Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Przymierzam sie do zakupu laptopa na komunie dla chrzesnicy.

Wymagania Windows, youtube itp. Wystarczy integra.

Jako ze to dla dziecka to jest duza szansa na uszkodzenie wiec raczej taniej niz drozej.

Nie wiem jakie wymagania ma dzisiejszy system operacyjny od procka i ramu.

Jest duzo modeli 8gb (a nawet 4gb). Zastanawim sie jak to w ogole moze dzialac. No chyba, ze sie wymagania zamiast rosnac to zmniejszaja :P

Edytowane przez Radziuwilk
Opublikowano

Do takich zastosowań to nawet 4gb ramu daje radę jeżeli dba się o porządek w systemie i nie ma się włączonych 50kart w przeglądarce ;) stawiałem system na wielu lapkach z taką ilością pamięci i problemu nie było, 8gb to już luksus można powiedzieć jeżeli laptop ma służyć do tego typu zadań :E 

Opublikowano

Jaki masz budżet mniej więcej 4gb to do windowsa 11 za mało chyba że będziesz go sam instalował i czyścił ze śmieci. Dziecko po instaluje różne rzeczy i zacznie mu chodzić jak ślimak;) 

I na pewno do robloxa te 8gb trzeba lepiej 16;) Każde dziecko koło 9 lat gra w robloxa;)

Opublikowano

Dziecko to wiadomo ze jakies gierki bedzie probowalo odpalac. @Send1N ty juz zapomniales jak byles dzieckiem :) ?

Roblox ma az takie wymagania? Przeciez ta gra wyglada jak na commodore 64.

Myslalem, cos kolo 1500 przeznaczyc. 14 cali styknie.

Lapek musi byc nowy i na Windowsie. Nie jakies sklepy dziwadla, zeby matka poradzila sobie sama w przypadku gwarancji.

Na razie kreci sie to w okol czegos takiego, ale jeszcze nie przejzalem calego internetu, czasu jest jeszcze sporo.

https://allegro.pl/oferta/laptop-na-komunie-hp-15-intel-n100-8gb-ssd-128gb-uhd-dotyk-win-11-czerwony-17499981497?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:queryandcategory&bi_c=NWNkMzA0ZGUtM2UwNy00NjE3LTkyNWItNTc5Y2E5YWUyMjk5AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=8671f983-6669-479f-855c-e0ed069af31a

Opublikowano
3 godziny temu, Radziuwilk napisał(a):

Dziecko to wiadomo ze jakies gierki bedzie probowalo odpalac. @Send1N ty juz zapomniales jak byles dzieckiem :) ?

Roblox ma az takie wymagania? Przeciez ta gra wyglada jak na commodore 64.

Myslalem, cos kolo 1500 przeznaczyc. 14 cali styknie.

Lapek musi byc nowy i na Windowsie. Nie jakies sklepy dziwadla, zeby matka poradzila sobie sama w przypadku gwarancji.

Na razie kreci sie to w okol czegos takiego, ale jeszcze nie przejzalem calego internetu, czasu jest jeszcze sporo.

https://allegro.pl/oferta/laptop-na-komunie-hp-15-intel-n100-8gb-ssd-128gb-uhd-dotyk-win-11-czerwony-17499981497?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:queryandcategory&bi_c=NWNkMzA0ZGUtM2UwNy00NjE3LTkyNWItNTc5Y2E5YWUyMjk5AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=8671f983-6669-479f-855c-e0ed069af31a

Radziu... nie obraź się ale jak ty jej kupisz lapka z "Intel N100" to prędzej go wyrzuci przez okno niż będzie używać. Matryca 1366 x 768? Rozumiem, że mały budżet ale troszkę mnie by bolało widzieć taką rozdziałkę, co prawda tylko 15,6" i nie każdy będzie widział różnicę gołym okiem ale ogólnie nie polecałbym. Jeżeli chodzi o ram to 8 gb to min w tych czasach do jakiegokolwiek użytku a co będzie za rok? Nie wiem ale może się okazać w niedługim czasie, że to będzie za mało.

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

Dostałem rower za 300zł w dodatku damski i był płacz :majty:także nie zapomniałem ;D

Ja dostalem rower gorski, ale ni to czerwony ni to rozowy wiec znam twoj bol (kazdy mial czarny lub niebieski ;(((( :P.

Dzieki chlopaki za odpowiedzi. Dlatego zapytalem, bo nie siedze w temacie laptopow. 

Na dziendobry odrzycilem wszystkie ponizej 16gb ramu, ale zdziwilo mnie ze bylo sporo ofert z 8, a nawet 4.

Druga sprawa jest taka, ze to dziecko i szkoda ladowac duzo kasy w lapka, bo przypadkiem sie usiadzie na niego czy mu sie spadnie. 

• Haha 1