Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Send1N napisał(a):

Fabryczny zasilacz dołączony do laptopa musi wystarczyć aby zapewnić stabilną prace sprzętu pod obciążeniem, gdyby ten 230W był zbyt słaby producent dołączał by inny zwiększą mocą.

W trochę niższej cenie jest HP Omen z core i7-14700HX + 4060. Ma zasilacz 280W. Ale lapek pochodzi ze zwrotów Amazon -stan bdb...   Co byś wybrał? Ten powyżej albo HP-- o niższej wadze 2,4kg netto?

Edytowane przez Coffee Banan
Opublikowano
22 godziny temu, Send1N napisał(a):

HP, ten pierwszy to jakiś składak nawet nie wiadomo jakie chłodzenie tam siedzi, firma krzak

Do czego zmierzam, to to, że najpierw pograłbym na RTX 4060 a potem --przez port OcuLink podłączył bym zewn. grafę... Do tego właśnie potrzebny mi mocny procesor w lapku.

Na długo jeszcze styknie do QHD pod OcuLink core i7 bądź i9 ???

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Coffee Banan napisał(a):

Do czego zmierzam, to to, że najpierw pograłbym na RTX 4060 a potem --przez port OcuLink podłączył bym zewn. grafę... Do tego właśnie potrzebny mi mocny procesor w lapku.

Ale kombinacje alpejskie... jeśli chcesz dokładać kartę graficzną to nie lepiej złożyć małego ITX,a? Sam laptop rozumiem i ideę mobilności ale laptop z zewnętrznym GPU i wydajnością, temperaturą leżącą względem ITX i możliwości rozsądnej rozbudowy? 

Edytowane przez Iri
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Iri napisał(a):

Ale kombinacje alpejskie... jeśli chcesz dokładać kartę graficzną to nie lepiej złożyć małego ITX,a? Sam laptop rozumiem i ideę mobilności ale laptop z zewnętrznym GPU i wydajnością leżącą względem ITX i możliwości rozsądnej rozbudowy? 

Mały itx to już za ciężkawa sprawa -jak dla mnie... Lapek waży 3kg -kabelkiem oculink- podłączam obok drugi komponent układanki czyli stojak na grafę i zasilacz sfx. Ciężar rozłożony na dwa. 

Natomiast mini ITX jest w całości i waży dużo więcej ok 6-7 kg w sumie. Żeby to dźwignąć to dla mnie ryzyko. Niestety.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Coffee Banan napisał(a):

Mały itx to już za ciężkawa sprawa -jak dla mnie... Lapek waży 3kg -kabelkiem oculink- podłączam obok drugi komponent układanki czyli stojak na grafę i zasilacz sfx. Ciężar rozłożony na dwa. 

Natomiast mini ITX jest w całości i waży dużo więcej ok 6-7 kg w sumie.

Stojak na grafę i zasilacz SFX + laptop zajmuje więcej miejsca moim zdaniem, jest bardziej narażone na uszkodzenia, przenoszenie to kłopot. Ja mam zestaw w NR200P i jest petarda. Zabrać to gdzieś z sobą to pryszcz... jedna zwarta i bardzo wydajna konstrukcja z i5 14600k i RX 7800XT zjadająca pod każdym względem pomysł laptopa + stojaki, zasilacze i zewnętrzne karty. 

Dlaczego taki pomysł? Rozumiem ,że chcesz laptop "na wyjazdy" ale z możliwością od czasu do czasu podłączenia karty graficznej w domu? 

Edytowane przez Iri
Opublikowano
3 godziny temu, Iri napisał(a):

... Dlaczego taki pomysł? Rozumiem ,że chcesz laptop "na wyjazdy" ale z możliwością od czasu do czasu podłączenia karty graficznej w domu? 

Na wyjazdy nie; w domu na biurku będzie zestaw stał. ALe ze względu na chorobę kręgosłupa nie mogę dźwigać cięższych przedmiotów. Miałem już budkę itx DAN. Zostaje albo laptop albo mini PC i zewn. grafa z zasilaczem sfx podłączona OcuLinkiem.

Jeszcze zapytam -podczas nawigowania po stronkach www   i9-14900HX będzie mocno grzał się?  -A przez to hałas z wiatraków lapka?

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Coffee Banan napisał(a):

Na wyjazdy nie; w domu na biurku będzie zestaw stał. ALe ze względu na chorobę kręgosłupa nie mogę dźwigać cięższych przedmiotów. Miałem już budkę itx DAN. Zostaje albo laptop albo mini PC i zewn. grafa z zasilaczem sfx podłączona OcuLinkiem.

Jeszcze zapytam -podczas nawigowania po stronkach www   i9-14900HX będzie mocno grzał się?  -A przez to hałas z wiatraków lapka?

Hmm, czyli jak zestaw będzie stał to tym bardziej strata pieniędzy, ucinanie możliwości i nie rozumiem potrzeby dźwigania skoro będzie stał. Złożyć raz, postawić i bajo. Miałem dwa laptopy z i9 14900HX i 13900HX od MSI Vector z 4070 i 5070Ti oraz jednego MSI Katana 17 13900HX i 4070. Szczerze? Gorące, głośne, bateria siada w moment, plastikowe, drogie i awaryjne dziadostwo. Dodatkowo 13 i 14 generacja się degraduje. Wydajność w grach bardzo przeciętna, a jak dodamy do tego ciągłe zbijanie taktowania przez temperaturę w wymagających grach to już w ogóle sens zakupu laptopa leży.

Wolałbym żeby mi sąsiad dwa razy w miesiącu przeniósł komputer stacjonarny niż miałbym się ładować w laptopa szczególnie za tą kasę i tej jakości. Piszę to jako ostrzeżenie żebyś nie wpadł w krowi placek. ;)

Edytowane przez Iri
  • Upvote 2
Opublikowano
12 godzin temu, Coffee Banan napisał(a):

Odpuść taką zabawę tak jak Iri pisał... robienie z laptopa stacjonarki na siłę... bez sensu ;) 

Opublikowano

Raczej miałem na myśli aby poskładać coś samemu niż kupować gotowca który zazwyczaj ma gdzieś słaby punkt ;) w okolicy 4K można złożyć pc na nowszej platformie (AM5) z lepszymi bebechami niż to co podlinkowałeś z amazona za te 900euro... szkoda się pchać w starocie. Masz tu odpowiedni dział https://forum.ithardware.pl/forum/69-zestawy-komputerowe/ załóż temat z ustalonym max budżetem i moment dostaniesz link do koszyka z najlepszym zestawem do danego budżetu ;) 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

Raczej miałem na myśli aby poskładać coś samemu niż kupować gotowca który zazwyczaj ma gdzieś słaby punkt ;) w okolicy 4K można złożyć pc na nowszej platformie (AM5) z lepszymi bebechami niż to co podlinkowałeś z amazona za te 900euro... szkoda się pchać w starocie. Masz tu odpowiedni dział https://forum.ithardware.pl/forum/69-zestawy-komputerowe/ załóż temat z ustalonym max budżetem i moment dostaniesz link do koszyka z najlepszym zestawem do danego budżetu ;) 

Oglądając tabelę minimalnych FPSów m.in. dla 9800X3D przy RTX 4090 zauważyłem, że R7-5700X3D  daje ich tyle co i5-14600K. Wiem, przepłacam za ten set ale chyba nie będzie tak źle z tym prockiem?  :rudolf:

Pytam, bo już go opłaciłem i jutro ma być u mnie  :wariat: