Skocz do zawartości

UPGRADE 3000zł - Hobbystyczne montowanie filmików, obróbka zdjęć Photoshop, sporadyczne granie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Aktualnie:
dysk: SSD m2 500GB

grafika: GeForece Nvidia GTX 1060 6GB

RAM: 8GB 2667 MT/s

CPU: i5 10400F 2,9Ghz

Co by się dało w miarę rozsądnego zrobić z tego ?  Budżet +/- 3000zł. Do Premiere Pro, Photoshop, sporadyczne granie w CS itp. Jest sens upgradować to czy odkładać i nowego składać ? Aktualne komponenty mogę spróbować sprzedać (możecie podać +/- cenę. ) Juz komputer nie domaga - zaczyna lagować itp. 

Dzięki !

Opublikowano
18 minut temu, wamak napisał(a):

Laguje najpewniej z powodu tylko 8 GB Ram.

Podaj model płyty głównej.

I Jaki masz zasilacz, podaj model.

Płyta główna: b460m-a pro

Zasilacz pamiętam Corsair 450 albo 500, jak wrócę podam dokładnie.

Opublikowano
Godzinę temu, damilele napisał(a):

Co by się dało w miarę rozsądnego zrobić z tego ?

odkładać i nowego składać

:D 

Aktualne komponenty mogę spróbować sprzedać (możecie podać +/- cenę. )

Z tego co napisałeś (dysk sobie zostaw na przyszłość) to platformę (CPU+MoBo+RAM) wyceniłbym REALNIE na jakieś 400, może 450 zł. Internet zalany podobnymi zestawami (z tym, że raczej tam RAM jest 2x8) po 500 zł i ciężko schodzą. 

1060 6GB to okolice 300 zł. 

Zasilacz jakieś 70-100 zł, zależy jak trafisz. 

Najtańsze co bym mógł tutaj polecić to iść w używany AM4.

B450 za ~150 zł lub B550 ~300-350 zł

Ryzen 5600 ~300 zł (opcjonalnie chłodzenie ~80-100 zł)

2x8 RAM 3200@16 (lub podobne np. 3600@18, 3000@15) ~100-130 zł

Do tego nowy zasilacz, nic nadzwyczajnego, coś typu Deepcool PF650/PL650D ~ 200 zł

W slot PCIe 3.0 lub 4.0, zależy jaką płytkę wybierzesz wpinasz nowego RTX 5060 ~1300 zł.

Dzięki temu sprzedając swoje podzespoły odzyskasz mniej więcej 700 zł (lub więcej jak się uda). Dzięki temu dokładając ~1500 zł masz spory przyrost mocy. Moja propozycja jest ekonomiczna, a myślę, że wystarczająca. Sądząc po tym, że masz 1060 to raczej nie pchałbym się w 5070 czy 5060 Ti 16GB. 

Jeśli części mają być nowe to są trzy opcje żeby zmieścić się w 3K:

1. Idziesz w Intel 14600K na taniej B760 + DDR4 z tego względu, że jest on tylko 150 zł droższy niż 12400F więc aż głupio nie dołożyć (no i dostaniesz kod BF6, który możesz odsprzedać za te 100-150 zł) z tym, że tutaj trzeba by już zainteresować się mocnym chłodzeniem co też podnosi koszty tej przesiadki.
    Duża wydajność na starcie, ale później ograniczona rozbudowa, bo w sumie wyżej co możesz pójść to 14700 lub 14900, który żre milion prądu i potrzeba do niego masywnego custom loopa żeby to jakoś schłodzić.
  2. Ryzen 5700X + B550 - brak w sumie jakiejkolwiek SENSOWNEJ rozbudowy w przyszłości, można wrzucić jakiegoś używanego 5950X, ale to będzie bez sensu.
  3. https://www.morele.net/kategoria/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=1459124 - 8400F + B650M - taka bieda edyszyn na AM5, ale właśnie, już AM5. W przyszłości jak dozbierasz możesz sobie wrzucić normalny procesor (8400F to kastrat, ale na początek wystarczy). Tutaj masz platformę, na którą jeszcze będą wydawane procesory więc pod względem upgradów ta propozycja będzie najlepsza.

Ceny w konfiguratorze się bugują - wychodzi 3080 zł bez dysku, który na początek wrzucisz ze swojego PCta. Możesz też w razie czego zjechać z zasilaczem o jakieś 50 zł i też spokojnie sobie poradzi z tym zestawem. W mojej propozycji masz już standard ATX 3.1 i wtyczkę pod nowe NVIDIA.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.09.2025 o 15:01, ztx napisał(a):

:D 

Z tego co napisałeś (dysk sobie zostaw na przyszłość) to platformę (CPU+MoBo+RAM) wyceniłbym REALNIE na jakieś 400, może 450 zł. Internet zalany podobnymi zestawami (z tym, że raczej tam RAM jest 2x8) po 500 zł i ciężko schodzą. 

1060 6GB to okolice 300 zł. 

Zasilacz jakieś 70-100 zł, zależy jak trafisz. 

Do tego nowy zasilacz, nic nadzwyczajnego, coś typu Deepcool PF650/PL650D ~ 200 zł

W slot PCIe 3.0 lub 4.0, zależy jaką płytkę wybierzesz wpinasz nowego RTX 5060 ~1300 zł.

Dzięki temu sprzedając swoje podzespoły odzyskasz mniej więcej 700 zł (lub więcej jak się uda). Dzięki temu dokładając ~1500 zł masz spory przyrost mocy. Moja propozycja jest ekonomiczna, a myślę, że wystarczająca. Sądząc po tym, że masz 1060 to raczej nie pchałbym się w 5070 czy 5060 Ti 16GB. 

Jeśli części mają być nowe to są trzy opcje żeby zmieścić się w 3K:

1. Idziesz w Intel 14600K na taniej B760 + DDR4 z tego względu, że jest on tylko 150 zł droższy niż 12400F więc aż głupio nie dołożyć (no i dostaniesz kod BF6, który możesz odsprzedać za te 100-150 zł) z tym, że tutaj trzeba by już zainteresować się mocnym chłodzeniem co też podnosi koszty tej przesiadki.
    Duża wydajność na starcie, ale później ograniczona rozbudowa, bo w sumie wyżej co możesz pójść to 14700 lub 14900, który żre milion prądu i potrzeba do niego masywnego custom loopa żeby to jakoś schłodzić.
  2. Ryzen 5700X + B550 - brak w sumie jakiejkolwiek SENSOWNEJ rozbudowy w przyszłości, można wrzucić jakiegoś używanego 5950X, ale to będzie bez sensu.
  3. https://www.morele.net/kategoria/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=1459124 - 8400F + B650M - taka bieda edyszyn na AM5, ale właśnie, już AM5. W przyszłości jak dozbierasz możesz sobie wrzucić normalny procesor (8400F to kastrat, ale na początek wystarczy). Tutaj masz platformę, na którą jeszcze będą wydawane procesory więc pod względem upgradów ta propozycja będzie najlepsza.

Ceny w konfiguratorze się bugują - wychodzi 3080 zł bez dysku, który na początek wrzucisz ze swojego PCta. Możesz też w razie czego zjechać z zasilaczem o jakieś 50 zł i też spokojnie sobie poradzi z tym zestawem. W mojej propozycji masz już standard ATX 3.1 i wtyczkę pod nowe NVIDIA.

A więc tak, 

z chłodzenia mam jeszcze Fera 5 aktualnie, zasilacz Silentium, ale płytka jest schowana gdzies na obudowę i musiałbym wszystko rozkręcić :(

SilentiumPC Signum SG1 TG to moja obudowa.

Widzę, że dużo propozycji z Ryzenem, a ja nigdy nie byłem do niego przekonany zawsze Intel :(

W tej propozycji będzie duża różnica wydajnościowa, ale czy znów nie przesadzę ze starością ? W sensie że za 3 lata ten komputer bedzie w takim samym stanie jak ten teraz ?

Ogólnie używki wchodzą w grę jak jakieś znajdę, czemu by nie ;) Rozumiem, że wszystkie propozycje to obudowa zostaje ?

Idziesz w Intel 14600K na taniej B760 + DDR4 z tego względu, że jest on tylko 150 zł droższy niż 12400F więc aż głupio nie dołożyć (no i dostaniesz kod BF6, który możesz odsprzedać za te 100-150 zł) z tym, że tutaj trzeba by już zainteresować się mocnym chłodzeniem co też podnosi koszty tej przesiadki.

Dołożyć kilka złotych więcej i mieć dużo mocniejszego kompa z dodatkową możliwością rozbudowy to nie wiem czy nie dobry plan ? Wtedy do tego jaka grafika ? ;) 

https://www.morele.net/kategoria/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=1459124 - 8400F + B650M - taka bieda edyszyn na AM5, ale właśnie, już AM5. W przyszłości jak dozbierasz możesz sobie wrzucić normalny procesor (8400F to kastrat, ale na początek wystarczy). Tutaj masz platformę, na którą jeszcze będą wydawane procesory więc pod względem upgradów ta propozycja będzie najlepsza.

A coś z intelem do ew. rozbudowy ? Chyba, że faktycznie do tego Ryzena mnie przekonasz :D Wtedy może coś dołożyć i wziąć od razu ciutke lepszy procek ? :D

Czekam na odp i robię zakupy ;DDD 

Dodatkowo mam Macbooka M1 Pro, może na nim to montowanie będzie lepsze niż na dotychczasowym komputerze ? ;D

Edytowane przez damilele
Opublikowano
2 godziny temu, damilele napisał(a):

A coś z intelem do ew. rozbudowy ?

Niestety, 14600K to jedyny sensowny wybór w tym momencie. Nic nowszego nie wsadzisz zamiast niego, bo nowsze generacje mają/będą mieć już inny socket. Mocniejszy CPU to wspomniany 14700 i 14900. Z tym, że 14700KF to 1300+ i przesiadka za 14600 na 14700 w przyszłości mijałaby się z celem. Ja sam wziąłem teraz 14600K, ale ja się lubię bawić więc pewnie za rok będę mieć już coś innego. 

2 godziny temu, damilele napisał(a):

Chyba, że faktycznie do tego Ryzena mnie przekonasz :D Wtedy może coś dołożyć i wziąć od razu ciutke lepszy procek ? :D

Ciutkę lepszy procek to 7500F (taki sweet spot opłacalności wejścia w AM5).
Co może być argumentem za Ryzenami? To, że w tym momencie AMD mocno ogrywa Intela pod względem opłacalności i dbania o klienta. 
Co rozumiem przez opłacalność? Za 500-600 zł (zależy za ile dorwiesz 7500F) masz procesor, który obsłuży w sumie wszystko. Za 650 zł na promocji z Aliexpress dostaniesz Ryzen 7700, który jest już 8 rdzeniowym prockiem. 

Co rozumiem przez dbanie o klienta? Kupujesz w/w procesor, a za 3 lata wsadzisz nowszy o spokojnie 3-4 generacje. Nie trzeba zmieniać platformy żeby zupgradować AM5 przez kolejne kilka lat. AMD obiecało wsparcie AM5 do co najmniej 2027 roku. Moim zdaniem wydadzą jeszcze coś na AM5 po 2027 roku żeby utrzymać opinie o długim wsparciu. 

Do tego należy pamiętać, że Intel potrzebuje dobrej (drogiej) płyty żeby w pełni można było nim sterować i żeby nie ugotował sekcji. Tania płytka na AM5 (ta co podałem w zestawie) starczy nawet do 9800x3D.

Intel jest też dużo bardziej ciepłolubny i nienażarty (bo pobiera ~2x tyle prądu co podobnej klasy CPU na AM5) więc potrzebuje też dużo mocniejszego (więc i droższego) chłodzenia.

Z Intelem była afera z degradacją, ale dzięki temu jest teraz gwarancja 5 lat, a nie 2 czy 3 jak było wcześniej. 

Jakbym składał nowy PC w tym momencie to szedłbym w AM5. 

3 godziny temu, damilele napisał(a):

Dodatkowo mam Macbooka M1 Pro, może na nim to montowanie będzie lepsze niż na dotychczasowym komputerze ? ;D

Najprawdopodobniej tak.

3 godziny temu, damilele napisał(a):

Wtedy do tego jaka grafika ? ;) 

Do samego (podstawowego) montażu i gier (zakładam, że w FullHD) możesz pójść budżetowo - 5060. Nie wiem też jakie filmy montujesz (rozdzielczość, ilość efektów). Jeśli są to filmy przeładowane efektami w wysokiej rozdzielczości (np. 4K) to fajnie byłoby mieć już 16 GB VRAM, a przynajmniej te 12 więc 5060 Ti 16GB/5070/5070Ti, tutaj budżet jest limitem. Idziesz po prostu w najdroższy wariant na jaki możesz sobie pozwolić. Ogólnie pod montaż NVIDIA - ma sprzętowe wsparcie w programach. 

Opublikowano
3 minuty temu, ztx napisał(a):

Niestety, 14600K to jedyny sensowny wybór w tym momencie. Nic nowszego nie wsadzisz zamiast niego, bo nowsze generacje mają/będą mieć już inny socket. Mocniejszy CPU to wspomniany 14700 i 14900. Z tym, że 14700KF to 1300+ i przesiadka za 14600 na 14700 w przyszłości mijałaby się z celem. Ja sam wziąłem teraz 14600K, ale ja się lubię bawić więc pewnie za rok będę mieć już coś innego. 

Ciutkę lepszy procek to 7500F (taki sweet spot opłacalności wejścia w AM5).
Co może być argumentem za Ryzenami? To, że w tym momencie AMD mocno ogrywa Intela pod względem opłacalności i dbania o klienta. 
Co rozumiem przez opłacalność? Za 500-600 zł (zależy za ile dorwiesz 7500F) masz procesor, który obsłuży w sumie wszystko. Za 650 zł na promocji z Aliexpress dostaniesz Ryzen 7700, który jest już 8 rdzeniowym prockiem. 

Co rozumiem przez dbanie o klienta? Kupujesz w/w procesor, a za 3 lata wsadzisz nowszy o spokojnie 3-4 generacje. Nie trzeba zmieniać platformy żeby zupgradować AM5 przez kolejne kilka lat. AMD obiecało wsparcie AM5 do co najmniej 2027 roku. Moim zdaniem wydadzą jeszcze coś na AM5 po 2027 roku żeby utrzymać opinie o długim wsparciu. 

Do tego należy pamiętać, że Intel potrzebuje dobrej (drogiej) płyty żeby w pełni można było nim sterować i żeby nie ugotował sekcji. Tania płytka na AM5 (ta co podałem w zestawie) starczy nawet do 9800x3D.

Intel jest też dużo bardziej ciepłolubny i nienażarty (bo pobiera ~2x tyle prądu co podobnej klasy CPU na AM5) więc potrzebuje też dużo mocniejszego (więc i droższego) chłodzenia.

Z Intelem była afera z degradacją, ale dzięki temu jest teraz gwarancja 5 lat, a nie 2 czy 3 jak było wcześniej. 

Jakbym składał nowy PC w tym momencie to szedłbym w AM5. 

Najprawdopodobniej tak.

Ok, chyba w takim razie w to idę...

Dałbyś radę podsumować wszystko, co mam zostawić, co sprzedać i co dokupić ?

Szedłbym już dokładając kilka groszy w tego Ryzen 7700 albo 7500F.

Rozumiem, że obudowę starą zostawiam, chłodzenie do tego tzn Fera 5 z aktualnego kompa zostaje i bedzie pasowało do tego ?

Karta graficzna RTX 5060 ? 

Do tego nowy zasilacz ? Jaki ? I nowa płyta główna rzec mówiąc ?

Taki zestaw będzie dużym przeskokiem do tego co mam teraz ? :) I jak porównując to do MacBooka m1 pro ?

13 minut temu, ztx napisał(a):

Do samego (podstawowego) montażu i gier (zakładam, że w FullHD) możesz pójść budżetowo - 5060. Nie wiem też jakie filmy montujesz (rozdzielczość, ilość efektów). Jeśli są to filmy przeładowane efektami w wysokiej rozdzielczości (np. 4K) to fajnie byłoby mieć już 16 GB VRAM, a przynajmniej te 12 więc 5060 Ti 16GB/5070/5070Ti, tutaj budżet jest limitem. Idziesz po prostu w najdroższy wariant na jaki możesz sobie pozwolić. Ogólnie pod montaż NVIDIA - ma sprzętowe wsparcie w programach. 

Wyjazdy głównie jakieś nagrane na Osmo, niby 4k 60FPS, ale pewnie zejdę z jakością.

Tak jak prosiłem wyżej, byłbym wdzięczny jakbyś był w stanie rozpisać co zostawiam, co sprzedaję a co dokupuję.

Baza to Ryzen 7700. 

Dzięki wielkie :D

Opublikowano
1 minutę temu, Dirian napisał(a):

Jak masz tego Maca Pro to składanie kompa o wydajności typu Ryzen 7 7700 + RTX 5060 pod obróbke nie ma sensu, Macbook i tak bedzie szybszy.

Duzo podróżuję, mam Maca z racji komapktowości, jednak na stacjonarce pracuje się lepiej + dodatkowo gram, a w tym momencie stacjonarka zaczyna lagować CS czy jak leci coś na 2gim monitorze w tle np. yt :D Ten komputer jest już leciwy i potrzebuję update.

Opublikowano
10 minut temu, damilele napisał(a):

Rozumiem, że obudowę starą zostawiam, chłodzenie do tego tzn Fera 5 z aktualnego kompa zostaje i bedzie pasowało do tego ?

Możesz zostawić, zależy też jaką kartę finalnie chciałbyś do niej wrzucić. Fera 5 będzie pasować. 

14 minut temu, damilele napisał(a):

Karta graficzna RTX 5060 ? 

Takie minimum minimum. Najlepiej 5070, ale to już koszt x2.

14 minut temu, damilele napisał(a):

Do tego nowy zasilacz ? Jaki ? I nowa płyta główna rzec mówiąc ?

Wszystko wrzuciłem do zestawu w pierwszym poście.

15 minut temu, damilele napisał(a):

Taki zestaw będzie dużym przeskokiem do tego co mam teraz ?

Dużym. 

17 minut temu, damilele napisał(a):

I jak porównując to do MacBooka m1 pro ?

Bezpośredniego porównania nie mam, ale jeśli wierząc słowom PerplexityAI to PC będzie trochę wydajniejszy. 

Opublikowano
11 minut temu, ztx napisał(a):

Wszystko wrzuciłem do zestawu w pierwszym poście.

27 minut temu, damilele napisał(a):

rozumiem, że nowa obudowa jest wymagana ?

@ztx znalazłem używaną 7700x za cenę bez x, lepiej z „x” czy bez ?

Opublikowano
44 minuty temu, damilele napisał(a):

Tak jak mówię - zależy. Dwu wentylatorowe GPU wejdą, ale jak się zdecydujesz na jakąś wersję z trzema to w większości przypadków może nie wejść. 

Jeśli chodzi o jakość wykonania to tak, ale tutaj też dochodzą kolejne złotówki przy finalizacji zamówienia. 

45 minut temu, damilele napisał(a):

znalazłem używaną 7700x za cenę bez x, lepiej z „x” czy bez ?

Wersja z X ma podbity zegar i tyle. Różnice rzędu 2%. Zależy jaka to jest cena tej bez X. Ostatnio był na Amazonie za 849 w wersji BOX. Wersje Tray da się kupić w promocji poniżej 800 zł, a na Aliexpress za 650 zł.

Opublikowano
58 minut temu, damilele napisał(a):

@ztx znalazłem używaną 7700x za cenę bez x, lepiej z „x” czy bez ?

Nie ma absolutnie żadnej różnicy wartej odnotowania. Ten X to od fabrycznego O/C, które zrobisz 5 minut po wejściu w UEFI :E 

Generalnie procki z X się bierze tylko tam, gdzie nie ma wersji bez nich. Jak są wersje "czyste" to one zawsze się lepiej oplacają.

Dobra opcja z pójściem w AM5, jeżeli chcesz platformę rozwijać.

Jakkolwiek od zawsze polecam posiadaczom już części gratów na AM4 modyfikacje i pozostanie przy swoim, tak jeżeli zmieniamy całą podstawkę to na dzisiaj warto wskoczyć poziom wyżej.

Czyli dobra (nie najtańsza) b650, z niezłą sekcją, jakimiś ekstrasami (więcej nvme, wifi, lepsze audio) + coś pokroju 8400f, od bidy można 7500f używkę wcisnąć + ram 6000MT/s - wedle uznania.

Rynek grafik w używce jest na tyle szeroki i zaczyna w końcu tanieć, że w budżecie do 1500zł przy dobrej negocjacji jakąś bida wersję 4070 nawet dostaniesz.

W gołego 5060, jeszcze 8gb, nigdy bym się nie pchał. Lepsza używka normalnej karty z gwarancją, niż ta padaka :/ 

Opublikowano
27 minut temu, Qrdello napisał(a):

Czyli dobra (nie najtańsza) b650, z niezłą sekcją, jakimiś ekstrasami (więcej nvme, wifi, lepsze audio)

27 minut temu, Qrdello napisał(a):

w budżecie do 1500zł przy dobrej negocjacji jakąś bida wersję 4070 nawet dostaniesz

Niby tak, ale monitoruję codziennie, kilka razy dziennie rynek używek i 4070 za 1500 zł to nie wiem czy kiedykolwiek widziałem. Bardziej 1700-1800, a w oferty na OLX po 1400-1600 nie polecam wierzyć. Albo przesyłka bez pośrednictwa OLX, albo linki do "Allegro", bo na OLX to nie wysyła. 

W tym momencie jest jedna za 1600, bez gwarancji z gotowca Lenovo. Reszta to 1800+.

Do tego te rzeczy, które wymieniłeś brzmią idealnie, ale podbijają budżet, który jest określony na 3000 zł. Dopłata do fajnej płytki to jakieś 200-300 zł, dopłata do GPU to jakieś 400-500 zł i już mamy 4000. 

Opublikowano

Znajdż jakiś model z przesyłką za 1700 i zacznij negocjować. Jak ktoś chce sprzedać, to sprzeda :] 

Co do mobasa - to podstawowy podzespół, jak zasilacz. Weźmiesz kiepski lub przeciętny i będziesz za 2-3 lata żałował, że nie chce łyknąć lepszego procesora albo szybszego ramu. 

Jeżeli masz budżet na granicy to bierz podstawkę jak najlepszą a kartę idź na jakiś czas w jakąś używkę z większym vramem - np. 3060 12gb. Te karty się zawsze sprzedają, o ile są w dobrej cenie, więc kupisz ją za 6-7 stów, sprzedasz za pół roku czy rok za praktycznie to samo. Dozbierasz do lepszego gpu w tym czasie.

Opublikowano
1 godzinę temu, Qrdello napisał(a):

Czyli dobra (nie najtańsza) b650, z niezłą sekcją, jakimiś ekstrasami (więcej nvme, wifi, lepsze audio) + coś pokroju 8400f, od bidy można 7500f używkę wcisnąć

Czemu polecasz 8400f zamiast 7700 ?

1 godzinę temu, Qrdello napisał(a):

Rynek grafik w używce jest na tyle szeroki i zaczyna w końcu tanieć, że w budżecie do 1500zł przy dobrej negocjacji jakąś bida wersję 4070 nawet dostaniesz.

Jak ma być dużo lepiej i nie znajdę w takim budżecie to dołoże trochę - bez przesady :)

Tylko pewnie wybierając 7700 + grafe 4070 to zasilacz jakis 650W + musze brać i wymieniać obudowę, si ?

Opublikowano

4070 bez kombinowania bierze +/- 200W, jak mu zaaplikujesz uV to zjedziesz kolejne 30-40W, więc do spółki z procesorem i gratami może z 250W-270W taki zestaw weźmie. Zasilacz ma obciążalność na poziomie >400W więc zapas jest.

Chcę Ci doradzić sprzęt, który nie będzie trzeba za rok-dwa gmerać. Teraz jadąc po taniości później znów będziesz dokładał. Tyle i aż tyle.

Procesor Ci podrzucam tańszy bo chcesz się mieścic w budżecie, jak możesz dołożyć to 8/16 zawsze będzie lepsze.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Qrdello napisał(a):

4070 bez kombinowania bierze +/- 200W, jak mu zaaplikujesz uV to zjedziesz kolejne 30-40W, więc do spółki z procesorem i gratami może z 250W-270W taki zestaw weźmie. Zasilacz ma obciążalność na poziomie >400W więc zapas jest.

Chcę Ci doradzić sprzęt, który nie będzie trzeba za rok-dwa gmerać. Teraz jadąc po taniości później znów będziesz dokładał. Tyle i aż tyle.

Procesor Ci podrzucam tańszy bo chcesz się mieścic w budżecie, jak możesz dołożyć to 8/16 zawsze będzie lepsze.

Tak, ja się nie znam aż tak, rozumiem że 7700 jest lepsze niż 8400f ? 

grafikę mogę spróbować używkę wziąć tylko musicie dać znać jakie jest sens wybrać i będę szperał. Jaka najlepsza a jaka minimalna. 

Rozumiem też że grafa 4070 będzie lepsza niż 5060 ? 
jeseli zasilacz może zostać to zostawiam, co z obudową w przypadku takiego wyboru ? 

tak jak mówię jeżeli mam mieć coś lepszego wyraźnie to mogę dorzucić te 4/5 stówek szczególnie że postaram się sprzedać stare części. 

a i co z chłodzeniem w jednym i drugim wypadku tera da radę czy w przyszłości myśleć o wymianie na coś wodnego ?

Edytowane przez damilele
Opublikowano

4070>5060, i to wyraźnie. Szczególnie w wypadku bazowej wersji. Ma też 12gb vram vs 8.

7700>8400f, ten drugi to 6 rdzeni 12 wątków, ten pierwszy 8/16.

Obudowa zwykła, 25-30l powinna spokojnie ogarnąć, to nie są prądożerne sprzęty.

A chłodzenia procka - Fera 5 wystarczy raczej.

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 6.09.2025 o 21:55, damilele napisał(a):

Jaka najlepsza a jaka minimalna. 

Minimalnie 5060, najlepsza (pod ten zasilacz) 4070 zwykła/Super, 5070. 

Rozumiem też że grafa 4070 będzie lepsza niż 5060 ? 

Droższa, starsza, wydajniejsza (osobiście wolałbym dołożyć do lepszej 40xx). 

co z obudową w przypadku takiego wyboru ? 

Jeśli grafika, którą kupisz się zmieści do tej obudowy to możesz zostawić. Wszystko zależy od tego jaką wersje upolujesz. 

rozumiem że 7700 jest lepsze niż 8400f ? 

8400F to minimalny próg wejścia w AM5, wybiera się go żeby mieć nowszą platformę otwartą na przyszłe upgrady. Okrojony cache, okrojone linie PCI. 7700 jest dużo lepszy, ale 2x droższy. 

Jeśli używki wchodzą w grę możesz polować też płyty główne. Często widzę lepsze B650 na sprzedaż. Lepiej dać 500 zł z jakąś lepszą używkę niż 450-500 za niezbędne minimum. 

• Upvote 1
Opublikowano

@ztx @Qrdello

Dzięki za pomoc, dziś będę składał - 

Kupione 7700 używka, tego z Ali nie mogłem znaleźć, ale upolowałem w tej cenie używkę, używaną płyte główną B650M PRO, i tu się szarpnąłem bo wziąłem nówkę gtx 5070 xD

Finalnie wyszło więcej, ale już stare części sprzedałem.

Czy na takim komplecie mój zasilacz to uciągnie czy mam szybko do sklepu jechać kupować zasilacz żeby to dziś udźwignęło ?