Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się czy już coś ruszyło w tym temacie na rynku. Szukam lapka do surfowania po internecie, nie musi być to monstrum wydajnościowe bo wystarcza mi CPU i5-1135g7.

• 14 cali ~1.5 kg
  • 10+ godzin pracy na baterii (najlepiej 20)
  • brak wentylatorów lub włączające się tylko przy duzym obciążeniu lub podłączonej ładowarce.
  • ekran z jasnością 350+ cd/m2, dotykowy. Czasami laptopy z 300 w specyfikacji w praktyce robią 350+.
  • 16-32gb ramu
  • do 4000zł ? Może być last gen, albo 2000zł jeśli coś spełni te wymagania :D

Zerkałem na Snapdragona X Elite ale widzę że nawet do ARM już wstawili wentylatory. Nie wiem czy jest sens kupować coś starszego niż Snapdragon X. Ale może jest...?

Opublikowano

Nie ma i raczej nie będzie. Można dziś sterować planami zasilania i prędkością wentylatorów - masz tryb silent w którym wentylatory na tych prockach tdp 15w będą miały mniej niż te 30db czyli praktycznie cisza.
No i masz zawsze macbook air jak tylko do internetu:)

• Upvote 2
Opublikowano

Muszę przyznać że już od dawna spoglądam na Macbooki Air jako nieuniknioną destynację, i coś od czego nie da się uciec bo to jest po prostu idealny laptop. Ostatnio ceny wersji z procesorem M4 są u nas znośne. Ale priorytet mają laptopy z windowsem i tu póki co szukam.

Dziwię się że już 4 lata temu mieliśmy laptopy ~1.5kg które działają 5 godzin na baterii i mają w idle wentylatory 0 rpm (Matebook 14 2021), a teraz mamy laptopy 10 godzin czyli teoretycznie 2x mniej ciepła wydzielają i nadal szumią wiatrakami...

Spoglądam na wynalazki typu Asus Zenbook 14 OLED, natomiast wielkość jego chłodzenia nie napawa optymizmem. Ciekawe jak to jest w praktce z tymi trybami whisper mode i czy da się oglądać netflixa w trybie 0 rpm.

Może znajdziemy jakiś półśrodek? Są laptopy z Windowsem które nigdy włączają wiatraków przy przeglądaniu internetu i oglądaniu filmów. Np Dell 5690 z i7 165H tak działa, a mi wystarczy procek o wydajności tylko 30% z tego. Szkoda że producenci zamiast metalowego radiatora na CPU montują te cieniutkie patyczki. Wystarczyłoby dać z 200 gram metalu więcej aby pochłaniał ciepło.

Opublikowano

Masz np taki asus s14, masz tryb silent gdzie maks 28w bierze CPU, 12w limit standard 28w turbo
https://www.notebookcheck.net/Asus-Zenbook-S-14-UX5406-laptop-review-Excellent-everyday-laptop-with-Intel-Lunar-Lake.892978.0.html

Fan profile     CPU TDP     CB 2024 Multi     Time Spy Graphics     max. fan noise emissions
Whisper     28/12 watts     406 points     2,955 points     27.6 dB(A)

https://www.x-kom.pl/p/1278466-laptop-14-asus-zenbook-s14-ux5406sa-ultra-5-226v-16gb-1tb-win11-oled-120hz.html

Nie kojarzę laptopów zero rpm:)

Opublikowano

Jeżeli chodzi o klasyczny laptop z windowsem (nie jakieś hybrydy 2w1 czy macbook'i) to acer swift 7 był całkowicie pozbawiony wentylatora pod maską ;) niestety to już 9 letni model i później już acer nie zrobił klasycznego lapka całkowicie bez wentylatora, za to   jest pełno ale działa to w ten sposób że nawet jak masz tryb 0rpm to co jakiś czas będzie sobie przedmuchiwał bebechy aby utrzymać temperaturę przy której załącza się 0rpm.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 1.10.2025 o 08:43, wrobel_krk napisał(a):

Masz np taki asus s14, masz tryb silent gdzie maks 28w bierze CPU, 12w limit standard 28w turbo
https://www.notebookcheck.net/Asus-Zenbook-S-14-UX5406-laptop-review-Excellent-everyday-laptop-with-Intel-Lunar-Lake.892978.0.html

Toż to chyba zwycięzca, Asus Zenbook S14 z Core Ultra 7 258V z wyjętym zza grobu GPU Battlemage 10-20h bateria :o 0rpm + whisper mode 27dB. To nawet jak się włączy wentyl to można go nie usłyszeć. A może model z Core Ultra 5 byłby jeszcze ciekawszy jeśli jest chłodniejszy a radiator ten sam. 5899zł. Nadal używają pasty zamiast PTMa więc me oczy krwawią :pomocy:

Yoga 7 2-in-1 z Ryzen AI 5 340 też ma 0 rpm fan, bateria w recenzjach wersji Ryzen AI 7 350 15h+. Cena już 4400zł.

No i Asus Vivobook S14 z Intel Core 5 Ultra 226V, za jedyne 3799zł z baterią 10-20 godzin. Jak to zrobią w promocji kiedyś to ciężko będzie przejść obojętnie. On jest nawet w wersji Flip tylko 100zł drożej. Ma dobrą kulturę pracy, też ma whisper mode. Nawet na purku jest sporo testów podobnych modeli.

W dniu 2.10.2025 o 02:44, Send1N napisał(a):

Jeżeli chodzi o klasyczny laptop z windowsem (nie jakieś hybrydy 2w1 czy macbook'i) to acer swift 7 był całkowicie pozbawiony wentylatora pod maską ;) niestety to już 9 letni model i później już acer nie zrobił klasycznego lapka całkowicie bez wentylatora, za to   jest pełno ale działa to w ten sposób że nawet jak masz tryb 0rpm to co jakiś czas będzie sobie przedmuchiwał bebechy aby utrzymać temperaturę przy której załącza się 0rpm.

Swift 7 to chyba teraz Acer Swift 14, i wygląda też nieźle ale jednak ma najgorszą kulturę pracy z Lunar Lejkow :(  Gdyby miał lepszą to warto by było skorzystać z turbo promki na xkom bo mają outlet "nówka" 32GB ramu 1TB dysk, 2x USB4, OLED za 2999zł.

W skrócie, trzeba celować w Lunar Lejki (core 5 226v i wyżej) i Ryzeny AI 330 i wyżej a może nawet Ryzen nie-AI 210-230 np w Vivobooku S14 za 2899zł (13 godzin na baterii, ale nie wiadomo jak z chodzeniem). Taniej już się nie da bo już wchodzi się w starocie.

Póki co położyłem sobie PTMa na moim Matebooku i przez 30 min Netflixa ani razu nie włączył wentylatora (na baterii). Mogę czekać na turbo promki.

Edytowane przez HappyLittleGamer
  • Upvote 1
Opublikowano

Znowu zmarnowałem trochę czasu na grzebanie ale znalazłem jeszcze tylko Asusa Zenbook 14 z Ryzenem AI 7 350 który nie odbiega kulturą pracy od Zenbooka S14 teoretycznie bardziej premium i z vapor chamber. W polszy mamy za 4200zł wersję z ciut gorszym AI 7 340 którego pewnie dodatkowo łatwiej schłodzić.

https://www.notebookcheck.net/AMD-subnotebook-in-a-tight-three-way-battle-Asus-ZenBook-14-OLED-UM3406K-Review.1126944.0.html

Mam wrażenie że tylko Asus tutaj odrobił pracę domową, a przez ostatnie lata wszyscy inni producenci spoczęli na laurach i nie poprawiają chłodzenia.

Druga istotna realizacja to fakt że procki x86 wyrównały kulturę pracy z prockami ARM, i teraz ARM nie ma żadnej przewagi w poborze prądu i czasach pracy na baterii. A myślałem 3 lata temu, że Qualcomm zaora rynek małych laptopów :D Tymczasem są już w czarnej D.