Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Chodzi o tego chińskiego rx 580 2048SP za parę złotych. 

Wyjąłem GPUz bios. W RBE zmieniłem limit ze 100 W na 120-125W, TDC ze 100 na 107 i target temp z 70 na 77°C. Zapisałem taki plik ROM i wrzuciłem na kartę z pomocą wiersza poleceń. Weszło, ale po restarcie pika że jest problem z kartą. Już myślałem, że uwaliło kartę ale na szczęście jest dual bios. 

Programatorem odczytałem obie kostki bios, pliki zapisałem do ROM i sprawdziłem w RBE która kostka jest ok a która nie.  Już z programatorem próbowałem wgrać bios który z wiersza wgrałem i nadal nie chce na nim odpalić. Ograniczyłem edycję biosu do nowego PL i nic poza tym i też nie chce ruszyć. Jak wgrałem bios czysty wyjęty z drugiej kostki to ruszyło i znowu na obu odpala. 

Ktoś spotkał się z czymś takim lub wie o co może chodzić? RBE źle zapisuje plik po edycji? 

Obecny limit do 100W wyraźnie dusi kartę. W furmarku na tyle że zegar tyka na 750 MHz a po podbiciu w adrenalin o 25% do 125W już jest ok około 1050 - 1100 MHz. 

Edytowane przez Pentium D
  • Pentium D zmienił(a) tytuł na GPU nie przyjmuje biosu ze zmienionym limitem mocy
Opublikowano

Miałem taki problem na RX 5600 XT po odblokowaniu BIOS-u RBE (żeby OC można było zrobić). Okazało się, że z takim zmodyfikowanym BIOS-em karta nie działała na płytach ASRocka, na ASUS-ach działała %-)

Opublikowano (edytowane)

@Karro To trzeba jeszcze odpowiednie kości vram dobrać. 

@tomcug ja to na Asusie próbowałem. 

Teraz taka myśl mnie naszła, że może coś w systemie było źle ustawione bo bawiłem się adrenaliną i może miałem tam zwiększony limit suwakiem. Kompa odpalałem i był jeden zdrowy pik a po chwili sygnał że karta coś nie halo. Jeśli w adrenalin miałem ustawione +20 - 25% a karta na dzień dobry miała już 125W to może był jakiś konflikt albo vrm informował, że "nie no, tyle to nie dam" :hmm:

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, tomcug napisał(a):

Jak od razu po restarcie pikało, to przecież bez związku z tym, co w systemie ustawione.

No to o co może chodzić. Włączam kompa jest jeden pik, że niby wszystko ok a po paru sekundach sygnał, że coś z kartą. Jeden zdrowy pik jest przez pojawieniem się czegoś na monitorze zawsze. 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, tomcug napisał(a):

Uruchom windę w trybie awaryjnym, to się na 100% przekonasz, czy to nie to %-) No i najważniejsze - jest obraz z BIOS-u na zmodowanym VBIOS-ie?

Nie, ciemno. 

8 minut temu, Karro napisał(a):

Pewnie nie. W rx5000 pasowało już wszystko do wszystkiego. Nawet z 5700 zrobiłem 5600xt tj 6GB

Wiem, że są czasem biosy nawet do rx 580 z kilkoma tablicami dla kilku producentów, ale kostka musi to zmieścić. U mnie są kostki 2Mbit. 

Żeby było śmieszniej dostałem 20% od sprzedawcy i karta ostatecznie za 22,66 zł xDPopsute za więcej ludzie wystawiają. 

Kurde, nawet mniej

Screenshot_2025-08-14-13-10-24-48_a038fdda0361bc57fee075193df50ddc.thumb.jpg.c1bf0fc4545414fe78b849b91910cd9e.jpg

Opublikowano
33 minuty temu, Pentium D napisał(a):

Nie, ciemno.

To masz odpowiedź. Jak pisałem wyżej, z jakiegoś powodu nie bangla ten BIOS w ogóle zmodyfikowany. Spróbuj gotowy BIOS z wyższym limitem, może być nawet od 580-tki, nie będą po prostu shadery aktywne w komplecie.

Opublikowano

Nic mi nie wiadomo o tym, żeby RX 470 się odblokowywał, shadery zostawały obcięte.

4 minuty temu, Karro napisał(a):

Wgrywając bios na 5700 z XT miałeś pełny chip dopiero po restarcie znikało

Nic takiego nie miało miejsca xD To, że jakiś soft źle odczytywał bez sterów, to nic nie znaczy. Ja mam Vegę 56, co w GPU-Z ma 4096 shaderów. Ma tyle w rzeczywistości? Nie.

Opublikowano
3 minuty temu, Karro napisał(a):

No to moze u ciebie tak jest ale odblokowywał sie dośc masowo

No to wrzuć źródło :) Ludki wgrywali BIOS-y z V64 do V56, bo wyższe napięcia VRAM na HBM wchodziły i można było lepiej pamięć pogonić. Żadne shadery się nie odblokowywały.

Opublikowano
7 godzin temu, leven napisał(a):

BTW: Pentium D, kupujesz karty za 22zł ? :balon:

No trafiła się okazja. 22 zł czy nawet 52 zł, bez kuponu i częściowego zwrotu za niezgodność z tym co na foto w ofercie z tym co dostałem to i tak dobra cena za wydajność tej karty. 

• Haha 1
Opublikowano
W dniu 14.08.2025 o 17:41, leven napisał(a):

BTW: Pentium D, kupujesz karty za 22zł ? :balon:

I sprzedaje z zyskiem

W dniu 15.08.2025 o 07:41, Send1N napisał(a):

Jak na ciebie to i tak drogo :E xD

Ważne, że zarobione na jej sprzedaży 170 zeta

• Haha 1