Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Mam starszego laptopa do pracy o takich parametrach:
* CPU: i5-6200U
* RAM: 2 x 4GB DDR3-1600 (co ciekawe - jeden moduł jest Hynix, a drugi Micron)
* SSD: Patriot Burst Elite 240GB SATA3 2,5"

Chciałbym go "zmodernizować" tanim kosztem - polecicie jakiś szybszy dysk pod Windows 10 i ewentualnie 16GB RAM zamiast 8GB?

Opublikowano (edytowane)

W przypadku tego laptopa nie ma co ruszać pamięci ani dysku, dodatkowe 8gb niczego kompletnie nie zmieni jeżeli to jest sprzęt do przeglądania neta/pracy biurowej, dysk jaki byś nie wsadził nie zrobi zupełnie żadnej różnicy jeżeli nie masz tam hdd, jedyne co możesz zrobić to postawić jakiś lżejszy okrojony win10 niż standardowy, przerobiłem masę starych lapków więc mniej więcej wiem co jak działa i co przynosi korzyści w danym przypadku a co nie ;) Najlepiej było by tam wgrać win7 bo ten od strony wydajności cpu działa o wiele lepiej niż nawet najbardziej skrojona dziesiątka lub po prostu jakiś starszy build W10 z lat 2015-2017 i zablokować mu update.

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
34 minuty temu, wrobel_krk napisał(a):

16gb zamiast 8gb powinno pomoc, konkretny model lapka podaj
ddr3 1600 2x8 widze za 60-80zl mozna kupic

Dell Inspiron 5559. Używam go w zasadzie tylko do pracy biurowej, ale mimo że dysk czyszczę z syfu na bieżąco (CCleaner, System Ninja, Anti-Malware), to muli bardzo - strony otwierają się wolno, komputer się zamyśla.

Opublikowano

Postaw testowo win7 jak chcesz zostać przy windowsie to zobaczysz że sprzęt odżyje, kolejna sprawa że nie wiadomo w jakim stanie ten w10 też jest bo nawet czysty z małą ilością procesów w tle w tych świeższych buildach to jest konkretny muł na tego typu sprzętach.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, wamak napisał(a):

Sprawdzałeś w menedżerze zadań, czy użycie Ram dobija do 8GB?

Procesor: ok. 80%, Pamięć: prawie 70%, Dysk dobija do 100% (przy otwartych kilku kartach Opery i Thunderbirdzie.

@Send1N akurat Windows 7 mam gdzieś chyba oryginalny. Nie pomyślałem o tym - dzięki!

Edytowane przez Chattab
  • Upvote 1
Opublikowano

To się nie dziwie że czujesz dyskomfort otwierając kilka kart w operze przy tym cpu na w10 :E trzeba iść na jakieś kompromisy ja też golfem 4 nie jadę na autostradzie 200km tylko ograniczam się do 120-130 żeby mi nie wpierd... litra oleju lub dach nie odleciał od prędkości xD 

• Haha 1
Opublikowano

Ja bym dał szansę stawiając tam w7 nie zaszkodzi sprawdzić jak będzie tylko po instatlacji zrobić do końca wszystkie update lub od razu win update wyłączyć aby nic w tle nie obciążało dysku i cpu dopiero wtedy porównać sobie komfort pracy jak cpu w spoczynku będzie miał 1% użycia a dysk 0.