Skocz do zawartości

Kolejna opowieść o 14600K: UV+OC+OC RAM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Po wielu testach postanowiłem otworzyć temat, może ktoś jeszcze na coś wpadnie.

Od początku.
Procesor 14600K na płycie Z690 Aorus Pro z Trident Z5 Royal 6400@32. RAM w tym momencie chodzi stabilnie na 6666@32-39-39-92.

Na ten moment chyba dobiłem do ściany z RAM. Tylko ruszę RAM i albo nie bootuje, albo rzuca błędami w TestMem5. Co najdziwniejsze, przy błędnie ustawionym UV CPU potrafiły się odpalić na 7200@34 (oczywiście zaraz bluescreen, ale odpalić się odpaliły). Z tego co wyczytałem najczęściej ścianą mojej płyty jest 6666MT/s i u mnie raczej się to potwierdza. Używałem dłuższy czas 6800@32-39-39-92, ale finalnie potrafiło rzucić jakiś błąd i wywalić grę.
Podobnie jest z CPU. Obecnie mam stabilne ustawienia 5,5GHz (mnożnik 55) + UV (Adaptive + Offset -0.90V + LLC High). Podniesienie napięcia i wrzucenie 5,6GHz kończy się bluescreenem. Z ECore na 4200 (mnożnik 42) też działa dobrze, ale finalnie i tak dałem je na stock, bo i tak w grach nic mi to nie da - ustawiłem tylko w ramach testu.
Nie jestem też za bardzo za podnoszeniem napięcia, bo zależy mi też na ciszy.

Oczywiście "ważniejsze" napięcia jak różne warianty VDD, VCCSA itp. były ruszane. Testowałem obniżenie i podniesienie poszczególnych napięć, ale nie zyskałem nic na stabilności. Zawsze jak nie przy teście to przy grze wywaliło.

Na potrzeby testu 5,5GHz wrzuciłem PL1 = PL2 = 251W. Podczas obciążenia Cinebench zjada wtedy maksymalnie 192W i osiąga ~83 stopnie. Nie jest to żaden problem, bo podczas gry (Horizon Forbidden West + 2 klienty MU Online w tle) pobór prądu waha się 70-90W w zależności od sceny, a temperatura rzadko dobija 70 stopni, a przez większość czasu oscyluje ~63. 

Z takimi ustawieniami w Cinebench mam 24141 pkt co wydaje mi się też nie za wiele biorąc pod uwagę, że mam +200MHz na każdym PCore.

Macie jakiś pomysł żeby ruszyć w górę RAM lub CPU przy obecności UV?

Poniżej zamieszczam screeny z obecnymi ustawieniami, dla czytelności wrzucam każdy z osobna w spoiler.

Spoiler

obraz.thumb.png.54e77fec2ced6bcd1ef45b0486162ebd.png

Spoiler

obraz.png.aab78b1998d599ff712ef6b8aa333258.png

Spoiler

obraz.png.3bec6ccdd178df1bd17cc9f31db2b9a0.png

Spoiler

obraz.thumb.png.b886d3586d486aa5d062222fbac27017.png

Spoiler

obraz.png.3f64411c4a3d3ab369bb4068842acf79.png

Edytowane przez ztx
  • ztx zmienił(a) tytuł na Kolejna opowieść o 14600K: UV+OC+OC RAM
Opublikowano

Napiszę Ci jak ja robię u mnie działa nawet 6GHz, a szczególnie jak wykrywam możliwy MHz na CPU.

Luzuje RAM jeśli jest w OC, czyli już od XMP wzwyż najlepiej RAM stock 4800-5600, potem luzuje prądy platformy, luzuje power limity, trzymam na oku napięcie i temperatury CPU, czyli tutaj bezpiecznik minimum 1.350 - 1.400V i 90-100st.C. Głównie chodzi o małe kroki do celu, tak by po drodze coś innego nie ograniczało, potem stabilizacja napięciem i UV CPU, a na końcu limity prądowe i PL dopiero, jak i RAM. 

A jeśli chodzi o OC RAM metoda podobna, tak by wszystko inne nie ograniczało, czy powodowało kolizji.

Opublikowano

Poniekąd masz rację, poniekąd przedłużasz cały proces. Moim zdaniem nie ma sensu odpalać procka jeśli mam dawać RAM na 4800 i napięcie 1.4V. Do niczego to nie prowadzi. 
To ma chodzić MINIMUM na XMP z normalnymi temperaturami. Takie odpalanie to w sumie sztuka dla sztuki i nic nie wnosi do procesu. 
Dosłownie nic o potencjale OC/UV nie powie procesor, który odpali się na 6GHz "bez" RAM i będzie throttlowany przez limity temperatury. 

Ogólnie przy takich ustawieniach 6GHz masz stabilne 24/7 czy po prostu się odpali, ale pograć czy zmontować filmu już się nie da, bo wywala lub spada zegar przez temperatury?

Metodologie znam. Żeby dojść do tych ustawień co mam trochę zeszło (szczególnie, że nie mam czasu aż tak grzebać i na daily musiałem wracać do stabilnych ustawień i nie kombinować).
Konkretnie chodzi mi o to czy ktoś ma jakiś pomysł czym mogę jeszcze podregulować żeby spróbować RAM wyżej (najwyższe testowane napięcia RAM 1.45V, kontrolera 1.30V z tego co pamiętam) lub wyżej procka nie zwiększając jakoś bardzo temperatury.

Kombinowałem różnie, ale nawet mnożnik 55 + BCLK 101MHz (wtedy RAM na 6600 co daje 6666) po jakimś czasie wywala błąd. 

Doszedłem do ściany czy jest jakieś magiczne ustawienie, którego nie ogarnąłem?

Opublikowano
16 minut temu, janek25 napisał(a):

Tutaj w chybrydzie starczy rdzenie P

6 godzin temu, ztx napisał(a):

mam +200MHz na każdym PCore

Ogólnie z całej tej wypowiedzi niezbyt cokolwiek rozumiem XD 

Power limit to sprawa do pominięcia. Mam ustawiony 251W - maks pobór w syntetyku 192W, maks pobór w grach 90W. 

Opublikowano
Godzinę temu, janek25 napisał(a):

Ewentualnie można ustawić 65 Wat power limitu i zrobić z procesora badziewie 🤣😆

:rotfl2: ... no ale popisz się ... zdefiniuj co rozumiesz przez "badziew". 🤣😆

Opublikowano

Ja wdzisz jesteś sam z takim podejściem .Nieprzypadkowo %-)

Godzinę temu, ztx napisał(a):

Ogólnie z całej tej wypowiedzi niezbyt cokolwiek rozumiem XD 

to muszisz pocztać poraniki oc,z 15lat jeest to samo na ustawianiu biosa

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, janek25 napisał(a):

to muszisz pocztać poraniki oc,z 15lat jeest to samo na ustawianiu biosa

:rotfl: ... tak ... nie ma to jak poradniki sprzed 15 lat, do dzisiejszych CPU, które są totalnie inaczej sterowane.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

w połwie zrozumenia zdzerzyłeś sie ze scianą,gdzie napisałem ze ma szukać poradnik sprzed 15 lat

A oc/uV to napiecie do mhz.I nigdy nic sie tu nie zmieni trolu  

Ty na pewno jakieś lewe czytałeś jak ustawiasz 65 wat na 28 watowcu :hihot:Tyle do ciebie. Jako jedyny masz tu taka głupotę że masz 65 Wat na 28 wątków I nic ci to nie mówi. To jest przepadek.wszyscy jadą pod prąd na tej autostradzie a komunikat w radiu że jeden.A ty jeszcze wrzeszczysz że w radiu się mylą bo nie jest jeden a miliony   🤣🤣

Edytowane przez janek25
Opublikowano
11 minut temu, janek25 napisał(a):

w połwie zrozumenia zdzerzyłeś sie ze scianą,gdzie napisałem ze ma szukać poradnik sprzed 15 lat

Tak, wiem, że głupio ci przyznać, że napisałeś głupotę. :) 

A oc/uV to napiecie do mhz.I nigdy nic sie tu nie zmieni trolu  

... "oc/uV to napiecie do mhz" - :rotfl2: Pisz całymi zdaniami, naucz się jasno i jednoznacznie wyrażać myśli ... chyba, że z powodu swoich ograniczeń nie potrafisz.

Ty na pewno jakieś lewe czytałeś jak ustawiasz 65 wat na 28 watowcu :hihot:Tyle do ciebie

Że co robię? Trzeźwy jesteś? Tyle do ciebie. :rudolf:

Opublikowano
40 minut temu, janek25 napisał(a):

oc/uV to napiecie do mhz

No w uproszczeniu tak. Zależy mi na jak najlepszym OC przy zachowaniu dobrego UV. Czyli ustawieniu jak najniższego napięcia (więc i poboru prądu + temp) i posiadaniu jak największej wydajności (w tym przypadku zegara CPU).
Co to jest i jak to się robi wiem. Pytałem o konkretne porady co spróbować ustawić (być może przeoczyłem jakąś opcję) żeby poprawić stabilność wyższych zegarów CPU lub RAM.

Intela mam pierwszy raz od ~6 lat, a ostatni raz bawiłem się mocniej ustawieniami Intela na E8400. Na AMD się nie bawiłem w nic, bo w sumie nie było sensu. Pobór prądu żaden, korzyści z podkręcania żadne. W przypadku 5800x3D wystarczyło ustawić CO więc po prostu mogłem pominąć coś istotnego przy ustawianiu 14600K.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, ztx napisał(a):

Poniekąd masz rację, poniekąd przedłużasz cały proces. Moim zdaniem nie ma sensu odpalać procka jeśli mam dawać RAM na 4800 i napięcie 1.4V. Do niczego to nie prowadzi. 
To ma chodzić MINIMUM na XMP z normalnymi temperaturami. Takie odpalanie to w sumie sztuka dla sztuki i nic nie wnosi do procesu. 
Dosłownie nic o potencjale OC/UV nie powie procesor, który odpali się na 6GHz "bez" RAM i będzie throttlowany przez limity temperatury. 

Ogólnie przy takich ustawieniach 6GHz masz stabilne 24/7 czy po prostu się odpali, ale pograć czy zmontować filmu już się nie da, bo wywala lub spada zegar przez temperatury?

Metodologie znam. Żeby dojść do tych ustawień co mam trochę zeszło (szczególnie, że nie mam czasu aż tak grzebać i na daily musiałem wracać do stabilnych ustawień i nie kombinować).
Konkretnie chodzi mi o to czy ktoś ma jakiś pomysł czym mogę jeszcze podregulować żeby spróbować RAM wyżej (najwyższe testowane napięcia RAM 1.45V, kontrolera 1.30V z tego co pamiętam) lub wyżej procka nie zwiększając jakoś bardzo temperatury.

Kombinowałem różnie, ale nawet mnożnik 55 + BCLK 101MHz (wtedy RAM na 6600 co daje 6666) po jakimś czasie wywala błąd. 

Doszedłem do ściany czy jest jakieś magiczne ustawienie, którego nie ogarnąłem?

6G na raptorach jest kompletnie nie ekonomiczne, oczywiście, że nie 24/7.

Na powietrzu to mogę sobie najwyżej krótko dla zabawy pobostować na 1-2 rdzeniach i szkoda również krzemu na wysokie napięcie.

Wracając, to nie pisałem Ci byś RAM ustawiał na 1.4V, Ustaw JEDEC, a sam wskoczy na 1.10V i masz pewność, że tzw. ściana przy kręceniu CPU, to nie jest wtedy RAM, o ile poluzujesz napięcia na kontrolorze.

Szukając wysokiego zegara CPU na wysokim MHz RAM to właśnie jest dopiero strata czasu, bo do końca możesz nigdy nie poznać przyczyny, dlaczego komp się zawiesza itd. Taki urok jak robi się wszystko na raz, bo z tego co piszesz balansujesz z RAM na granicy platformy lub nawet granicy CPU.

Dlatego metoda dobra sprawdzona, to krok po kroku, raz jedno potem drugie i znajdziesz przyczynę końcową tzw. właściwą ścianę, w którym miejscu już jej nie przebijesz.

Osobiście uważam, co zresztą nie tylko ja, a testy też ewidentnie pokazują, że maxowanie MHz w RAM nie ma kompletnie sensu, tylko problemy, wysokie temperatury itd, dla kilku fps, a czasami odwrotnie może też być.

Zdecydowanie lepiej jest mieć dobrze zoptymalizowane timingi, a to jest złoty środek na np. 6000-6600MHz, aniżeli wymaksowane 6800-7200 na granicy stabilności i losowe bsody, a RAM, kontroler pamięci w CPU tylko się grzeje i co ważne również się przyczynia, jako hamulec w OC CPU.

Wierz mi lub nie, ale nie jedne RAM 6400 z zoptymalizowanymi dobrze timingami, spokojnie ścigają 7200 wymaksowane do granic stabilności. 

Aida 64 jest tylko krótkim kalkulatorem z cyferkami, a życie i długoterminowe obciążenie RAM i kontrolera dopiero pokazuje wtedy albo stabilność, normalne temperatury i zadowolenie, albo bezsens kręcenia do granic i pogoni za "tylko" cyferkami. 

Edytowane przez ITprospector
Opublikowano
8 minut temu, ITprospector napisał(a):

to nie pisałem Ci byś RAM ustawiał na 1.4V

Zrozumiałem, że to 1.4V tyczy się CPU.

9 minut temu, ITprospector napisał(a):

na 1-2 rdzeniach

Nic to nie da, muszą być wszystkie rdzenie w booście.

10 minut temu, ITprospector napisał(a):

raz jedno potem drugie i znajdziesz przyczynę końcową

Właśnie tak mam, najpierw była zabawa z RAM, później dopiero kręciłem CPU.

11 minut temu, ITprospector napisał(a):

dobrze zoptymalizowane timingi

Właśnie z tym mam problem, nawet CL 30 ciężko mi odpalić, a mam dość konkretne RAMki na A-Die. Ogólnie mam plan zamówić jakąś Z790 z outletu na następny weekend, stestować czy na innej płycie lepiej to lata. 

15 minut temu, ITprospector napisał(a):

Aida 64 jest tylko krótkim kalkulatorem z cyferkami

Ogólnie testy robię TestMem5 z testem Extreme (kilka cykli) + 30 min Cinebench. Jeśli podczas testów jest okej to odpalam grę. 

17 minut temu, ITprospector napisał(a):

aniżeli wymaksowane 6800-7200 na granicy stabilności

Chęci były (i są) na 8000+, ale raczej Z690 to jednak ogromne ograniczenie.

Opublikowano
53 minuty temu, ztx napisał(a):

Zrozumiałem, że to 1.4V tyczy się CPU.

Nic to nie da, muszą być wszystkie rdzenie w booście.

Właśnie tak mam, najpierw była zabawa z RAM, później dopiero kręciłem CPU.

Właśnie z tym mam problem, nawet CL 30 ciężko mi odpalić, a mam dość konkretne RAMki na A-Die. Ogólnie mam plan zamówić jakąś Z790 z outletu na następny weekend, stestować czy na innej płycie lepiej to lata. 

Ogólnie testy robię TestMem5 z testem Extreme (kilka cykli) + 30 min Cinebench. Jeśli podczas testów jest okej to odpalam grę. 

Chęci były (i są) na 8000+, ale raczej Z690 to jednak ogromne ograniczenie.

1.35-1.4 V dotyczy się załączenie "IA VR Voltage limit" o ile masz w bios tą opcje, tutaj chodzi o zabezpieczenie CPU nadmiernego napięcia.

A OC wiadomo, że na jak na najniższym stabilnym Vcore/VR-VOUT

Nie wiem kto Ci mówił, że wszystkie rdzenie muszą być do bosta, spokojnie ustawiasz ile i jak chcesz i na ile krzem w cpu stać, przynajmniej na Z790 i K cpu. Zobacz poradniki lub jak inni mają poustawiane, ale ja osobiście nie jestem za kombinacjami np P53,53,55,55,58,58  itp. ogólnie co kto woli, czy potrzebuje. 

Co do ścian co mówisz, jeśli masz większość opcji istotnych w bios w auto, to możesz właśnie takie ściany "niewidoczne" napotkasz. 

Podejrzyj sobie jakie ja mam np wyłączone opcje, może to Ci coś podpowie i pomoże.

Nie wszystkie opcje auto to dobrze, często właśnie nie. Poczytaj sobie od czego są dane opcje itd, bo może OC Ci trzyma jakaś z opcja w auto właśnie. Dane opcje ustawiasz jak potrzebujesz i kiedy wymagane oczywiście. 

Frequency TVB, Enhanced TVB, Voltage TVB = Disabled,
IA CEP (Current Excursion Protection) = Auto = Disabled,
GT CEP (Current Excursion Protection) = Auto = Disabled,
FII (FLL) OC Mode = Disabled, 
Core VR Fast Vmode = Disabled
Under Voltage Protetion = Disabled,
Intel Dynamic Tunning Technology = Disabled,

Również Ring też odpowiednio powinien być ustawiony i zasilony. 

Wstawiłem temat o OC 13600K i setup mojego bios i tam masz większość istotnych opcji z Tweaker zakładki.

Strojenie RAM, to cierpliwość i nie ma gotowego szybkiego przepisu oprócz gotowych profili, jak i nie powiedziane, że komuś poszły na tyle, to drugiemu też tak pójdą. 

Opublikowano
15 minut temu, ITprospector napisał(a):

spokojnie ustawiasz ile i jak chcesz i na ile krzem w cpu stać

To ja wiem, ale z tego co wiem, najlepiej dla wydajności w grach mieć po prostu boost równy na każdym PCore. 

16 minut temu, ITprospector napisał(a):

Podejrzyj sobie jakie ja mam np wyłączone opcje, może to Ci coś podpowie i pomoże.

Patrzyłem temat, ale taka ściana tekstu, że w sumie ciężko mi się przez to przebić :D