Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Posiadam pamieci Ram ddr4 Patriot Viper Steel 3200 CL16 (PVS416G320C6K). 

Płyta główna Msi Mag Mortar wifi b550m.

Do tej pory miałem ustawione pamieci na 3600mhz za pomoca profilu xmp w Bios. 

Ale potem pogadałem z chatem gpt, aby pobawic sie w ustawinia jakichs fclk🙊🙈 no i się zrypało... 

Ale zaktualizowalem bios i to samo, do tego xmp profil już nie daje 3600mhz tylko 3200mhz. Wróciłem do poprzedniej wersji bios i to samo, nie mam juz 3600 mhz 😤

Probowałem też z Memory try it!, ale komp sie wiesza juz nawet w windows. Co sie wydarzyło? P.s. w między czasie zmieniłem grafike z rtx 4070 na 9070xt. Moze to zbieg okoliczności ale ewidentnie przestalo dzialac bo zabawach z biosem. Pomocy

Edytowane przez marcin0218
Opublikowano
2 minuty temu, marcin0218 napisał(a):

Posiadam pamieci Ram ddr4 Patriot Viper Steel 3200 CL16 (PVS416G320C6K).

3 minuty temu, marcin0218 napisał(a):

Do tej pory miałem ustawione pamieci na 3600mhz za pomoca profilu xmp w Bios. 

Jedno z drugim się kłóci. Jeśli posiadasz pamięci z profilem XMP 3200Mhz, to wczytanie tego profilu musi dać 3200Mhz, nie 3600Mhz. Na 3600Mhz pewnie ręcznie przestawiałeś wcześniej.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, wamak napisał(a):

Jedno z drugim się kłóci. Jeśli posiadasz pamięci z profilem XMP 3200Mhz, to wczytanie tego profilu musi dać 3200Mhz, nie 3600Mhz. Na 3600Mhz pewnie ręcznie przestawiałeś wcześniej.

Nie, poważnie, mialem 3600 mhz. Ręcznie nic nie robiłem z taktowaniem i woltarzem. 😔 cpu-z też pokazywało 1799 czy jakos tak hmmmm 🤕

Zajrzełem do kompa narzeczonej z ciekawości to tam w ogole jest jubel. Ma ona G.SKILL DDR4 RIPJAWSV 2x8GB 3600MHz CL18 XMP2 i pomimo ustawionego profilu xmp 3600 mhz to cpu z pokazuje niecałe 1100 mhz, czyli to daje jakies 2200mhz? 🤨

Wezme jej pamięci do siebie moje do niej i qgram najnowszy bios sobie z powrotem.

Opublikowano

Wyczytałem w opiniach o tych pamięciach, że niektóre sety miały profil 3600Mhz, dziwne. W takim razie poszukaj w biosie profilu "XMP2" albo "Profile 2", aby włączyć 3600.

Co do kompa narzeczonej, zobacz najpierw jakie taktowanie pamięci w biosie pokazuje.

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, wamak napisał(a):

Wyczytałem w opiniach o tych pamięciach, że niektóre sety miały profil 3600Mhz, dziwne. W takim razie poszukaj w biosie profilu "XMP2" albo "Profile 2", aby włączyć 3600.

Co do kompa narzeczonej, zobacz najpierw jakie taktowanie pamięci w biosie pokazuje.

Xmp1 i xmp2 ma tak samo 3200mhz. 

W kompie narzeczonej pomimo wlaczonego profili xmp 3600mhz pokazujew biose tez mało. Jutro poprzekładam i zrobie screeny

Opublikowano (edytowane)

Jak głupi może ty przepisujesz. Ja nie przepisywałem tylko zaznaczyłem jedną opcję którą podał chat. Po wszystkim Czytałem w necie i było napisane że to było okej. Ale pomimo tego coś zaczęło nie stykać. Mam 42 lata z komputerami mam styczności od wielu wielu lat Nigdy nie miałem z tym problemu do teraz

Godzinę temu, Pan Mateoo napisał(a):

Ustaw xmp i ustaw recznie potem 3600 albo zostaw na 3200 z wlaczanym XMP.

Robiłem już masę kombinacji.

Opublikowano (edytowane)

Dobra ziomale 😆 pamieci narzeczonej wsadzilem do siebie i od razu xmp pokazało 3600 mhz. A moje dałem do jej plyty i xmp ladnie zatwierdziło i smiga na 3200mhz.

Wszystko śmiga :clap:

• Like 1