Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

Jesli celujesz w 25cali to mozesz zostać przy fullHD.

Rozwaz 2k przy 27+"

Monitor 27 cali będzie za duży, ponieważ mam za małe biurko. Zastanawiałem się nad tym monitorem. https://www.morele.net/monitor-aoc-q25g4sr-15283913/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=20541966716&gad_source=1&gad_campaignid=17340124771&gbraid=0AAAAAD9DjeGOJxTws0QIsQmxogVCsEyzm&gclid=CjwKCAjwxrLHBhA2EiwAu9EdM9uu7PAB2Clq4RQjqqphMT4NLoMXWyNcD5QHjBaMvJ51xVY5VwU32BoC7CYQAvD_BwE

Opublikowano
45 minut temu, VRman napisał(a):

A nie możesz kupić uchwytu i powiesić na ścianie dalej, jeśli na biurku brakuje miejsca na podstawkę? Jak brakuje na sam monitor, to oczywiście co innego.

Moje biurko ma 50cm długości, więc wydaje mi się, że monitor 27 cali będzie za duży na taką odległość. Aktualnie mam monitor 24 cali.

Opublikowano
3 minuty temu, galakty napisał(a):

Miałem biurko bodajże 45cm i 27" było idealne, większy problem był z szerokością. 

A warto kupować monitor 1440p 24.5 cale? Czy jest zauważalna różnica przy takiej wielkości monitora?

Opublikowano (edytowane)
Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.10.2025 o 15:00, evqze napisał(a):

Moje biurko ma 50cm długości, więc wydaje mi się, że monitor 27 cali będzie za duży na taką odległość. Aktualnie mam monitor 24 cali.

Jeżeli miałeś na myśli jednak szerokość piszą te 50cm to mam identyczną (wcześniej miałem 45) i siedzę na ekranie 32" z bliska udało się  tak ustawić bez problemu abym go te 45cm  od oczu przy takiej szerokości, wcześniej miałem 27" to już w ogóle nie było żadnego problemu, jak zmieniasz monitor i masz te 1k pln to nie pakuj się już w nic poniżej niż 27" 1440p, później będziesz żałował, dzień dwa i się przyzwyczaisz do rozmiaru nowego ekranu ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano

Zawsze można... po prostu zmniejszyć okienko jak się wydaje za duże. Ba, nawet rozdzielczość ekranu można ustawić niższą i wyłączyć skalowanie. Masz wtedy na monitorze 50" wyświetlany monitor 24". No i problem solved.

ZAWSZE: do gier im więcej cali tym lepiej. A jeszcze lepiej HMD (VR)

Opublikowano

Pomijając debilizm nie używania całego ekranu. To jak ktoś się uprze...

image.png.97dcd537e83122fbc7d72068aeb8237d.png

;)

Fakt, że mniejszy monitor lub większa odległość czasem faktycznie są lepsze. Np. w CSGO mi się lepiej grało na 24" niż na 27" jeśli siedziałem blisko. I to samo mówią esportowcy.

W VR też niewygodnie mi się przegląda net na oknie ala projektor 120", ale ogólna zasada jest taka "większy = fajniej się gra" (i ogląda filmy)

• Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, VRman napisał(a):

Np. w CSGO mi się lepiej grało na 24" niż na 27" jeśli siedziałem blisko

To oczywiste przecież imput lag wynikający z potrzeby przebycia światła z ekranu do do oczu jest proporcjonalny do odległości na jaką jest odsunięty ekran. :E

• Haha 1