Skocz do zawartości

Monitor 27" CAD, amatorska obróbka foto i video

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. 

Szukam monitora w okolicach 24" (limitowane miejsce na biurku), który będzie podpięty do laptopa Lenovo Legion z RTX 4060. W gry nie będzie grane. Praca na pakiecie biurowym, programach CAD i amatorska obróbka zdjęci i filmów. 

Rozdzielczość 2.5K. Możliwość regulacji wysokości i kąta pochylenia, dobre kąty widzenia, miło jak by było 100% pokrycia sRGB.

Możecie coś polecić w przedziale do 1000 zł?

Edytowane przez kouczan
Opublikowano

Teraz to każdy monitor pokrywa niemal 100% sRGB (zwykle wielkość gamutu jest większa, więc bez kalibracji i oprofilowania i tak się nie obejdzie, jak materiały sRGB mają być bez przekłamań wyświetlane).

Wybierz sobie jakiś monitor na IPS 2560x1440 z regulacją góra-dół.

ps. "2K" to 2000 ... bierze się to od ilości pikseli w poziomie. Także "monitor 2K" to monitor praktycznie 1920x1080/2048x1080. Natomiast monitor 2560x1440 należałoby określić jako "2,5K".

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Przeorganizowowałem biurko i znalazło się miejsce na 27".

Z tej dwójki co byście wybrali:

https://www.x-kom.pl/p/1284673-monitor-led-27-265-284-aoc-q27g4xf.html

https://www.x-kom.pl/p/1247744-monitor-led-27-265-284-samsung-odyssey-g5-s27dg500eux-g50d.html

Ewentualnie może jakieś inne propozycje w okolicach 1000 zł. 

PS. Można prosić administrację o zmianę tytułu tematu z 24" na 27" 

Opublikowano
24 minuty temu, kouczan napisał(a):

PS. Można prosić administrację o zmianę tytułu tematu z 24" na 27" 

W kwestii wyboru monitora nie pomogę (nie znam się aż tak).

Tytuł tematu możesz zmienić sam. Kliknij na trzy kropki w prawym górnym rogu pierwszego posta i wybierz "Edytuj".

• Thanks 1
  • kouczan zmienił(a) tytuł na Monitor 27" CAD, amatorska obróbka foto i video
Opublikowano

Czy zalezy ci na hdr albo czymkolwiek innym poza srgb 100%+?

jak uda ci sie nagiac budzet to tutaj masz bombe https://www.x-kom.pl/p/1228909-monitor-led-27-265-284-aoc-q27g3xmn-bk.html#Specyfikacja - ma HDR 1000 wiec przy filmach i grach (nie grasz) zrobi efekt wow. I tonacje barw bardzo dobra powyzej 100% srgb a nawet wysoki %% adobe co przy profes. edycji jest wazne

- czy potrzebjesz az tak dokladnych kolorow? Jesli nie masz urzadzenia do kalibracji to i tak kolory ustawisz dobrze na oko albo z profilu z neta ( co nie jest zawsze dokladne)

godny uwagi: 

Dell Alienware AW2724DM - oj jego cena mocno poszla w gore - o nim tez pisalismy w innym watku w dziale monitory

https://www.x-kom.pl/p/1160222-monitor-led-27-265-284-dell-g2724d.html

Samsung Odyssey G5 S27DG500EUX G50D - pokrycie 99% srgb

Posprawdzaj sobie te wszystkie modele i wybierz ktory najbardziej tobie odpowiada - albo zapytaj. 

||Btw prawdziwy hdr zaczyna sie od 500 w góre||

W dniu 12.09.2025 o 13:28, Kyle napisał(a):

ps. "2K" to 2000 ... bierze się to od ilości pikseli w poziomie. Także "monitor 2K" to monitor praktycznie 1920x1080/2048x1080. Natomiast monitor 2560x1440 należałoby określić jako "2,5K".

od kiedy? zawsze sie mowi 2k na te monitory, nawet na stronach w filtrach jest opcja 2k a nie 2.5k

Opublikowano (edytowane)

Od bardzo dawna (jeszcze od czasów standardu video DCI 2K) ... dopiero później jakiś jeden, drugi delikwent, co za bardzo liczyć nie potrafi, palnął 2K jako 2560 i się tak wadliwie poniekąd przyjęło.

Godzinę temu, Pan Mateoo napisał(a):

||Btw prawdziwy hdr zaczyna sie od 500 w góre||

Osobiście wolałbym HDR400 TrueBlack (czyli praktycznie dostępne tylko na OLED), od zwykłego HDR500 - jeden i drugi w pomieszczeniu o zaciemnieniu kinowym. Jasność otoczenia bardzo dużo zmienia, a dynamikę robi kontrast.

Edytowane przez Kyle
  • Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Pan Mateoo napisał(a):

Czy zalezy ci na hdr albo czymkolwiek innym poza srgb 100%+?

jak uda ci sie nagiac budzet to tutaj masz bombe

Zależy mi żeby był w miarę solidny. Przesiadam się z jakiegos kilkunastoletniego Samsunga więc i tak będę miał efekt wow. Byle nie był gorszy od XUB2796QSU bo takie mam w robocie. 

Buzdzet mogę nagiąć, ale nie wiem czy jest sens akurat na tego mini leda. Czytam że ma kiepskie kąty, a ja będę siedział w miarę blisko i monitor będzie lekko z boku (laptop na wprost) więc chyba go to skreśla. 

Opublikowano
8 godzin temu, Pan Mateoo napisał(a):

kabel DP ma znaczenie - do monitora czesto sa dolaczane.

usb-c raczej bierz ugreena powinno byc okej

Mam dołączony ale DP-DP, a potrzebuje USB-C -> DP. 

Biorę Ugreen