Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

mam dziwny problem z nowym komputerem. Paraliżuje mi pracę i nie mam zielonego pojęcia o co może chodzić.

Komputer często ulega zawieszeniu (ekran się freezuje i nie reaguje na nic - muszę go resetować). Najczęsciej to zawieszenie występuje zaraz po uruchomieniu komputera, ale zdarza się też w czasie pracy np. w czasie pracy w archicad, photoshop. Ale też podczas przeglądania internetu w chrome lub grania w grę. Nie widzę tutaj jakiegoś wzoru. Czasami potrafi wytrzymać parę godzin bez problemu pomimo obciązeń grami, a czasmi wywala się po chwili od włączenia.

Komputer ma taką specyfikację:

Chłodzenie wodne Phanteks Glacier One 360M25 G2 (PH-GO360M25G2_DBK02)

Karta graficzna Palit GeForce RTX 5070 Ti GamingPro 16GB GDDR7 DLSS4 (NE7507T019T2-GB2031A)

Zasilacz MSI MPG A850G PCIE5 850W

Procesor Intel Core Ultra 7 265K, 3.3 GHz, 30 MB, OEM (AT8076806412)

Pamięć Patriot Viper Venom, DDR5, 64 GB, 6400MHz, CL32 (PVV564G640C32K)

System operacyjny Microsoft Windows 11 Home PL 64 bit BOX (HAJ-00116)

Obudowa Phanteks XT Pro Ultra ARGB (PH-XT523P1_DBK01)

Płyta główna Gigabyte Z890 AORUS ELITE WIFI7 ICE

Dysk SSD Kioxia Exceria Pro 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (LSE10Z002TG8)

Ma ktoś jakiś pomysł jak to ugryźć? Bardzo proszę o pomoc :)

Opublikowano (edytowane)

Sterowniki karty graficznej instalowałem aktualne w wersji zwykłej oraz w wersji studio. W obu przypadkach problem trwa.

Aktualnego biosa zainstalowali mi już w sklepie.

Co do sterowników chipsetu to nie wiem jak się za to zabrać, na stronie producenta, pod tym modelem karty jest 65+ sterowników, każdy ma inną nazwę i nie bardzo wiem, które powinienem próbować pobrać. Choć wcześniej, przez "Gigabyte" control center zainstałowałem wszystkie dostępne najnowsze sterowniki jakie tam były do wyboru

Edytowane przez lupkam
Opublikowano

Morele składało, jakoś 8 września wysłali, więc pewnie 7 września składali/instalowali biosa.

W apce gigabyte control center jak wchodzę i jest lista aktualizacji to w sekcji "bios" nie pojawiają się żadne nowe dostępne aktualizacje - wygląda jakby był najnowszy.

Opublikowano

Co to znaczy "po uruchomieniu"? W sensie kompa czy windowsa?

Bo jak wiesza się już na etapie BIOS/UEFI to problem z softem można wykreślić.

Spróbuj doinstalować inną windę. Jak to 10 to zainstaluj 11, a jak 11 to 10. 

Spróbuj też innych sterowników do wszystkiego.

W BIOSie przywróć ustawienia fabryczne. Wyłącz profil pamięci XMP. To spowolni mocno kompa, ale na czas testów będzie pomocne.

Komp zaplombowany czy możesz pogrzebać?

Znasz podstawy jak "uważaj na ładunki elektrostatyczne, nie grzeb przed upływem 30s od odpięcia zasilania, odcięcie zasilania oznacza fizyczne wypięcie a nie wyłączenie kompa software'owo itp?") 

Jak znasz, to zacząłbym od wyjęcia jednej kości pamięci. Możesz też próbować raz z pierwszą kostką, a raz z drugą. Niektóre konfiguracje pamięci mogą nie działać, więc zajrzyj do instrukcji płyty głównej, żeby wiedzieć, czy z np. jedną kością to w ogóle zadziała i w którym slocie ma być.

Jak to Cię naprowadzi to testu pamięci. Test pamięci musi trwać z 10h zanim będzie miarodajny.

Dopiero po 10h można mówić, że raczej z pamięcią wszystko OK. Po 20h że prawie na pewno. Po godzinie to nic się nie dowiesz. Musisz też testować konkretnie, najlepiej dedykowany programem odpalanym z pendriv'e zamiast systemu. Kiedyś to były takie programy jak Memtes86 czy Goldmemory. Ja nie jestem w temacie, to musisz wygooglować albo poczekać aż się wypowie ktoś mający wiedzę świeższą niż ponad dekada ;)

Dalej - to może być wina dysku. Jak to dysk na SATA to spróbuj inny port, inny kabel.

Jak dysk M2. to możesz próbować postawić system na czymś innym, a podczas testu ten M2 mieć wyjęty. 

Jak problem jest zaraz po uruchomieniu to raczej nie będzie to kwestia temperatur.

Kolejny podejrzany - zasilacz. Ale najpierw pochyl się nad pamięciami i dyskiem. Tutaj pomogłoby jakbyś pożyczył jakiś zasilacz od znajomego i na nim sprawdził. Tylko uważaj, żeby nie podpiąć czegoś gównianego bo może Ci popsuć coś w kompie i bardzo uważaj, żeby wszystkie wtyczki były poprawnie wtyknięte. I unikaj zaginania przy wtyczkach w miarę możliwości. Zasilacz musi po pierwsze być odpowiedniej pod Twoją konfigurację mocy, a po drugie musi być dobry, a nie chińskie gówno, bo taki złom sam w sobie może powodować niestabilność, więc się do testowania nie bardzo nada nawet jak kompa da radę na nim odpalić.

Na koniec USB. Poprzepinaj. Wypnij wszystko poza klawiaturą i myszką, a te wepnij w coś podpięte inaczej. Nie chodzi o sam port, ale masz  w kompie porty 2.0 i 3.x, do tego najczęściej obsługiwane przez różne kontrolery, także zerknij do instrukcji i przepnij pod coś faktycznie innego.

No i dla formalności - z instalacją elektryczną wszystko OK? Bo może ten komp jest podpięty do czegoś co już na gniazdku w ścianie ma problem, albo do gównianej listwy przeciwprzepięciowej? To raczej nie to, ale dla formalności dodaję, w razie czego, jak już wszystko inne wyeliminujesz z puli podejrzanych.

Na sam koniec zostanie wypięcie proca, obejrzenie pod lutą socketu, zamontowanie (ostrożnie!) go z powrotem i w najgorszym razie odsyłanie na naprawę w ramach gwarancji.

• Thanks 1
Opublikowano
48 minut temu, VRman napisał(a):

Co to znaczy "po uruchomieniu"? W sensie kompa czy windowsa?

Bo jak wiesza się już na etapie BIOS/UEFI to problem z softem można wykreślić.

Spróbuj doinstalować inną windę. Jak to 10 to zainstaluj 11, a jak 11 to 10. 

Spróbuj też innych sterowników do wszystkiego.

W BIOSie przywróć ustawienia fabryczne. Wyłącz profil pamięci XMP. To spowolni mocno kompa, ale na czas testów będzie pomocne.

Komp zaplombowany czy możesz pogrzebać?

Znasz podstawy jak "uważaj na ładunki elektrostatyczne, nie grzeb przed upływem 30s od odpięcia zasilania, odcięcie zasilania oznacza fizyczne wypięcie a nie wyłączenie kompa software'owo itp?") 

Jak znasz, to zacząłbym od wyjęcia jednej kości pamięci. Możesz też próbować raz z pierwszą kostką, a raz z drugą. Niektóre konfiguracje pamięci mogą nie działać, więc zajrzyj do instrukcji płyty głównej, żeby wiedzieć, czy z np. jedną kością to w ogóle zadziała i w którym slocie ma być.

Jak to Cię naprowadzi to testu pamięci. Test pamięci musi trwać z 10h zanim będzie miarodajny.

Dopiero po 10h można mówić, że raczej z pamięcią wszystko OK. Po 20h że prawie na pewno. Po godzinie to nic się nie dowiesz. Musisz też testować konkretnie, najlepiej dedykowany programem odpalanym z pendriv'e zamiast systemu. Kiedyś to były takie programy jak Memtes86 czy Goldmemory. Ja nie jestem w temacie, to musisz wygooglować albo poczekać aż się wypowie ktoś mający wiedzę świeższą niż ponad dekada ;)

Dalej - to może być wina dysku. Jak to dysk na SATA to spróbuj inny port, inny kabel.

Jak dysk M2. to możesz próbować postawić system na czymś innym, a podczas testu ten M2 mieć wyjęty. 

Jak problem jest zaraz po uruchomieniu to raczej nie będzie to kwestia temperatur.

Kolejny podejrzany - zasilacz. Ale najpierw pochyl się nad pamięciami i dyskiem. Tutaj pomogłoby jakbyś pożyczył jakiś zasilacz od znajomego i na nim sprawdził. Tylko uważaj, żeby nie podpiąć czegoś gównianego bo może Ci popsuć coś w kompie i bardzo uważaj, żeby wszystkie wtyczki były poprawnie wtyknięte. I unikaj zaginania przy wtyczkach w miarę możliwości. Zasilacz musi po pierwsze być odpowiedniej pod Twoją konfigurację mocy, a po drugie musi być dobry, a nie chińskie gówno, bo taki złom sam w sobie może powodować niestabilność, więc się do testowania nie bardzo nada nawet jak kompa da radę na nim odpalić.

Na koniec USB. Poprzepinaj. Wypnij wszystko poza klawiaturą i myszką, a te wepnij w coś podpięte inaczej. Nie chodzi o sam port, ale masz  w kompie porty 2.0 i 3.x, do tego najczęściej obsługiwane przez różne kontrolery, także zerknij do instrukcji i przepnij pod coś faktycznie innego.

No i dla formalności - z instalacją elektryczną wszystko OK? Bo może ten komp jest podpięty do czegoś co już na gniazdku w ścianie ma problem, albo do gównianej listwy przeciwprzepięciowej? To raczej nie to, ale dla formalności dodaję, w razie czego, jak już wszystko inne wyeliminujesz z puli podejrzanych.

Na sam koniec zostanie wypięcie proca, obejrzenie pod lutą socketu, zamontowanie (ostrożnie!) go z powrotem i w najgorszym razie odsyłanie na naprawę w ramach gwarancji.

Przez po uruchomieniu mam na myśli ekran wpisywania pinu, żeby zalogować się do windowsa albo wyświetlony pulpit już po zalogowaniu się (lub później - randomowo w czasie pracy). 

Wyłączyłem w biosie Extreme Memory Profile (XMP) i ustawiłem szybkość pamięci na "auto", płyta przyjęła domyślnie prędkość 4800 MT/s. Po tej zmianie siadam do testów "zwykłego użytkowania". Jeśli się dalej będzie wywalać to rozumiem, że wtedy odpalam z pendrive test pamięci i daję Wam znać co wyszło :)

bardzo dziękuję za dotychczasowe wskazówki, zaczynam działać i będę wracał 

• Like 1