Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak tomcug (który zajmuje się forum, nie główną) powiedział do kogo kierować pytanie, to już wiedziałem, jak będzie z odpowiedzią. Kiedyś jak skrytykowałem newsy, również było zero odzewu. Jak pojawiła się nowa główna, to tematy na forum o tym fakcie zostały zduplikowane. Dwóch administratorów założyło osobny temat, tylko wtedy zwróciłem uwagę na czacie i został pierwszy starszy wątek (czyli ten). Nie wnikam w to, czym kieruje się administracja strony głównej, jakie ma podejście do forum itd., po prostu czasem "różnie" wychodzi.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A nie chodzi aby o to, że masz monitor z przestrzenią DCI-P3 i używasz przeglądarki, bez profilu monitora? Jeśli tak, to masz odpowiedź czemu kolory są tak "dowalone". Ogólnie to chyba wyłącznie w materiałach z HDR jest wykorzystywana przestrzeń DCI-P3, a wszędzie poza tym, czyli pewnie 90% treści (w tym strony internetowe) jest w sRGB.

Poruszyłem tą kwestię, ponieważ Firefox czyta profil z systemu i jest czerwony pasek, ale da się żyć. Pytanie czy u ciebie również nie o to chodzi? Aczkolwiek przyznaję, że nieco bardziej stonowany odcień, np. wyciągnięty pipetą bezpośrednio z loga ITH byłby łagodniejszy.

Za to, skąd masz niebieski? Jak przełączę się na jasny motyw, to pasek jest czarny :hmm:

P.S. @Jacek Winkler ???

Opublikowano

czarny motyw:

zakladka wszystkie, hardware -> czerwony

zakladka gaming -> niebieski

mam profil SRGB SDR i hdr mam wylaczany.

Odwzorowanie przestrzeni barw sRGB: 99% (https://www.x-kom.pl/p/543371-monitor-led-24-235-264-acer-nitro-vg252qpbmiipx-czarny-hdr400.html#Specyfikacja) wiec kolory nie sa przesycone 

Sprawdzalem to tez na monitorze z przesyconymi kolorami i tez jest to uciazliwe.

6 minut temu, Pawelek6 napisał(a):

wyciągnięty pipetą bezpośrednio z loga ITH byłby łagodniejszy

tez tak uwazam. imo ten aktualnie jest zbyt jasny i az oczybolą.

Opublikowano
W dniu 18.10.2025 o 21:01, Pawelek6 napisał(a):

A nie chodzi aby o to, że masz monitor z przestrzenią DCI-P3 i używasz przeglądarki, bez profilu monitora? Jeśli tak, to masz odpowiedź czemu kolory są tak "dowalone". Ogólnie to chyba wyłącznie w materiałach z HDR jest wykorzystywana przestrzeń DCI-P3, a wszędzie poza tym, czyli pewnie 90% treści (w tym strony internetowe) jest w sRGB.

Poruszyłem tą kwestię, ponieważ Firefox czyta profil z systemu i jest czerwony pasek, ale da się żyć. Pytanie czy u ciebie również nie o to chodzi? Aczkolwiek przyznaję, że nieco bardziej stonowany odcień, np. wyciągnięty pipetą bezpośrednio z loga ITH byłby łagodniejszy.

Za to, skąd masz niebieski? Jak przełączę się na jasny motyw, to pasek jest czarny :hmm:

P.S. @Jacek Winkler ???

Słucham, o co chodzi? Rażąca kolorystyka? Logo ITH jest gradientem, byłoby łatwiej, gdybyś napisał o jaki kolor chodzi dokładnie. 

A wszystkie te wątki są czytane i analizowane.

Opublikowano

@Jacek Winkler, @Pan Mateoo

Moje propozycje na screenie machnięte pędzlem pod paskiem:

- czerwony: 9b0003,

- niebieski: 002a8a.

Czerwony wyciągnięty pipetą z loga ITH, z ciemniejszej części. Natomiast niebieski, to zrobiłem screena, wyciągnąłem że jest domyślnie 003cc7 i po prostu zjechałem go nieco równo w dół bez zmiany odcienia, tylko aby przyciemnić.

Bez nazwy.png

• Thanks 2
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

O co chodzi z tym ukrywaniem komentarzy po wejściu na stronę główną. Nie dość że trzeba kliknąć w belkę żeby je przeczytać to ostatnio nie jest też wyświetlane ile jest napisanych komentarzy.  

Edytowane przez sabaru128
Opublikowano

Już wiem co było nie tak. Chodziło o to że na głównej stronie gdzie są podawane różne newsy to przy każdym newsie są też pokazane ile jest napisanych komentarzy. Od jakiegoś czasu mi przy każdym newsie pokazywało że jest zero, a jak wszedłem newsa i odsłoniłem komentarze to jednak ktoś skomentował. Od niedawana korzystam z przeglądarki Brave i ona od razu blokuje okienka te od ciasteczek. Jak wyłączyłem blokadę i zaakceptowałem ciasteczka to ta opcja już działa normlanie. Że ja tego wcześniej nie sprawdziłem.