Skocz do zawartości

Dolby Atmos / 4K Ultra HD - co? Jak? I gdzie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam kino z Dolby Atmos + PS5 (65” miniLED) i chciałbym pooglądać filmy z 4K Ultra HD i Dolby Atmos. Wiadomo że najlepiej płyty blu-ray 4K Ultra HD, ale jak to u Was wygląda? 

1. Kupujecie płyty blu-ray 4K Ultra HD? (Jak tak to gdzie najczęściej?) 

2. Wypożyczacie płyty blu-ray 4K Ultra HD? (Jak tak to gdzie najczęściej?) 

3. Streaming filmów? (Jak tak to która platforma oferuje najlepszy dźwięk? Tzn. Dolby Atmos?)  
4. Z tego co widzę to dźwięk Dolby Atmos występuje „zawsze” w angielskiej wersji językowej + napisy PL - to normalne? 
5. Jakieś inne ważne wskazówki? 

Opublikowano

@kanon7

1. Płyty to najlepsze rozwiązanie. Okazji szuka się tam gdzie okazji na resztę rzeczy, na przykład na Pepperze. Problemem może być dostępność języka polskiego, w przypadku 4K UHD najczęściej polskie napisy występują we włoskich wydaniach filmów. Dobrym miejscem na szukanie jest więc Amazon.it. Nadal jednak trzeba sprawdzać czy dane wydanie ma polskie napisy. Do tego służy strona Blu-ray.com chociażby. Czasem na stronie sklepu jest też zdjęcie tylnej okładki i idzie wyczytać czy są polskie napisy.

2. Wypożyczalni płyt 4K w wersji fizycznej jest mało, ale w większych miastach można takie pewnie odnaleźć. Sam wyłącznie zwiększam swoją prywatną kolekcję, nie bawię się w wypożyczanie.

3. Większość platform ma w swojej ofercie filmy i seriale z Dolby Atmos, natomiast co do jakości, nie będzie tutaj dużych różnic - praktycznie wszędzie jest to skompresowana wersja Atmosa, osadzona na ścieżce Dolby Digital Plus. Tylko wersje na płytach 4K oferują nieskompresowany dźwięk osadzony na Dolby True HD.

4. Tak, co do zasady Atmos występuje tylko z napisami, najczęściej jest to właśnie wersja angielska, niezależnie od regionu płyty.

Jaki masz sprzęt do tego Atmosa? 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Vulc napisał(a):

natomiast co do jakości, nie będzie tutaj dużych różnic

Czyli jak nie ma dużej różnicy w jakości Atmos (płyta vs. streaming) to dla mnie wygodniej będzie korzystać z Apple TV+ lub Netflix'a. 

4. Tak, co do zasady Atmos występuje tylko z napisami, najczęściej jest to właśnie wersja angielska, niezależnie od regionu płyty.

Tutaj największy minus - wolę oglądać z lektorem :E 

Jaki masz sprzęt do tego Atmosa? 

Nic specjalnego; Samsung Q800D.
U znajomego oglądaliśmy film z Dolby Atmos + Q-Symphony i fajne wrażenie robiło to w filmie (ten dźwięk "3D"), a że mam zaległości w filmach, to myślałem żeby nadrobić, ale z dźwiękiem Atmos. 

Opublikowano
13 minut temu, kanon7 napisał(a):

Czyli jak nie ma dużej różnicy w jakości Atmos (płyta vs. streaming) to dla mnie wygodniej będzie korzystać z Apple TV+ lub Netflix'a. 

Nic specjalnego; Samsung Q800D.
U znajomego oglądaliśmy film z Dolby Atmos + Q-Symphony i fajne wrażenie robiło to w filmie (ten dźwięk "3D"), a że mam zaległości w filmach, to myślałem żeby nadrobić, ale z dźwiękiem Atmos. 

Nie ma różnic w obrębie różnych platform streamingowych. ;) Jest różnica vs płyta 4K UHD, tylko tam masz dźwięk bezstratny. A czy jest "słyszalna", to już całkiem inna kwestia.

No cóż, nie mam zamiaru owijać w bawełnę, Atmos z soundbarów typu upfiring to proteza dźwięku przestrzennego. ;) Jeśli chcesz usłyszeć to tak jak zaprojektowali filmowi dźwiękowcy, trzeba mieć przynajmniej dwa głośniki na suficie lub przy suficie, odpowiednio ustawione. A to już jednak znacznie więcej roboty. Wszystkie te obrazki z dźwiękiem z soundbarów, odbijającym się od sufitu i wracającym do oglądającego, to zwykły pic na wodę. 

• Like 1
  • Upvote 1