaczę czy wynajdę coś lepszego zanim odbiorę z paczkomatu. Zawiodłem się troszkę na promocjach Amazon Prime Days. W sumie to ostatnie promocje dobre promocje na dyski ssd to mieli z 3-4 lata temu, a teraz coś ceny w górę.

Mimo wszystko na Amazonie SN5000 4TB wychodzi 936zł - cashback 4%= 896zł więc też się opłaca.

Z opcji 2TB mają 

Samsung 990 EVO Plus za 499zł,

SN5000 436zł,

SN7100 516zł -ten w sumie mega wysoko w testach prędkości zawsze jest.

Pewnie każdy się nada do gier.

Opublikowano
W dniu 13.08.2025 o 19:59, beniek napisał(a):

Cześć, szukam czegoś do około 500 zł i 2 TB. Dysk raczej do trzymania gier.

W promce są obecnie :

SanDisk Extreme 2TB

Kingston NV3

Verbatim Vi5000

NVME Samsung 990 Evo Plus

Podajcie jakiś rzetelny artykuł o dyskach nvme :o każdy ma jakieś swoje teorie a konkretniej (technologie, plusy i minusy danych rozwiązań mało). Jeżeli wszystkie 4 opcje są "słabe" to proponujcie coś lepszego :)

Jak do trzymania gier to wystarczy HDD ja mam taki do gier Seagate IronWolf 8TB SATA ale możesz kupić większy tu nie trzeba ssd . Kupisz tanio i nówkę jako magazyn wystarczy.

Mówię oczywiście o magazynowaniu gier potem i tak instalujesz grę na dysk SSD

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

A jaki problem przekopiować na SSD i wtedy rozpakować?
Tak na HDD to trwa długo nawet pomimo transferu 200Mb+i nie ma taki dysk HDD podejścia do SSD
Sam tak robię jak trzeba abstrahując że większość gier instalujemy z np.STEAM...chyba że piraty mamy na dysku

Edytowane przez Killer85
Opublikowano

Ja mam tak cichą skrzynkę i resztę podzespołów, że jedynie co słychać to co jakiś czas hrebowanie HDD, wkurzające to jest dość mocno.

Ale wiadomo, że są ludzie którym taki hałas nie przeszkadza :D

Opublikowano
22 godziny temu, Send1N napisał(a):

Ważne aby nie brać na pamięciach QLC i śmieciowym kontrolerem.

Vp4300 lite 1tb to dobre jest? Chyba nawet polecany na forum. Kości tlc ale nie wiem jak z kontrolerem.

Nie chcę/ nie potrzebuję na chwilę obecną nic więcej jak 1tb stąd zamówiłem powyższego bo potrzebuję na piątek.

Jak w dalszej przyszłości może znowu spadnie cena dysków to wymienię wtedy oba jednoterabajtowe z tego lapka.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 7.10.2025 o 16:08, kamilos69 napisał(a):

@AudRob

Rozpakowałeś kiedyś ISO lub RAR/7z z dysku hdd który zajmuje ponad 50/75/100GB?

Dla mnie wystarcza hdd i nie widzę potrzeby do trzymania dużej ilości gier na takim dysku oraz zdjęć itp. Do innych potrzeb posiadam jeszcze 3 szybsze dyski.

W dniu 7.10.2025 o 21:13, Emes napisał(a):

Ja mam tak cichą skrzynkę i resztę podzespołów, że jedynie co słychać to co jakiś czas hrebowanie HDD, wkurzające to jest dość mocno.

Ale wiadomo, że są ludzie którym taki hałas nie przeszkadza :D

Nic tam nie chrobocze może masz myszy w domu🤣

W dniu 7.10.2025 o 17:21, Killer85 napisał(a):

A jaki problem przekopiować na SSD i wtedy rozpakować?
Tak na HDD to trwa długo nawet pomimo transferu 200Mb+i nie ma taki dysk HDD podejścia do SSD
Sam tak robię jak trzeba abstrahując że większość gier instalujemy z np.STEAM...chyba że piraty mamy na dysku

👌

Opublikowano

Jezeli juz mialbym kupowac to taką co pomiesci 2 albo wiecej a nie 1.

Stad mnie zastanawia czy takie cos

https://www.amazon.pl/Adapter-Expansion-Komputera-Stacjonarnego-Channel/dp/B0B9YSJQVZ?__mk_pl_PL=ÅMÅŽÕÑ&sr=8-47

dzialalo by przy 2 roznych dyskach a nie jako raid? Ktos ma jakies materialy na ten temat albo sam probowal?

teraz dyski m.2 sa w cenie sata albo nawet taniej stad te pytanie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
6 godzin temu, bourne2008 napisał(a):

Idą srogie podwyżki pamięci a ty chcesz CZEKAĆ? 8:E

I to nie tylko dysków, ale też RAM. Spojrzałem na Aledrogo i 2x16GB DDR4 3600mhz cl16 kosztuje ponad 350zł  używki !!

A ja mam na sprzedaż takie fajne muchy DDR4 (2x16 GB 4000mhz/cl18) i jakoś nie mogę się zdecydować :P