wallec 820 Opublikowano 15 Sierpnia Opublikowano 15 Sierpnia Miałeś wgrane mikrodkody i inne tentegi dodające wsparcie do 14gen 1
Kyle 200 Opublikowano 15 Sierpnia Opublikowano 15 Sierpnia Przecież nawet jak bym miał BIOS w wersji F4, to po wgraniu wersji F31 zostałyby wgrane wszelkie mikrokody dla 14 gen.
bartov 2 Opublikowano 16 Sierpnia Autor Opublikowano 16 Sierpnia (edytowane) Na F24 ruszyło od kopa, dzięki wielkie wallec, juz tracilem nadzieje, browar dla ciebie 😁 ps. Tylko przy próbie przejscia z F24 na F31 znowu jest to samo Edytowane 16 Sierpnia przez bartov 1
wallec 820 Opublikowano 16 Sierpnia Opublikowano 16 Sierpnia (edytowane) Wyjmij dyski nvme, sata i ewentualnie inne elementy, które masz na pcie i przetestuj. Jeżeli okaże się, że z którymś dyskiem nie działa to będziesz musiał zaktualizować mu firmware Ps. Jak na F24 dasz ia cep disabled to nie potrzebujesz najnowszego biosu -> i tak nie powinno wbijać wysokich napięć. Ps.2 Jak będziesz ręcznie go ustawiać na np 5500MHz P / 4500 Mhz E / 4500MHz Ring i stałe napięcie 1.175-1.225v to też będzie gituwa Edytowane 16 Sierpnia przez wallec 1
bartov 2 Opublikowano 16 Sierpnia Autor Opublikowano 16 Sierpnia Teraz znowu wgrałem f24 na 12600k bo innej opcji dostania się do biosu niemam, rozumiem że mam wsadzic 14600, wyciągnąć dyski i wtedy próbować zaktualizowac do f31?
wallec 820 Opublikowano 16 Sierpnia Opublikowano 16 Sierpnia (edytowane) Obojętnie. jak masz wsadzony 14600k i Ci nie chce odpalić, to wyjmij dyski i urządzenia pci-e i zobacz czy się uruchomi. Aaa i najważniejsze. Po co wymieniasz procki jak masz qflash i możesz zmieniać biosy nawet bez procka w sockecie? Tutaj masz nacisk od wgrywania biosu, nr16 Edytowane 16 Sierpnia przez wallec 1
Kyle 200 Opublikowano 16 Sierpnia Opublikowano 16 Sierpnia Może ściągnij ten BIOS F31 ze strony www producenta jeszcze raz, zwracając uwagę na wersję płyty, bo to co się u Ciebie dzieje, jest co najmniej dziwne.
bartov 2 Opublikowano 16 Sierpnia Autor Opublikowano 16 Sierpnia Nawet nie wiedziałem że plyta takie cos posiada, człowiek uczy sie cale życie 😅 Co do biosu to 100% z tej samej strony były i F24 i F31
bartov 2 Opublikowano 16 Sierpnia Autor Opublikowano 16 Sierpnia Po paru godzinach prób i błędów, odpinania dysków, winowajcą okazała się karta sieciowa tplink 😏 Teraz wszystko śmiga, dzięki wallec za oszczędzenie i tak kilku godzin życia 😁 1
Kyle 200 Opublikowano 16 Sierpnia Opublikowano 16 Sierpnia (edytowane) ... ale że co? ... ta karta niekompatybilna z i5 14600K, ale działała z i5 12600K? No niezłe jaja. Edytowane 16 Sierpnia przez Kyle
wallec 820 Opublikowano 16 Sierpnia Opublikowano 16 Sierpnia W jakie miejsca na płycie masz wpięte dyski nvme/SSD? Możliwe, że brakuje linii i coś świruje bios z ustawieniami wstępnymi odnośnie typu złącza tj. gen 3, gen 4, gen 5 X1 X4 i w dodatku część może ciągnąć z CPU a część z socketu:-) Nie spisywał bym tego na straty.
SmogSmok 279 Opublikowano 25 Sierpnia Opublikowano 25 Sierpnia (edytowane) W dniu 15.08.2025 o 22:14, wallec napisał(a): Dodam tylko Mój filmik. 🥸 Edytowane 25 Sierpnia przez SmogSmok
Krystian03 12 Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia Rok czasu mam 14600K i do tej pory nie miałem żadnych problemów z działaniem komputera. W spoczynku temperatury prawie 40 stopni a przy obciążeniu w okolicach 85 w przypadku bez chłodzenia wodnego.
wallec 820 Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia Wejdź w bios i w opcji IA CEP ustaw na disabled. Tempy spadną do 75
Kyle 200 Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia 10 godzin temu, Krystian03 napisał(a): Rok czasu mam 14600K i do tej pory nie miałem żadnych problemów z działaniem komputera. W spoczynku temperatury prawie 40 stopni a przy obciążeniu w okolicach 85 w przypadku bez chłodzenia wodnego. Te 40 stopni (średnio) to sporo w IDLE ... chyba, że masz jakieś "start-STOP"/0dB dla wentylatora? Jak patrzę na średnie temp. swojego CPU, przy przeglądaniu www, to ma po ponad 3 godzinach średnią oscylującą w rejonach 30 stopni (niektóre rdzenie 32, a inne 29). Natomiast 85 stopni przy obciążeniu, to przy jakiej mocy i po jakim czasie? 125W po 15 minutach? Czy może chwilowy wyskok przy 181W?
JacekRTX 257 Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia (edytowane) 11 godzin temu, Krystian03 napisał(a): Rok czasu mam 14600K i do tej pory nie miałem żadnych problemów z działaniem komputera. W spoczynku temperatury prawie 40 stopni a przy obciążeniu w okolicach 85 w przypadku bez chłodzenia wodnego. Mam podobnie z temperaturami. Edit: a jednak nie, teraz podczas buszowania po internetach, czy słuchania muzy mam ok ~30 stopni, no ale nie ma upałów. Edytowane 26 Sierpnia przez JacekRTX
Rekomendowane odpowiedzi