Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z routerami Asus XT8, otóż są podpięte oba przez kabel LAN (LAN backhaul), 2,5G. Oraz działają w AI Mesh. Zrobiłem osobną sieć 5ghz - 2. Która działa na pasmie 160Mhz, standard AX only, udało się raz na laptopie złapać pełną przepustowość i Windows pokazywał prędkość 2402/2402, aktualnie jak łącze się znów z tą siecią laptopem to odziwo pokazuje 1201/1201 i transfery rzędu 900mb, gdzie wcześniej speedtest osiągał 1600-1700 download. 

konfiguracja to Orange 2gbps, podpięty port 2.5g do switch tp-link też 2,5g a routery kablami cat7 w port wan 2.5g. 

Opublikowano

Zauważyłem że router mimo opcji 160mhz pracuje w 80mhz, przez to że kanał jest DFS. Mogę jedynie ustawić kanał od 100 w górę, czy jest jakaś opcja żeby przejść na niższe kanały ?, lub DFS off ?

Opublikowano (edytowane)

Tryb 160MHz w paśmie 5GHz zawsze będzie zahaczał o jakieś częstotliwości objęte DFS. Router sam może się przełączyć z powrotem na 80MHz jeśli wykryje transmisje radarowe. Albo jakieś inne zakłócenia, niestety nie działa to idealnie. 

Powinieneś być w stanie ustawić 160 MHz na niższych częstotliwościach niż kanał 100, w zakresie 36-64. Przynajmniej jeśli router jest skonfigurowany na polski rynek. Może na routerze masz już włączoną drugą sieć, która nadaje na tych częstotliwościach?

DFS nie możesz wyłączyć. Radary meteo są ważniejsze niż twoje wifi.

1710859594275.jpg

Edytowane przez some1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Właśnie spróbuję w ustawieniach wyłączyć sieć 5ghz - 1, ona działa tylko w max 80mhz, ale za to na niższym kanale np 36.

Może wtedy 5ghz - 2 która obsługuje 160mhz, będzie wstanie zejść na niższy kanał niż 100

Niestety, pasmo 160mhz działa tylko od 100 do 140 kanał. Więc tego nie przeskoczę, chyba że inny firmware zamiast Asusa (Merlin), choć nie wiem czy on wnosi jakieś zmiany.

@some1 Panie nic nie jest ważniejsze od WiFi gdy ma się dzieci 🤣

Edytowane przez denyx23
Opublikowano (edytowane)

Trochę dziwne, ja na routerze Asusa mogę bez problemu wybrać niższe kanały, ale mam inny model bez tri-band. 

Może jak przestawisz sieć 5ghz-1 na wyższą częstotliwość to będziesz mógł ustawić sieć -2 niżej?

Albo jeśli to nowy zakup, zwróć do sklepu i wybierz coś działającego w 6GHz (Wifi 6E albo Wifi 7)

Edytowane przez some1
Opublikowano

No właśnie jakiś badziewny jest ten system od Asusa, 5ghz - 1 jest od 36 do 64. 5ghz - 2 od 100 do 140. Z tym że drugi kanał jest aktualnie useless - bo 90% chodzi w 80mhz jak zwykły 5ghz, a mam tylko niepotrzebnie 3 ssid, jeszcze próbowałem wyłączyć 5ghz - 1 żeby tylko drugi zostawić, a nóż może kiedyś wejdzie w 160mhz i też nici, spróbuję reset routerów.

Opublikowano

Niestety może to jakieś ograniczenie sprzętowe routera ze względu na podwójne radio 5GHz. Takie coś przydaje się w pewnych specyficznych przypadkach, ale w Twojej sytuacji raczej zbędne.