Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, potrzebna mała pomoc w modernizacji/ogarnięciu nowego komputera.

Gram głównie world of warcraft  (1440p) i jedynym słowem obecny PC to tragedia (rajd 25+ osób z addonami/weakaurami to dropy nawet do 5fps), tak wiem że optymalizacja gier w tych czasach jest tragiczna, ale trzeba jakoś temu pomóc. Oprócz tego grywam czasem w 7days2die, CS2 (1280x960), rzadziej inne gry. 

W żadnym z tych tytułów nie ma przyjemności gry, nawet w "starym" cs2 ciężko utrzymać stabilne ~130-150 fps'ów na DM -  jakbym częściej w to grał to może i bym podmienił monitor na jakiś 1440p 240-280Hz. 

Mój obecny komputer: w sygnaturze

Budżet: ostatnio wydałem ~4k na kompa, i obecnie szukam też coś w miarę dobrego pod względem cena/wydajność, czyli pewnie budżet maks 4500-5500zł.

Części za którymi się rozglądałem mniej więcej:

CPU: Ostatnio na promocji Allegro wziąłem Ryzen 9800X3D boxa za 1903zł i mam go już u siebie, bo cena wydawało się okazyjna patrząc na historie cen, ale jeszcze mam rozkminę. | 1903zł

RAM: 2x16GB 6000MHz CL30 większość osób poleca goodramy i wyglądają w miarę (niskie timingi) IR-6000D564L30S/32GDC  | 439zł

Karta graficzna: zostawić na chwile obecną 1660S? I w przyszłości (albo od razu o ile byłaby dobra oferta na raty) zakupić coś maks pokroju 9060XT-9070XT/ RTX 5070/Super/Ti/TiSuper zależnie od cen i jak dobrej wydajności bym potrzebował, na pewno nic większego do kompa nie wsadzę bo od gier SinglePlayer mam PS5. | 1600-xxxx zł

Dysk SSD: niby WoW jest na dysku SSD od Adaty, a i tak potrafi gra wczytywać się nawet 1-1,5 minuty, bym celował raczej w jakiś szybszy 1 TB, chyba że Samsung jeszcze da sobie radę, aczkolwiek bym musiał go wyczyścić z danych a trochę leniwy jestem :E adate zostawić na magazyn2/backup | 300-350zł?.
Płyta główna: z moich wymagań to chyba najlepiej jakby miał 3xM.2 sloty, reszta chyba jest podobna w płytach. Jest tanio AsRock B650M-HDV/M.2 ale trochę brakuje mi tutaj 3xM.2 tak przyszłościowo (chyba że finalnie stanęło by na nowym 1TB SSD+samsungu, a Adate przerobić na szybkiego pendrive). Jedna z propozycji, które miałem zapisane to ASRock B650 STEEL LEGEND WIFI - kiedyś polecana płyta ze względu na bogate wyposażenie, ale trochę przespałem premierę B850, więc nie wiem jak tutaj się to sprawuje. | 500-900zł

Obudowa: Mam koty w mieszkaniu i fajnie jakby obudowa miała lepsze filtry przeciwkurzowe niż to co jest u mnie obecnie i może do tego żeby było więcej miejsca w środku. Szklany bok jest mi całkowicie zbędny, chyba że byłoby to w formie drzwiczek, które można otwierać :E. Mam jedną propozycję zapisaną, Cougar MX600 RGB Black ale na pewno nie podoba mi się ten magnetyczny filtr u góry, w obecnej obudowie miałem coś podobnego i po roku użytkowania koty już to zniszczyły :E | 300-400zł

Zasilacz: Albo zostawić to co mam, albo poszukać jakiegoś 850W Gold z atx 3.1 i najlepiej tak samo cichym jak obecnie |300-500zł

Cooler: zostawić Fortisa 3 / albo wymienić na coś lepszego i może mniejszego (?) | 150-200zł

~3900zł-4700zł (ceny min/max bez GPU)

Ciężko w internecie znaleźć podobne zestawy co mam chęci nabyć tzn, 9800X3D + 1660Super żeby zerknąć jak to wypadałoby wydajnościowo w gierki, które gram, więc nie do końca jestem przekonany jaką finalnie kartę graficzną wziąć (stąd też nie jestem pewny co do zasilacza)

Opublikowano

Płytę główną proponuje mATX ASRock B850M RIPTIDE WIFI lub ATX ASRock B850 RIPTIDE WIFI.

Zakup dysku 1TB jest nie opłacalny bo za 100 zł więcej masz 2TB.

RAM jest OK mam i działa bez problemu.

Zakup procesora 9800X3D to nie najlepszy pomysł ale skoro już go masz to trudno.

chłodzenie przy tym procesorze to trzeba dobrego może Thermalright Phantom Spirit 120 SE 120mm.

Uważam że pozostawienie karty przy takim zestawie to nieporozumienie i lepiej wymienić od razu.

Opublikowano

Hej, dzięki za odpowiedź.
Zamówiłem w sobotę rano resztę komponentów bo chciałem złożyć komputer na cito, ale dopóki reszta podzespołów nie przyjdzie to zawsze mogę coś zmienić (zwrócić) i kupić coś innego. Wygląda to następująco:
Procesor: Ryzen 7 9800X3D Box | 1902,57zł
Płyta główna: MSI PRO B650-A WiFi | 701,98zł
Pamięć ram: GOODRAM 2x16GB 6000MHz CL30 | 423zł
Chłodzenie procesora: THERMALRIGHT Phantom Spirit 120 Evo | 279zł
Dysk SSD: MSI Spatium M480 Pro 1TB | 329zł
Zasilacz: MSI MPG A850G | 481,1zł
Obudowa: Cougar MX600 RGB Black | 408,9zł
Finalnie wyszło 4525,55zł

WoW z reguły bazuje mocno na procesorze (reddit- opinie ludzi), więc zakup tego modelu wydaje się chyba uzasadniony. (jakby ktoś grał na podobnym setupie w tę grę możecie dać znać jak to u was wygląda)
Kartę graficzną też będę zmieniać, ale czekam na jakieś rozsądne oferty z ratami 0% rtx 5070/9070, albo może poczekać do modeli rtx 5000 super?

Przegladając reddita /AsRock załamałem się ilością problemów z 9800x3d, więc wykluczyłem dla pewności wszystkie płyty od tej firmy :E 
Apropo dysków przy 512GB+2TB zostaje mi aktualnie 600GB wolnego miejsca, więc raczej porządny 1TB będzie ok, zostanie aż nadto na kilka gierek/czegoś innego.

Wybierając płytę miałem mocne rozkminy nt. wyboru czipsetu B650/B850 a może X870, w ogólnym rozrachunku wychodziło na to, że B850 ma tylko zapewnione PCIe 5.0 dla dysków i slotu dla karty graficznej - ale czy tego potrzebuję? W testach np. rtx 5090 to różnica w pcie 4.0 a 5.0 wynosiła zaledwie 2-4% na korzyść PCIe 5.0 x16, ale ja nie mając aż tak mocarnej karty nie powinienem być raczej mocno stratny? Doszedłem do wniosku czy potrzebuję przepłacać skoro jest to tylko zwykły procesor do gier?

Jakby ktoś miał coś ciekawego do dodania to chętnie poczytam :P

Opublikowano
W dniu 24.08.2025 o 17:12, Ahc napisał(a):

WoW z reguły bazuje mocno na procesorze (reddit- opinie ludzi), więc zakup tego modelu wydaje się chyba uzasadniony. (jakby ktoś grał na podobnym setupie w tę grę możecie dać znać jak to u was wygląda)

Wybór 9800x3d -- ogólnie CPU z v-cache (więc i 7800x3d/5800x3d) do WoWa to dobry wybór, a kiedyś testowałem 5600x/ 5800x3d / 13700k właśnie w WoWie z rtx 3080  (3440x1440). 

Nie pamiętam już wyników, ale tam było ok. 25% na plus za v-chache. 

Także boost z CPU faktycznie nawet w 1440p większy niż GPU, ale 1660S będzie niedomagać, 5070 czy 9070 by tu dobrze się odnalazła. 

Opublikowano

Generalnie miałem brać RTX 5070 za 2300zł, ale wybór padł finalnie na RX 9070 XT za 2,8k co prawda z outletu (chyba zwrot klienta 14-dniowy) ale wydaje mi się że nawet spoko wersja - XFX Mercury Gaming OC. Przetestowałem chwilę w furmarku i po 20 minutach, "skromne" 60 stopni na GPU i 80 na hotspocie wg programu, więc wynik przyzwoity, ale ilość prądu jakie ciągnie już nie :E (+ piszczenie cewek, będę musiał zajrzeć do tematu z GPU RX90xx)

21% dopłaty względem rtx, ale bodajże 19% lepiej wydajniejsza karta w 1440p jak patrzylem testy na YT, więc przynajmniej dopłata jest praktycznie równa większej wydajności, a RTX 5070Ti to już gorzej wychodzi.

Oby tylko służyło jak najdłużej.

Opublikowano
W dniu 1.09.2025 o 12:33, Dirian napisał(a):

Pewnie dlatego outlet, że cewki piszczały ;)

Spróbuj UV, u mnie na 6800 XT po UV cewki się trochę uspokoiły, dalej potrafią zapiszczeć ale znacznie mniej niż przy fabrycznym napięciu.

Potwierdzam, ostatnio zrobiłem OC i UV mojej 6900 XT i cewki są niesłyszalne, a wcześniej przy odpalaniu gry budziły się do życia. Co ciekawe zauważyłem to dopiero po Twoim komentarzu XD.

• Haha 1
Opublikowano

Samo obniżenie napięcia bez obniżenia poboru prądu sprawiło że cewki mniej słychać? nie wydaje mi się, chyba że obniżyłeś jednak pobór ale pisząc "OC i UV" na 6900xt brzmi jakbyś miał to samo TDP :E