Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam wrażenie że to jest jakiś dzień świstaka :E jak na pclabie codziennie powstawał ten sam temat "jaki ram" to tutaj co chwile pojawia się temat stutteringu u kogoś w PC :krejzol:

łap tutaj temat od Master'a jeżeli chodzi o stutter xD jedyne 60 stron do poczytania, może czegoś co tam jest naklepane nie próbowałeś.

Opublikowano

Ja mam wrażenie, że z tym zasranym blackwellem jest coś nie tak. 

FM znowu mi wypluła wczoraj giga stutter. :Crash:, na szczęście to był 2x od kiedy wymieniłem procek, a to już kilkadziesiąt ładnych godzin przegrane. 

Opublikowano (edytowane)

U mnie pomagały kolejne biosy, debloat windy, sterowniki, ogarnięcie ustawień w panelu NVIDIA i dokręcenie RAMu (niekoniecznie na żyletki i pod syntetyki). EA WRC24 i tak jest zepsute. Szczególnie Monte Carlo 😆.

Gdzie mogę to implementacja vulkan plikami i też jest o wiele lepiej. Czasem coś chrupnie, ale przywykłem po części. 

Przez większość czasu capframex masełko tylko ja uprawiam simracing. W grach takich jak far cry 5 jest już też wizualnie spoko, ale capframex pokazuje jakieś spadki. Tyle, że liczy się to co widzę ja. 

@Send1N moja sława na forum może nie taka jaką bym chciał, ale zawsze coś 😆. Piona 🤙🏻

Edytowane przez Adikon
  • Like 1
Opublikowano

Gejming XXI kurde 🤣 w każdym razie, wczoraj wleciał update bios, windows 10 I sterowniki które instaluje sobie Windows efekt? Jak na razie spokój. Latencymoon nadal pokazuje te same sterowniki które zamulają, dziś zainstaluje jeszcze jakąś grę i zobaczymy czy się utrzyma sytuacja. 

@Pan Ciastovy już prędzej wymienię RTX niż będę zasilacz wymieniał 😆

@j4z cos w tym jest, miałem "przeklęte" AMD i jedyny problem jaki miałem z tamtymi kartami to raz na jakieś miesiąc mrugnął mi na czarno ekran i sterownik nie trzymał uV. 

AMD wróć PRZEPRASZAM 😆

Masakra z tymi dzisiejszymi kompami, mamy multum funkcji/ustawień a tak na prawdę wszystko to jedno wielkie gówno xD

Opublikowano (edytowane)

@PrzemeeKna tego rtx'a masz gwarancję?

Daj mi go, za dwa tygodnie oddam ci w nienaruszonym stanie lecz nie działający, deal? Moja x470 prime pro polubiła procesory i karty graficzne, tak bardzo że przestają działać po jakimś czasie :D:D

Edytowane przez Pan Ciastovy
  • Haha 1
Opublikowano

Nie mam już sił na to, albo mamy taki klimat i nic pan z tym nie zrobisz, albo zaraz zacznę wymieniać po kolei jak leci od najtańszej części do najdroższej aż znajdę problem. 

Obecnie rozebrałem PC, nie ściągałem chłodzenia, bo nie mam już pasty termo więc nie chciałem do końca psuć sobie możliwości korzystania, ale jutro rozbiorę. 

Ogólnie nic nie jest spalone nic nie jest ułamane czy źle zamontowane. Jedynie jedna rzecz mnie kłuje w oczy a mianowicie to.... 

kondensatory pod GPU :/ wydaje mi się, że powinny być jak od linijki :/ 

IMG_20251017_232859.thumb.jpg.58796f2903ca6c89414e75c1282d0d57.jpg

Opublikowano

Dobra wrzucam całe hwinfo :D żeby później nie było :D 

Ogólnie raz jest dobrze, raz totalna masakra, zauważyłem, że przy zabawie z G-Sync potrafi się "naprawić" więc może problem wcale nie leży 

w PC tylko w tym "wspaniałym" monitorze. 

1.png

2.png

3.png

4.png

5.png

6.png

Opublikowano

W tych samych grach jest raz dobrze, raz masakra? Jak tak, to oznacza że coś gdzieś Ty mieszasz :) bo samo od siebie nie ma prawa działać raz dobrze, raz wujowo, no chyba że jeszcze monitor coś sobie po swojemu stawia :) od jego widzi mi się, no ale tutaj to nie mam nic do zasugerowania. 

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie, np godzinę temu Scars Above niegrywalne teraz nagle zrobiło się masło takie, że aż miło :D jedyna zmiana jaka zaszła to przełożyłem kable i przestawiłem DACa, już nie chce wchodzić w jakieś voodoo dziwne rozkminy, ale może przebicie gdzieś było na kablach lol... 

zobaczymy za kilka godzin jak się prześpię czy nadal utrzyma się ten dobry stan. 

LatencyMoon potrafił nawet na pulpicie zamulać, a patrzcie teraz :D wiem, że minuta, ale dopiero co zamknąłem 40min cykl. Poza tym jeszcze 2h temu zaraz po włączeniu się zamulał. 

image.thumb.png.a203e52d06545c51956badad40c54f4c.png

Edytowane przez PrzemeeK
Opublikowano

Jesteś pierwszą osobą, u ktorej widze właczony czujnik otwarcia obudowy- korzystasz z tego? Jesli nie wyłacz

Druga sprawa to wylacz grafike zintegrowana radeon bo nie ma sensu aby zżerała ci zasoby gdy masz podłaczone duze GPU.

Opublikowano
9 godzin temu, Miczi_82 napisał(a):

Przechodziłem przez to, nie w każdej grze ta opcja sprawia problemy ale w cs go miałem fatalną wręcz wydajność i okropne zacięcia obrazu co kilka sekund, okazało się że właśnie robiły mi się automatyczne screenshoty regularnie podczas rozgrywki :E trochę czasu mi zajęło wtedy za nim doszedłem o co chodzi pamietam....

Opublikowano

Jak dasz dużo pasty i dokręcisz chłodzenie to jej nadmiar wyjdzie z pod chłodzenia nic nadzwyczajnego i w niczym to nie przeszkadza ;) lepiej dać za dużo nic za mało bo zostanie tyle ile powinno być a reszta wyjdzie na obrzeża pod wpływem docisku. 

Opublikowano

No tak ale zobacz że tutaj cała pasta wyszła na boki a czapka jest goła i to samo chłodzenie. Zresztą zaraz zobaczymy 😀 komputer był w transporcie kilka razy więc przy okazji go wyciągnąłem I ułożyłem jeszcze raz 😀 szukam na razie rozwiązań mało absorbujących finansowo 🤣

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, PrzemeeK napisał(a):

No tak ale zobacz że tutaj cała pasta wyszła na boki a czapka jest goła i to samo chłodzenie. Zresztą zaraz zobaczymy 😀 komputer był w transporcie kilka razy więc przy okazji go wyciągnąłem I ułożyłem jeszcze raz 😀 szukam na razie rozwiązań mało absorbujących finansowo 🤣

Pasta ma wypełnić ewentualne nierówności, więc tam dosłownie "film z pasty" wystarczy 😛

Edytowane przez Adikon
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

To i ja się pochwalę swoim. :hihot: Miałem to samo co Ciastovy, tylko większe opóźnienia. Zmieniłem wszystko w PC i teraz jest w miarę ok, ale wczoraj odpaliłem Latencymon, jak grałem w Forza Motorsport i wyskoczyło mi tak:

Bez tytułu.png

:smiech:

*Zmieniłem wszystko poza karta graficzną od Gigabyte.

Jeśli chodzi o stuttery, w niektórych grach mam, w innych nie. Sam nie wiem, czy to nie wina gier.

Wyłączyłem w menedżerze wszystkie audio poza NV i na razie Latencymon nic niepokojącego nie pokazuję.

Edytowane przez j4z
Opublikowano

@Pan Ciastovy jest w tym coś prawdy 😀 ale im więcej wyłączam w biosie np. teraz poszła wirtualizacja to jest coraz lepiej. Może nie lepiej w inaczej. 

Zmiana pasty też dała -10c w stresie więc zdecydowanie za mało jej było.

Ja jeszcze bym u mnie obstawiał ram, bo wiele razy widziałem diode błędów po wybudzeniu PC, jak zmieniałem pastę, wypiąłem ramy i PC nie chciał wstać przez pół godziny, dopiero po cmosie wstał i to też z trudem i też oczywiście dioda od ramów świeciła się cały czas. Być może tutaj jeszcze będzie problem + ujowe sterowniki karty która miała mieć PCMR FSZYSTKO 🤣 od sterowników po rt i dlss kończąc. 

Ja na razie się poddaje, bez wymiany części już nic więcej nie wymyślę.