Skocz do zawartości

Podczas grania w gry mam wysokie temperatury i mikrozacięcia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

23 stopnie na karcie graficznej WTF ? Tyle to ja nie mam na Custom LC w spoczynku xD Magia ? Chyba że ma wiatraki ala huragan xD 😂  Coś jest mocno nie tak ... Procek 34 stopnie wait what xD 😂 

Edytowane przez Tooth
Opublikowano (edytowane)

Docelowo co do instalacji W10 zawsze ale to zawsze po restarcie odłączać internet wcześniej pobrać właściwe sterowniki do płyty głównej karty graficznej i instalować nigdy nie mam podłączonego internetu przy instalacji systemu.Co do temperatur i mikrozaciec może być to wiele czynników , obudowa nie jest przewiewna i ubija przepływ powietrza jedynie co możesz zrobić to zostawić bok panelu otwarty. Microzaciecia źle zainstalowany sterownik grafiki/audio ? 

Edytowane przez Tooth
Opublikowano
4 minuty temu, Tooth napisał(a):

Docelowo co do instalacji W10 zawsze ale to zawsze po restarcie odłączać internet wcześniej pobrać właściwe sterowniki do płyty głównej karty graficznej i instalować nigdy nie mam podłączonego internetu przy instalacji systemu.

Teraz to i tak już mam namieszane, a i GPU-z pobrało mi wirusa, a że komputera nie wyłączałam to sobie tak siedział 4 dni.

Opublikowano

Hmm moim skromnym zdaniem powinnaś jeszcze raz na spokojnie zainstalować w10 tzn strzelić formata ale przed tym pobrać sobie na pendrive wszystkie sterowniki do płyty głównej oraz karty graficznej i odłączyć internet aby nie mącił przy pierwotnej instalacji ( system automatycznie pobiera sterowniki zaraz po instalacji systemu ) i gdy zainstalujesz ręcznie wszystkie sterowniki wtedy zaczac bawić się w update systemu/aplikacji.

Opublikowano
2 minuty temu, Tooth napisał(a):

Hmm moim skromnym zdaniem powinnaś jeszcze raz na spokojnie zainstalować w10 tzn strzelić formata ale przed tym pobrać sobie na pendrive wszystkie sterowniki do płyty głównej oraz karty graficznej i odłączyć internet aby nie mącił przy pierwotnej instalacji ( system automatycznie pobiera sterowniki zaraz po instalacji systemu ) i gdy zainstalujesz ręcznie wszystkie sterowniki wtedy zaczac bawić się w update systemu/aplikacji.

Ja i tak nigdy nie mam połaczenia dopóki nie zainstaluję Intel(R) Ethernet Connection (7) I219-V

Opublikowano (edytowane)

Z tym GPU-Z to może być false-positive a nie wirus.

5 minut temu, Tooth napisał(a):

Nie nie rozumiesz mnie chodzi mi o to aby odłączyć kabel internetowy od kompa 

Bez znaczenia. Win10 nie ma sterowników do jej sieciówki = internetu brak.

32 minuty temu, Tooth napisał(a):

23 stopnie na karcie graficznej WTF ? Tyle to ja nie mam na Custom LC w spoczynku xD Magia ? Chyba że ma wiatraki ala huragan xD 😂  Coś jest mocno nie tak ... Procek 34 stopnie wait what xD 😂 

Ten procek może tyle mieć w spoczynku. Miałem nawet mniej.

A na karcie cały czas 1500RPM więc huragan.xD

Edytowane przez bourne2008
Opublikowano (edytowane)

Mam prośbę, czy możecie mi podesłać linki do sterowników, żebym zainstalowała wszystko od nowa :) Może ja coś nie tak robię i później mam problemy.

Edytowane przez Mika2873
Opublikowano
49 minut temu, Tooth napisał(a):

Przecież koleżanka te screeny które wrzuca to są wartości z idle przy zegarze 2D (210) i odpalonymi obrotami wentylatorów na karcie jak pod obciążeniem to nic dziwnego że jest 23c w spoczynku ;) 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Tooth napisał(a):

Tzn jakie problemy ?

NVIDIA od czasu premiery kart graficznych GeForce RTX 5000 zmaga się z naprawą licznych błędów występujących na nowych sterownikach.

Deweloperzy gier zaczęli zalecać instalację starszych sterowników, konkretnie wersji 566.XX, dla kart graficznych NVIDIA RTX 30 i 40 

Edytowane przez Mika2873
Opublikowano (edytowane)

Mam starszą karte graficzną niż twoja i żadnych problemów nie dostrzegam ? :) A gram w bardzo stare gierki z 2007 roku jak i nowe :P

Przechwytywanie8.PNG

Edytowane przez Tooth
Opublikowano (edytowane)

Rozumiem Cię i nie wiem gdzie lezy problem, ale po tych nowych dwóch i zalecanym NVIDIA Game Ready 566.36 miałam spore lagi.

Tak samo jak ten DX 12, gdzie przy unreal 4 zalecany jest w niektórych grach DX 11.

Edytowane przez Mika2873
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Mika2873 napisał(a):

Rozumiem Cię i nie wiem gdzie lezy problem, ale po tych nowych dwóch i zalecanym NVIDIA Game Ready 566.36 miałam spore lagi.

Myślę że dobrze postawiony system na nowo bez ingerencji w autopobieranie sterowników przez system może pomóc.Bo aby dociekać co jest tego powodem może to być temat rzeka bo tak naprawę nie wiem co robiłaś wcześniej. A pytanie z innej beczki kiedy zaczeły się problemy z komputerem albo po jakich czynnościach ? Rozwiązaniem pośrednim może być DDU jak nie chcesz na nowo stawiać systemu. 

Edytowane przez Tooth
Opublikowano (edytowane)

Właśnie dobre pytanie :) bo zaczęły się gdy weszłam na grę po 3 tygodniach przerwy. Wcześnie czasem małe lagi były, ale tak jak pisałam wczesniej, ze to chyba jest wina serwerów, które wynajmuję.

Edytowane przez Mika2873
Opublikowano (edytowane)
Teraz, Mika2873 napisał(a):

Właśnie dobre pytanie :) bo zaczęły się gdy weszłam na grę po 3 tygodniach przerwy.

Mówisz o lagach ? Czy przycięcia animacji tzw stuttering ? Bo 1 i 2 to co innego ?

Lagi w grach to opóźnienia w komunikacji między urządzeniem gracza a serwerem gry lub innymi graczami, prowadzące do zacinania się, opóźnionych reakcji na polecenia (tzw. input lag), a także nietypowych ruchów postaci (np. "gumowy efekt" zwany rubberbandingiem)

Shutter w grach odnosi się do zjawiska stutteringu – krótkiego, nagłego zacięcia lub zatrzymania gry, które powoduje, że obraz na ekranie pozostaje nieruchomy przez ułamek sekundy. Stuttering zakłóca płynność rozgrywki, utrudnia precyzyjne sterowanie, może prowadzić do błędów i frustracji gracza, zwłaszcza w grach wieloosobowych, i pogarsza wyniki w grze. 

Edytowane przez Tooth
Opublikowano (edytowane)

Jak możesz zainstaluj latencymon uruchom go (start monitor) pozostaw go w tle aby sobie działał a ty pograj w coś przez te 10-15 min i daj ss z tego progamu po upłynięciu tego czasu.Być może da nam podpowiedź co jest nie tak z twoim kompem inaczej można wróżyć z fusów.A tak z czystej ciekawości na jakim dysku masz zainstalowane gry ? Dysk SSD: Dysk SSD Goodram CX400 1TB / Dysk: Western Digital WD2003FZEX-00SRLA0 - 2TB ?

Edytowane przez Tooth
Opublikowano
11 minut temu, Mika2873 napisał(a):

Windows na SSD C/ 220 GB, Steam i gry mam na D/ SSD 732 GB, a resztę na dysku WD Black 2tb sata

Ok jak będziesz mogła zapodaj ss z tego progamiku.Kurna bela już późna godzina trzeba pomału kłaść się spać :) 

• Like 1
Opublikowano

Wartości są wporządku myślałem że będzie gorzej a jest tak jak przypuszczałem czyli to nie wina sterownika karty graficznej.Myślę że dzisiaj już wyczerpałem pomysły jestem po pracy przepraszam ale kładę się spać.Jutro/dzisiaj po południu wrócimy do tematu.