Skocz do zawartości

i5 12400f -> i5 14600k RESETY komputera.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, ostatnio była promka na i5 14600k to skorzystałem i kupiłem. Swój procek oddałem żonie, bo miała i3, która już nie domagała.  Jej dałem 12400f, a nie 14600k - bo ma słabą płytę Asrocka h610 z biedną sekcją. Z jej komputerem jest raczej wszystko OK, chociaż był używany ledwo godzinę. Później sprawdzę dokładniej.
Problem zaczyna się u mnie. Wszystko działa, a jak włączam Fortnite to wywala reset kompa. 

Spec: 
i5 14600k, GIGABYTE B660M DS3H DDR4, RX 6800xt, Corsair RM1000x, RAM 2x16GB.

kingston kc3000 1TB + Fortis 5

Co już zrobiłem:

BIOS zaktualizowałem, wszystkie sterowniki też, windowsa też. Odinstalowałem sterowniki od karty DDU i zainstalowałem na nowo. Przeinstalowałem grę.  Nic nie pomogło.

Był problem z przegrzewaniem VRM, sekcja dobijała w OCCT czy w Fortnite do 100*C. Wyłączyłem E-cores, obniżyłem PL1 i PL2 do 100W. Dołożyłem wentylator na sekcję. Teraz temperatury są w okolicach 75-80*.  
Przedtem jak było 100*c w OCCT to taktowanie zostawało zbijane do 3.5GHz, i VRM stygło do 95*c. Potem znów boostowało - wiadomo. Przy fortnite tego ograniczenia nie było, cały czas VRM 100*c mimo, że procek nie był obciążony w 100%. 

Na ten moment problem z VRM rozwiązany. Ale grę dalej wywala. Dodam, że wywala bardzo szybko, na początku meczu, podczas ładowania mapy, w menu. Czasem po 5 minutach. Ustawienie limitu fps na 60 wydłuża czas rozgrywki, ale nie eliminuje problemu - a ja chcę stabilny zestaw. 

Po sprawdzeniu przez chataGPT logów systemu wychodzi na to, że dysk powoduje usterkę.

Cytat

""Po rozkodowaniu ASCII widać:
➡ "STORPORT" oraz "NVMe KINGSTON SKC3000"

Czyli błąd WHEA nie pochodzi od CPU ani GPU, tylko od kontrolera dysku NVMe (Kingston KC3000 / SKC3000). ""

Zaktualizowałem mu oprogramowanie oraz:
wyłączonem Profile XMP RAMu . CPU C- states wyłączone. Pcie zmieniłem na 3gen (zamiast 4gen).

Przekładka dysku na dolny slot nie działa, bo dysku nie wykrywa - pomimo odłączenia innych urządzeń sata. 

W późniejszym czasie włożyłem też na próbę i3 oraz starą i5. Oba procki działają bez resetów.
Jakieś pomysły? Spędziłem już przy tym +/- 10h i szczerze mam dość. 

Jedynym wyjściem jakie widzę jest zakup nowej płyty, czego chciałem uniknąć. Planowałem wymienić tylko procka, a nie zmieniać cała platformę. Tak od razu bym szedł w AMD. :) 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Karro napisał(a):

masz 4 moduły sprawdz wszystkie po 1H

Sprawdzać teraz na takich ustawieniach jak mam tj.  E-cores off.  PL1 i 2 = 100W?

Edytowane przez Kushira
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Karro napisał(a):

Zresetuj bios i sprawdź ,łącznie z temp 

Jak zresetuje BIOS, to mu płyta ustawi PL1=PL2=4095W.

16 minut temu, Kushira napisał(a):

Sprawdzać teraz na takich ustawieniach jak mam tj.  E-cores off.  PL1 i 2 = 100W?

Włącz E-cores, ustaw PL1=PL2=65W (ta płyta ma kiepską sekcję VRM).

23 minuty temu, Kushira napisał(a):

W późniejszym czasie włożyłem też na próbę i3 oraz starą i5. Oba procki działają bez resetów.

i5 12400F w cinebench R23 pobiera max 76W, a przy Prime 95 smallFFT 96W (z wyskokiem może do 98W), natomiast i3 to może z 51,5W weźmie w Cinebench R23 - zmierzam do tego, byś ustawił PL1 i PL2 na 65W dla tego i5 14600.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

Przecież pisze że na 100w już mu się nie przegrzewa wiec poco ma sobie robić i5-14500 65w z 14600k:)
Sekcja słaba ale nei biurowa jakieś radiatorki ma

Te 2x16gb ramu to masz jak ustawione?

A dobra bez xmp - szansa że walniety ten procek - sprawdzic na innej plycie albo zwracac

Opublikowano

Wiem, że ma kiepską sekcje. 
Tylko teraz pytanie, czy jeżeli włączę e-cores (które też pobierają prąd, a chyba nie dają, aż tyle wydajności) i zmniejszę PL na 65w to procek nie będzie niżej boostował? 

Poniżej screen z e-cores off, PL=100w. 

Zmienię tak jak mówisz i sprawdzę w fortnite. 

forum.png

Opublikowano
5 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

Przecież pisze że na 100w już mu się nie przegrzewa wiec poco ma sobie robić i5-14500 65w z 14600k:)
Sekcja słaba ale nei biurowa jakieś radiatorki ma

Te 2x16gb ramu to masz jak ustawione?

A dobra bez xmp - szansa że walniety ten procek - sprawdzic na innej plycie albo zwracac

Płyta ma radiator i aktualnie wentylator skierowany na VRM. Sam wentyl dał prawie 15* różnicy. W OCCT temp sie ustabilizowała. W fortnite czasem nawet sie sekcja nie zdąży się nagrzać (70-75*) i już jest reset. Sprawdzić mogę jedynie na h610, ale tam jest jeszcze gorzej, więc nie ma sensu raczej. 
W dalszym ciągu myślę, że to może wina dysku? Skoro taki błąd dostaje w dzienniku zdarzeń. Z poprzednim prockiem miałem taki problem, że ten dysk za pierwszym włączeniem nie był widziany w BIOS. Za drugim odpaleniem kompa normalnie odpalał. W sumie nic z tym nie robiłem przez rok bo mi to nie przeszkadzało jakoś. Po prostu kompa odpalałem na 2 razy. Na nowym procku tego problemu (chyba) nie ma. 

Opublikowano
Teraz, Kushira napisał(a):

Sprawdzić mogę jedynie na h610

Sprawdź czy nie wywala bo od przegrzewania nie powinno wywalać tylko throtlować ewentualnie - nie musi być to juzale psizesz że 10h walczysz. Wyeliminujesz tez czy to nie ram albo dysk itp.
Wg mnie jak wszytko na auto wywala a bios najnowszy to może być też znany problem kompilacji shaderow w intel 14 generacji :)
Afera wielka była a tu dalej by nie naprawili - ale mała szansa:)

Opublikowano
20 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

Może mimo wszystko nie daje rady ten VRM. Natomiast jak ograniczysz PL do 65W to i tak nie będzie 14500 bo to inny rdzeń jest. Bliżej i5 14600 (bez K) z lepszym boostem na pojedynczym rdzeniu.

13 minut temu, Kushira napisał(a):

Sprawdzić mogę jedynie na h610, ale tam jest jeszcze gorzej, więc nie ma sensu raczej. 

Zaktualizuj tam BIOS, po aktualizacji ustaw jakiś bardzo niski PowerLimit (PL1 i PL2 np. na 50W), następnie wsadź ten CPU i powinno działać.

Opublikowano
10 minut temu, bourne2008 napisał(a):

Czytałeś wątek o tych dyskach KC3000? Polecam ;)

Nie czytałem, bo od kiedy zamkneli PCLaba to temat komputerów poszedł w odstawkę. 

Odnotowanych błędów 164. Dziś zaktualizowałem do wersji EIFK31.7  . Czyli tej poprawionej. Resztę poczytam później. 

10 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

Sprawdź czy nie wywala bo od przegrzewania nie powinno wywalać tylko throtlować ewentualnie - nie musi być to juzale psizesz że 10h walczysz. Wyeliminujesz tez czy to nie ram albo dysk itp.
Wg mnie jak wszytko na auto wywala a bios najnowszy to może być też znany problem kompilacji shaderow w intel 14 generacji :)
Afera wielka była a tu dalej by nie naprawili - ale mała szansa:)

W trakcie moich nieudolonych prób wrzuciłem też na próbę i3 i wszystko było stabilne. Niby tylko 3 mecze testowałem, ale na 14600k kilku minut nie wytrzyma. 
Teraz zobaczyłem BIOS mam w wersji F31, a jest jeszcze dostępna F32 i F32c.

7 minut temu, Kyle napisał(a):

Może mimo wszystko nie daje rady ten VRM. Natomiast jak ograniczysz PL do 65W to i tak nie będzie 14500 bo to inny rdzeń jest. Bliżej i5 14600 (bez K) z lepszym boostem na pojedynczym rdzeniu.

15min OCCT. E-cores ON, PL=65W.   Temp VRM 62*c 

Opublikowano
2 minuty temu, Kushira napisał(a):

Teraz zobaczyłem BIOS mam w wersji F31, a jest jeszcze dostępna F32 i F32c.

Zainstaluj F32, ustaw śmiesznie niskie limity (np. te 65W PL1 i PL2) i sprawdź czy coś się wiesza.

Opublikowano
13 minut temu, Kyle napisał(a):

Zainstaluj F32, ustaw śmiesznie niskie limity (np. te 65W PL1 i PL2) i sprawdź czy coś się wiesza.

Jeszcze nie zainstalowałem F32. Póki co testuje grę z PL1/2 65W, E-cores on i chyba działa...  Ustawienia niskie, żeby jak najmniej kartę obciążyć a jak najbardziej procka, tryb okienkowy. ~~~250fps. 65w, taktowanie 4.5-4.6Ghz. Temperatura sekcji 56*c. Trochę nie rozumiem co tu się stało. 

Opublikowano

Nie masz f32 to jaka robisz z nas tam są poprawki pod stabilność 13 i 14 generacji 

Czyli masz książkowy przykład jak przed updatem biosu te procki są niestabilne bo biosu walą za duże napięcie na auto

Mam nadzieję wrzucisz nowy BIOS i będzie ok

• Upvote 1
Opublikowano

@wallecNir ma biosu pod 14 gen jak będzie miał to dalej można  temat wałkować 

Procek na auto powinien działać stabilnie jak skała może się grzać thtotlowac a nie  sypać. 

Ręczne OC to ludzie właśnie robili zmian biosu wyszły i się jarali że stabilne mają jak powinno to działać od kopa

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

@wallecNir ma biosu pod 14 gen jak będzie miał to dalej można  temat wałkować 

Procek na auto powinien działać stabilnie jak skała może się grzać thtotlowac a nie  sypać. 

Ręczne OC to ludzie właśnie robili zmian biosu wyszły i się jarali że stabilne mają jak powinno to działać od kopa

To nie procek się sypie tylko połączenie ram-mobo-cpu i to jest normalne od kiedy wprowadzono profile xmp/Expo i dotyczy wszystkich platform.

Edytowane przez wallec
Opublikowano

BIOS najnowszy F32. Problem ten sam. Na ustawieniach auto. Wywala nawet w menu. 
W dalszym ciągu ustawienie PL na 65w działa.

Z e-cores on w grze boostuje do 4.7-4.9Ghz w occt 3.7ghz
z e-cores off w grze boostuje do 4.5-4.6Ghz w occt 3.3ghz

14 minut temu, wallec napisał(a):

Twój problem wynika z niestabilnego imc.

Ustaw  vcsa na 1.2v, napięcie tqx na 1.25v, imc vdd na 1.25

Proszę.

Teraz to spróbuje. Rozumiem, że reszta na auto?

Opublikowano (edytowane)

Ok.

Są dwie drogi -> op słucha Ciebie i Twoich domysłów i robi 20 czynności bez efektu

Op słucha mnie -> stabilizuje imc i ma fajrant.

Sorki za szczerość, bez urazy.

@Kushira ściągnij sobie Aida 64.

Daj stres test i puść trzy testy od góry.

Uzyskasz stabilność W momencie w którym nie będzie ci się wywalać ten test.

Ps. No chyba że to ten Radeon jest lipny xD jak go potęga Intela pushuje na 100% możliwości 

Edytowane przez wallec
  • Haha 1
Opublikowano

Czyli kupił 14600k i dlawi go na 65w wspaniały deal. Wg mnie ręczne grzebanie pudruje problem ale spoko może jest inna przyczyna. Ale podstawa to najnowszy BIOS 

Żeby się problem rozwiązał jakikolwiek będzie dobrze ale nie taki wspaniały ten 14600k dla szarego usera jak wyjdzie że trzeba tyle grzebać. Pamiętać trzeba że z 12400f ram działal i wszystko 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Karro napisał(a):

w czym?

Nie wywala systemu. 

7 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

Czyli kupił 14600k i dlawi go na 65w wspaniały deal. Wg mnie ręczne grzebanie pudruje problem ale spoko może jest inna przyczyna. Ale podstawa to najnowszy BIOS 

No właśnie słaby, ale już jakiś efekt jest. Przynajmniej nie resetuje kompa przy byle odpaleniu gry.  A taktowanie z tym ustawieniem na 65w jest trochę wyższe niż na 12400f :P

BIOS już najnowszy. Na ustawieniach auto ten sam problem. 

31 minut temu, wallec napisał(a):

Twój problem wynika z niestabilnego imc.

Ustaw  vcsa na 1.2v, napięcie tqx na 1.25v, imc vdd na 1.25

Proszę.

Nie mogę znaleźć TGX, pozostałe dwa znalazłem. Jest to tu gdzieś czy w innych zakładkach? 

12.jfif

Edytowane przez Kushira