Skocz do zawartości

Zmiana 7800X3D na 9800X3D przy RX 9070XT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystko zależy od różnicy w cenie przy przesiadce.
Ja sie przesiadałem na premiere, i odradzałbym tylko przesiadke ludziom grającym na 4K, a na każdej niższej rozdzielczości odczujesz różnice, szczególnie 0.1% i 1%FPS się poprawiły. 
Poniżej 400zł dopłaty bez zastanowienia bym się przesiadł, a jeśli więcej to prędzej bym zbierał na upgrade grafiki niż CPU

• Upvote 1
Opublikowano

Zależy od potrzeb.

Ja bym zmieniał, bo mi 20% robiłoby różnicę, a nawet 9800x3d niestety sporo brakuje do tego, czego bym oczekiwał. Taki BF6 na przykład spada do 140fps i jak chciałbyś wykorzystać monitor 360+Hz to jest brakuje bardzo, bardzo dużo. 

Za to jak grasz tak, że zawsze to GPU będzie wąkim gardłem, to możesz w ogóle nie odczuć żadnej różnicy.

Mogę doradzić obiektywnie, że warto jak do HFR albo VR albo emulatorów, w których 7800x3d nie daje rady (choć 9800x3d też często nadal nie da)

Opublikowano

Skoro nowe 7800X3D chodzą po 1300zł, to za używkę trzeba byłoby realnie chcieć 1000-1100zł. Przeskakując z używki na używkę to ok. 700-800zł dopłaty, do nówki jeszcze więcej.
Moim zdaniem nie warto, nie teraz.

4 miechy temu robiłem upgrade z 7500F na 9800X3D. 
Gdyby to było w dniu dzisiejszym pewnie pochyliłbym się nad 7800X3D

Opublikowano

jest jeszcze opcja cebuli..

próbować sprzedać za 1100zł, może się udać,

a kupić 98x na ali za 1500

wtedy optymistycznie wyjdzie 400zł dopłaty, to jeszcze jeszcze..   z nudów

Opublikowano

Dla zabawy owszem, można zmienić...czy ma to sens jakikolwiek? Zbyt mało danych podałeś (w co grasz, jaka rozdzielczość).

Siedząc na 7800x3d + 9070xt + 3440x1440 165Hz nie grając w jakieś szybkie sieciówki nie zmieniłem proca, bo uznałem że w moim przypadku nie ma to żadnego sensu.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Eltik napisał(a):

Mam monitor 260 Hz

To będzie decydująca kwestia przynajmniej z mojej perspektywy i mojej rady, którą napiszę.

Zależy co to jest.

I czy sobie radzi z ruchem.

Jak sobie nie radzi, ale że i tak już masz 260Hz to nie planujesz przez następne 2-4 lata zmieniać na OLEDa 360+Hz, to byłby argument za zostawieniem 7800x3d.

Jak jednak ten monitor ma udane strobo albo jakimś cudem nienajgorszą jakość ruchomego obrazu mimo bycia LCDikiem, to można się zastanowić.

Jak planujesz w ciągu roku zmienić na np. OLEDa 360 czy 500Hz, to bierz 9800x3d, albo wybierz opcję "kupię 10800X3D na premierę, choć będzie drogo jak cholera"

Jeśli AMD nie da pełnego cache'u procom 8core, to cena gamingowego następcy 9800x3d może wynieść nawet 200% obecnej ceny 98x3d

No ale to najgorszy scenariusz.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
6 godzin temu, Eltik napisał(a):

i cod, bf 6 wleci tez. Mam monitor 260 Hz

W tego typu multi fps pewnie grasz na niskich detalach aby widoczność była jak najlepsza i celujesz w jak najwyższy fps więc w takim wypadku zmiana ma sens

Opublikowano (edytowane)

To ja się podłączę 🙈, 7600X @ 5650Mhz CO -36 , pamięci Patriot Venom z bardzo ciasnymi timingami 6000Mt/s @ CL28 1.35V SOC 1.17V , TUF 7800XT, warto zmienić na 7800X3D/9800X3D ? monitor 1440p 170Hz, gram głównie gry sieciowe, COD/BF i czasami różne single :)

Edytowane przez MCH93
Opublikowano (edytowane)

Przy tej grafice zakładam że 7600x  ci nie robi bottlenecka nawet na low w multi  1440p @ 170hz, odpal sobie jakieś OSD i monitoruj użycie gpu jeżeli cały czas będzie te 98-100%na każdej lokacji i zadymie to zmiana niczego nie wniesie ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

Przy tej grafice zakładam że 7600x  ci nie robi bottlenecka nawet na low w multi  1440p @ 170hz, odpal sobie jakieś OSD i monitoruj użycie gpu jeżeli cały czas będzie te 98-100%na każdej lokacji i zadymie to zmiana niczego nie wniesie ;) 

Szczerze ja gram zawsze na Ultra 😅😅, mam zrobiony bardzo szczegółowy CapFrameX, no i GPU w multi praktycznie nie spada poniżej 100% 😅😅, czyli za zaoszczędzone PLN można kupić coś innego 👌👌, grafiki nie zmieniam w najbliższym czasie bo po prostu nie mam takiej potrzeby 👌.

Edytowane przez MCH93
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Send1N napisał(a):

W multi na ultra :E większość osób ciśnie na low-med i mają przewagę nad tobą ;) widoczki to się podziwia w single hehe :thumbup:

Wiem, brzmi to śmiesznie, ale.. z Eltikiem gramy multi i praktycznie lecę jak rzeźnik, może potwierdzić 😅😅 @Eltik 

• Haha 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

@Send1N Zmieniłem procka na 7800X3D, w gierkach typowo procesorowych różnice są mocno na plus 😅😅, duży zysk np. w Far Cry 6 1440p Ultra, 7600X: min. 110 avg. 137 max 153 , 7800X3D + 6200Mt/s CL28: min 141 , avg 150 , max 169 :)

Opublikowano

Podłącze się do tematu ponieważ mam podobny problem.

Posiadam 7800X3D z RX 9070XT i synowi muszę złożyć nowego kompa na AM5 i rozważałem dwie opcje:

1) kupno 9800X3D i 7800X3D leci do kompa syna - ale będzie drogo i już wyczytałem, że różnica u mnie będzie znikoma

2) kupno czegoś tańszego bezpośrednio do jego kompa i teraz pytanie co?

Nie może być to jakaś padaka tylko coś mocniejszego tak żeby spokojnie ogarniał wirtualne maszyny i większe bazy danych ale też żeby miał kopa w gry typu Hearts of Iron IV, które chyba raczej bardziej obciążają procesor niż grafikę.

Opublikowano

Swojego czasu mówiło się, że 5700X3D/5800X3D są dosyć porównywalne w grach do 7500F, gdzie 7500F nowego można wyrwać za ~500zł, używki czy z ali jeszcze taniej.
Jak widać w dzisiejszych czasach brak sensu inwestowania w AM4, tym bardziej pchania się w niego.

• Upvote 2