Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

mam pytanie dotyczące zakupu systemu operacyjnego. Kiedy ostatni raz kupiłem system operacyjny, zakupiłem go stacjonarnie w sieciówce w wersji na usb. Na krótko po tym pochwaliłem się tym zakupem znajomemu który bardziej "ogarnia" i zostałem wyśmiany, że powinienem kupić sobie klucz aktywacyjny na stronie typu g2a gdzie system można zakupić za 10% tej ceny.

Mam do was pytanie: Skąd najlepiej kupić windowsa 11 pro na ten moment? Czy klucz zakupiony z g2a w nieporównywalnie niższej cenie będzie mi służył? Czy np. gdy sformatuje komputer po roku to licencja nie będzie już działać?

Dzięki 

Opublikowano

Sprawa ma się tak, chcesz być fair to kupujesz w normalnym sklepie za ~ 600 zł.

Jak masz to głęboko gdzieś, to kupujesz za przysłowiowe gorsze czy to w g2a czy innej kluczykowni ale czy klucz będzie działał do "śmierci" to trudno określić, także to jest wybór moralny, a jeszcze jak do użytku tylko domowego to czy kupisz w kluczykowni czy użyjesz skryptu czy aktywatora to jest jeden pies :) 

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

To może jeszcze jedno pytanie gdybym kupił klucz z oficjalnej strony windowsa to na stronie polskojęzycznej koszt windowsa 11 pro wynosi 1099 zł, a gdy przełączę na wersje amerykańską ten sam produkt mogę kupić za 199$ czyli około 723 zł. Będę miał problem z jego aktywacją? Będę mógł zainstalować system w jezyku polskim?

Edytowane przez Boski
Opublikowano (edytowane)

@Boski  legalność klucza za 10% (z G2A) jest jaki jest ;) 
Po drugie, po co Ci wersja Pro? Wymień 3 powody? :) 

@AndrzejTrg  polecanie wersji Pro + OEM, zamiast Home + BOX = :bicz:  :E 
PS. Patrząc po opisie autora, na 99.99% nie potrzebuje wersji Pro :E 

Edytowane przez kanon7
  • Like 1
Opublikowano

Co do tej wersji pro to masz rację, ale jak autor pytał o taką to dałem odpowiedź. W sumie wszyscy kiedyś jechali na xp pro i tak chyba to poniektórym zostało. Bodajże w win10 jak chciałaś wyłączyć pierdoły typu defender, updejty itp to bez wersji pro nie było chyba opcji jak dobrze kojarzę 🙂

Opublikowano

@AndrzejTrg@kanon7
A taki windows reklamowany na techspot, w opisie info że microsoft partner itd

https://store.techspot.com/sales/microsoft-windows-11-pro-7

Myślicie że dalej to nielegalny windows?

Techspot to dość znany portal powiązany z Hardware Unboxed - ich wideo testy są tu w wersji pisanej

https://appsource.microsoft.com/en-us/marketplace/partner-dir/e7a43d0c-3573-435d-a057-c08b0e286626/overview

Info że autoryzowany partner na stronie Microsoftu jest

Pytanie czy to nie fejkowa strona Microsoftu;) - wg google to jest legalna strona:

Cytat

Katalog partnerów Microsoft (Microsoft Partner Directory): To główne narzędzie do wyszukiwania partnerów. Najlepszym punktem wyjścia jest strona:

https://appsource.microsoft.com/marketplace/partner-dir

Możesz tam używać filtrów, aby zawęzić wyszukiwanie według lokalizacji, branży, rodzaju rozwiązania czy certyfikacji partnera. To jest najprostszy sposób, by znaleźć partnerów, którzy są zweryfikowani i oficjalnie współpracują z Microsoftem

Opublikowano

@wrobel_krk z tymi Windowsami to jest temat rzeka, na labie było to dość obszernie poruszane, i zdania były podzielone. Chyba nasz rodzimy purepc też miał promocje na tanie Windowsy. 

Ja tam jestem zdania że jak tylko na użytek domowy to czy kupisz za 600 zł czy 60 czy użyjesz skryptu to jeden pies, ponieważ kolega raczej na ciebie nie doniesie, a nawet to czy policji by się chciało zajmować jakimś nonejmem z nielegalnym windowsem? No właśnie 🙂

Tutaj jest kwestia moralna, ja tam kupiłem za 80 zł z kluczkowni, mogłem również użyć skryptu czy aktywatora, ale w razie W mam jakiś kwit że zakupiłem. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, wrobel_krk napisał(a):

@AndrzejTrg@kanon7
A taki windows reklamowany na techspot, w opisie info że microsoft partner itd

https://store.techspot.com/sales/microsoft-windows-11-pro-7

Myślicie że dalej to nielegalny windows?

Na stronie Microsoft: "Autoryzowani sprzedawcy systemów Windows" techspot nie widnieje - więc :E 

Godzinę temu, AndrzejTrg napisał(a):

@wrobel_krk z tymi Windowsami to jest temat rzeka, na labie było to dość obszernie poruszane, i zdania były podzielone. Chyba nasz rodzimy purepc też miał promocje na tanie Windowsy. 

Patrząc prawnie / tak "książkowo" - to kupując klucze z G2A / techspot i inne strony z kluczami za 20 zł - którzy nie widnieją jako autoryzowani sprzedawcy systemów windows - to taki system nie jest legalny.
To że Microsoft "przymyka oko" na to i nawet się one aktywują - to inna kwestia. 

Z ewentualnych konsekwencji "lewego" Windows'a mogą tylko wyniknąć jak:
- ktoś cię podkabluje 
- wywiniesz coś nielegalnego na PC i konfiskując ci PC 
- sprzedaż PC przez allegro / olx z opisem że windows oryginalny w zestawie, a kupujący się skapnie; cię zgłosi. 

W normalnym użytkowaniu najwyższej wyskoczy ci okienko, że system nie jest legalny / nie aktywowany i zablokują ci możliwość zmiany tapety :E 

56 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

Olewa wiadomo dlaczego bo wolą żeby ktoś miał nielegalnego lub pół legalnego Windowsa niż Linuxa np

Zgoda, ale to nadal nie legalny system ;) 

Edytowane przez kanon7
Opublikowano

Te tanie klucze pochodzą z licencji studenckich, zbiorowych albo są wyciągane z likwidowanych komputerów firmowych, przez co nie ma gwarancji, że w którymś momencie nie przestaną działać. 

Win11 Pro pozwala na takie skonfigurowanie aktualizacji, że tylko dostajesz powiadomienie o dostępności i sam decydujesz, kiedy je zainstalujesz (żadnego automatycznego pobierania i aktualizowania, a potem domagania się restartu :E).

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@AndrzejTrg - u siebie korzystam z dwóch rzeczy, które ma Pro:

- RAID mirror

- ustawienie max wersji, do której ma się aktualizować system (u mnie konkretnie 23H2, w następnych jest różnie z konfigiem iGPU + dGPU - gdy monitor jest podpięty do integry)

image.png.c742b889e2ab68620d09ed4c18a57d37.png

image.png

Edytowane przez rzymo
Opublikowano
13 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

@Galvatron jakie jeszcze home ma ograniczenia w stosunku do pro? Defender też pewnie nie idzie wyłączyć? 

Dla mnie wyłączenie automatycznych updejtów, jak i defendera to jest pierwsza rzecz po formacie 🙂

Normalnie na home wyłączysz defendera jak i wywalisz go całkowicie z systemu bez problemu ;) 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Z valorantem tak jest (a przynajmniej było) jeszcze rok temu z tego co pamiętam ale to jest kwestia zabezpieczeń, w grach single raczej takie coś się nie dzieje.

Edytowane przez Send1N