Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam i12700K + rtx 3070, zamierzam wymienić 3070 na 5070Ti OC , zasilacz mam EndorfyFM5 650W czyli wydaje mi się że będzie za słaby i chciałbym go wymienić na 850W i mam 3 wstępne typy Silver Monkey X Okame M2 850W 80 Plus Gold EU, Be Quiet! Zasilacz Pure Power 12 850W Atx 3.1 80Plus Gold (Bp004Eu) lub Endorfy FM6 850W, z tego co się orientuje ATX 3.0 od 3.1 różni sie tylko wyjściem HP, i pytanie czy w 5070Ti to złącze coś da ? be quiet jest nie wiele droższy a ma już kabel PCI-E 5.1 w zestwie za to do silver monkey można dokupić 2vhpwr to 12vhpwr 360-RGB Black i wtedy o ile dobrze zrozumiałem bede miał złacze 12V-2x6, a za endorfy przemawia wykonanie modularne okablowanie i to że od wielu lat mam zasilacze silentium pc(endorfy) i ogólnie nie mam powodów do narzekań. Chyba że jakiś inny typ do 550 zł 

Opublikowano

Zasilacz prądowo jeszcze wystarczy, natomiast ma PCI-E 2.0 6+2 (8) pin - 2 szt. W zestawie z 5070 TI będzie przejściówka z 3x PCI-E 8 pin na 16 pin. Za mało złącz. Trzeba by dokupić adapter 2x PCI-E 8 pin na 16 pin.

Opublikowano (edytowane)

szczerze pogodziłem sie już z faktem zakupu nowego zasilacza i nie chce kombinować z przejściówkami, więc raczej chodzi o wybór zasilacza bo mimo wszystko nie widze 650W i 5070TI OC , się naczytałe. O problemach seri 5000 i kablach atx 3.0 i 3.1 i dla świętego spokoju wolę natywny zasilacz z atx 3.1 niż zabawy z prądem na przejściówkach atx.

P.s. nawet na forum ktoś miał problem z brakiem obrazu na 5070ti.

Edytowane przez siudziu
Opublikowano

Supremo nie ma też trybu pasywnego a kręci w idle okolice 700rpm więc wentylator w zasilaczu może być słyszalny jeżeli reszta w budzie będzie pracować w spoczynku na 350-400 lub będzie wyłączona całkowicie ;)