Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pardon ale moze mi ktos to wyjasni albo ja juz zglupialem. Rozumiem ze klawiatura (PCB z ledami) moze miec ledy umiejscowione na dole lub na gorze wzledem osi otworu na switch. No super, ale o co kaman ze switche tez sa polnocne albo poludniowe. To nie wystarczy ich obrócić o 180 stopni ? Ktos cos ? 

pytanka poboczne przy okazji

1) rozglądam sie oczywiscie z klawiatura i (moze to kaprys ale nie chce zeby mnie cos denerwowało wieczorem) za north-face podswietleniem. Czy w ten sposob sie ograniczam co do switchy ?

2) czy hot-swap jest mozliwy miedzy wysokimi a niskimi switchami ? (na czuja mowie ze nie, bo nawet jesli tak to keycapy mogą miec zgrzyt miedzy sobą albo "podłogą" (?)

3) czy mimo south-face podswietlenia, switche w konfiguracji pólnocnej (albo dedykowane switche pólnocne, tu wlasnie nie wiem o czy pisze na początku) jakby to powiedziec - zasłonią podswietlenie od południa i pokazą tylko poswiate od północy ? Czy moze zaslonia tego leda i ledwo bedzie nawet legenda podswietlona. 

generalnie to w zasadzie zalezy mi na dobry podswietleniu legend a reszta wokół zeby nie waliła po oczach. Stąd moje preferencje co do north-face bo jesli mam mies podswietlone legendy i "przy okazji" wszystko pomiędzy keyami, to juz z dwojga złego, wole zeby to było na strone północną. 

Edytowane przez tommiyacht
Opublikowano

Mialem ci narysowac ale wkleje z neta

image.thumb.png.c191d50f146c8d10a6e34ad352fb591b.png

wkleje tez moja grafike to moze zrozumiesz lepiej odn pinow:

image.png.6f34f383380f419fbfe67e1bf8c53fd7.png  - tak mozna by powiedziec ze wyglada north jesli interpretujemy zolte jako zrodlo swiatla

ad 2 keycapy sa inne na normal switche a na niskoprofiowe.

ad 3 mysle ze infografika odpowie tobie.

ad 1 zazwyczaj podswietlenie idzie wylaczyc skrotami klawiszowymi. ja w mojej wormierce mam wlaczane podswietlenie wokol ale podswietlenie klawiszy mam totalnie off - jedynie czasem wieczorami wlaczam mimo iz i tak mam blanki :E

Tbh switche mozna odwrocic tzn jak na drugiej grafice - wystarczy ze obudowe odwrocisz o 180stopni i bedziesz mial z notha southa. Wiec jedyne na co mozesz zwrocic uwage to jak przebija sie podswietlenie przez switcha

image.thumb.png.5b1d64e81d114519c972e13b88c12247.png

• Thanks 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 8.10.2025 o 13:49, tommiyacht napisał(a):

Pardon ale moze mi ktos to wyjasni albo ja juz zglupialem. Rozumiem ze klawiatura (PCB z ledami) moze miec ledy umiejscowione na dole lub na gorze wzledem osi otworu na switch. No super, ale o co kaman ze switche tez sa polnocne albo poludniowe. To nie wystarczy ich obrócić o 180 stopni ? Ktos cos ? 

pytanka poboczne przy okazji

1) rozglądam sie oczywiscie z klawiatura i (moze to kaprys ale nie chce zeby mnie cos denerwowało wieczorem) za north-face podswietleniem. Czy w ten sposob sie ograniczam co do switchy ?

2) czy hot-swap jest mozliwy miedzy wysokimi a niskimi switchami ? (na czuja mowie ze nie, bo nawet jesli tak to keycapy mogą miec zgrzyt miedzy sobą albo "podłogą" (?)

3) czy mimo south-face podswietlenia, switche w konfiguracji pólnocnej (albo dedykowane switche pólnocne, tu wlasnie nie wiem o czy pisze na początku) jakby to powiedziec - zasłonią podswietlenie od południa i pokazą tylko poswiate od północy ? Czy moze zaslonia tego leda i ledwo bedzie nawet legenda podswietlona. 

generalnie to w zasadzie zalezy mi na dobry podswietleniu legend a reszta wokół zeby nie waliła po oczach. Stąd moje preferencje co do north-face bo jesli mam mies podswietlone legendy i "przy okazji" wszystko pomiędzy keyami, to juz z dwojga złego, wole zeby to było na strone północną. 

nie wiem czy czytałeś ale jesli nie to rzuć okiem na ten temat, być może bedzie dla ciebie przydatny.

https://forum.ithardware.pl/topic/8954-dlaczego-wiele-klawiatur-mechanicznych-jakie-są-obecnie-produkowane-to-krok-wstecz/

• Thanks 1