Skocz do zawartości

Przesiadka z monitora 32" 4K MVA na QD-OLED - Pytanie o wybór

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry :salut:

Po 6 latach pracy z monitorem Philips 32" 4k na MVA postanowiłem w końcu sprawdzić czym jest ten zachwalany OLED ;)

Zamówiłem monitor 👇

Samsung Odyssey G8 S32FG810SUX G81SF

https://www.x-kom.pl/p/1328818-monitor-led-32-i-wiekszy-samsung-odyssey-g8-s32fg810sux-g81sf.html

Wybór dobry do gier i filmów czy na przykład ten MSI byłby lepszy? 🤔

MSI MPG 321URX QD-OLED

https://www.x-kom.pl/p/1223064-monitor-led-32-i-wiekszy-msi-mpg-321urx-qd-oled.html

Opublikowano

Przejrzałem kilka recenzji i jeśli chodzi o  Samsunga to, ma matową matrycę (MSI błyszcząca), co zdecydowanie poprawia pracę, bo nic nie odbija się, menu jest bardzo rozbudowane i trzeba poświęcić trochę czasu na ustawienia (miałem jednego Samsunga, więc luz).

Poza tym ma bardzo szybką matrycę i świetne kąty widzenia oraz innowacyjną technologię chłodzenia, która ma zapobiegać wypalaniu pikseli, oraz chwalili bardzo solidne wykonanie ☝️

Tyle najważniejszych rzeczy z recenzji, prócz oczywiście świetnych kolorów, bo to ma każdy oled. Oczywiście wytykają brak DisplayPort 2.1, ale widocznie 1.4 starcza do 4k 240Hz.

Chyba sam sobie odpowiedziałem czy dokonałem dobrego wyboru :E, ale chętnie poczytam inne opinie.

W sumie miałem głównie monitory na matrycach VA dla czerni oraz jednego IPS, ale zawsze brakowało tej głębi. Jak nie srebrzyły (ips) to widać było nierówne podświetlenie i jednak brak tej prawdziwej czerni.

Miałem kilka telefonów na matrycach OLED i to na prawdę prezentuje się wyśmienicie.

Opublikowano

Samsung na pewno wyróżnia się matową matrycą i systemem tizen + pilot, czy to plus czy minus? :E 

Teraz, sideband napisał(a):

Masz folię z matem, ale nadal brak polaryzatora ;)

Odbić nie będzie, ale nie będziesz miał też dobrej czerni :E

Ty też nie masz dobrej czerni :P w swoim MSI czy co tam teraz masz :P

Opublikowano

U mnie akurat nie ma żadnego problemu z czernią - brak mocnego światła nawet w dzień ;)

Dlatego od zawsze lecę na glossy monitorach ;)

Mat w QD rozwiązuje problem odbić przy mocniejszym świetle, ale problem czerni taki sam jak na glossy ;) 

Plus oczywiście dochodzą wady matu ;)

Opublikowano
Godzinę temu, sideband napisał(a):

Odbić nie będzie, ale nie będziesz miał też dobrej czerni :E

Możesz rozwinąć temat? :hmm:

50 minut temu, Gret napisał(a):

Jedyny plus tego matu to że się nie rysuję od byłe czego :P

No czytałem, że błyszczące wymagają selekcjonowanych dubajskich szat (szmat) aby nie zarysowały się :E

Opublikowano

to jest qd oled tylko przy mocnym świetle i aparat przejaskrawia wadę.

LG w tym roku wypuściło tandem oled ale monitorów na tej matrycy jeszcze nie ma szeroko dostępnych i chyba tylko 27 cali na razie.

Za rok pewnie LG zrobi tandem oled z soczewkami. Jeszcze wyższa jasność, mniejsze zużycie prądu i pikseli przy normalnym domowym użytkowaniu.

• Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, PaVLo napisał(a):

U mnie nie ma takich warunków, przeważnie jak działam, to przysłaniam rolety, aby nic nie przeszkadzało w pracy/graniu/film, wiec takiego efektu na pewno nie zobaczę

To będziesz zadowolony :)

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Gret napisał(a):

Jedyny plus tego matu to że się nie rysuję od byłe czego :P

Pod warunkiem, że to prawda to samo pisali jeszcze na labie, że błyszczącą się nie rysuje :E Były podśmiechujki, że wycieram matrycę papierem ściernym :hihot:

16 godzin temu, PaVLo napisał(a):

Możesz rozwinąć temat? :hmm:

No czytałem, że błyszczące wymagają selekcjonowanych dubajskich szat (szmat) aby nie zarysowały się :E

A co tu pisać tak jak pisałem brak polaryzatora stąd ten problem, ale plusem jest, że temp bieli w zasadzie nie zmienia się pod kątem ;)

U mnie 35msc gwary pod warunkiem, że cokolwiek ta gwara jest warta :hihot:

Edytowane przez sideband
Opublikowano (edytowane)

Widzę, że sporo osób zaczyna kupować monitory WOLED, a one charakteryzują się dodatkową białym pixelem co potrafi dobrze wypłynąć na generowany obraz :hmm:

Kolejna sprawa to HDR, który raczej wykorzystywałbym przy filmach niż grach, a tutaj podobno OLED gorzej się spisuje i właśnie w SDR jego główna przewaga to HDR :hmm:

Czytam też, że obie matryce gorzej radzą sobie z Gsync poprzez widoczne migotanie obrazu co może męczyć oczy, a ja nie mogę sobie na to pozwolić :heu:

Na przykład taki Asus
https://www.morele.net/monitor-asus-rog-strix-oled-xg32ucwmg-90lm0bw0-b01371-15402498/

A różnice widać na jednym porównaniu matryc

OperaZrzutekranu_2025-10-15_095931_www.youtube_com.thumb.jpg.19d69392803ac666bc1c955699a9cbbc.jpg

Czytelność czcionki jest akurat dla mnie bardzo ważna, a tutaj widać, że WOLED radzi sobie raz lepiej, raz gorzej :hmm:

OperaZrzutekranu_2025-10-15_100150_www.youtube_com.thumb.jpg.44d0aca33f2e3b195b04496888bd464b.jpg

Tutaj już nieco gorzej wygląda to na WOLED
com.thumb.jpg.f31b25a15de88c76fbe604fa33d7c60a.jpg

Zastanawiam się co robić, brać i potestować czy jednak wstrzymać się jeszcze i zobaczyć co rynek pokaże w przyszłym roku w sprawie WOLED :hmm:

Opera Zrzut ekranu_2025-10-15_100433_www.youtube.com.jpg

Edytowane przez PaVLo