Skocz do zawartości

Monitor pod ten zestaw.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Właśnie juz wiem jaki komputer bede miał to teraz jeszcze mi monitor został do kupienia 😁 Mam aktualnie do wydania 1650zł. Czy jest coś fajnego do polecenia za te pieniądze lub ile bym musiał dolozyc za cos porządnego? 

Monitor bedzie głównie do gier, rozmiar fajnie by było przynajmniej 30

Specyfikacja komputera:

Procesor: amd ryzen 7 9800X3D

Karta graficzna :Asus Prime GeForce RTX 5080 OC 16GB

Płyta główna Gigabyte B850 Eagle 

Edytowane przez huntig
Opublikowano

Oleda w tej cenie nie kupisz.

Chcesz IPS czy VA? rozwazasz miniled VA?

Jak z krzywizną? Wolisz prosty czy krzywy? 

Masz budzet na swietnej klasy monitor 27calowy, chyba 32 tez ale na oleda nah.

A i jaka rozdzielczosc? Zwykle 2k czy ultrawide? w jakie gry grasz?

Opublikowano (edytowane)

Ile minimum trzeba dać za oleda? 

Generalnie wczesniej mialem aoc 27 ips teraz mam hp x27 i odpowiada mi wiec jak by mnie przerastała cena oleda to pewnie ips. Myślę ze 2k moge przeznaczyć na monitor

Edytowane przez huntig
Opublikowano

ten hpek to 27cali i fullhd... 

oledy to od 2300-3500 jakies porzadne. Ten najnowszy gigabyte co jest hitem to chyba 2700 jest.

od 1k do 1600 mozesz dorwać 27-34cali  2k-4k rozdzielcz  typ: zwykly/ultrawide

do gier singleplayer - wtedy va

czy shoitery i multi - wtedy ips

opcjonalnie miniled va - to taki oled dla 'biedniejszych'.

jak nie wiesz co wybrac - idz do sklepu poogladaj sobie same matryce, majac wywalone na modele - chcesz porownac tylko matryce i kolory.

• Upvote 1
Opublikowano
16 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

jak nie wiesz co wybrac - idz do sklepu poogladaj sobie same matryce, majac wywalone na modele - chcesz porownac tylko matryce i kolory.

W sklepie to za dużo nie porówna. Zamów sobie dwa, trzy monitory do domu i po 14stu dniach zwróć, które Ci nie odpowiadają. O ile oczywiście możesz na taki czas "zamrozić" gotówkę.

Ogólnie skoro to monitor głównie do multimediów, to oczywiście najlepszy będzie OLED (i to bez żadnej konkurencji). Ale to nie ten budżet. 

Opublikowano
7 minut temu, huntig napisał(a):

Tylko prosiłbym o podanie jakichś

Jak masz czas w nocy to możesz przejrzeć recenzje rtings - najszybciej tabelkę i filtry Pixel type , price, size, resolution

Co do OLED zerknij też na nowego gigabyte, którego testów chyba nie ma wszędzie jeszcze.

Rano ci mogę podesłać konkret monitory jak samemu nie zrobisz researchu :kwasny:

Opublikowano
12 godzin temu, huntig napisał(a):

A co to za model dokładny gigabyta.

https://www.x-kom.pl/p/1363762-monitor-led-27-265-284-gigabyte-mo27q28g.html

W sumie na polowe moich pytan nie odpowiedziales..

IPS ekran 4k:  240hz lub FHD 480Hz - LG 27G850A-B 2200 - ale czy tyle na ips wydawac? - masz tez wersje 32 calową: LG 32GR93U-B

ips ekran 2k: XG27ACS, tanio masz HP OMEN 27q lub AW2724DM  ; jesli chcesz tanie 32 bez HDR to GS32Q lub troche lepszy 32GS75Q

VA ekran 2k: Q27G3XMN - to chyba najlepszy wybor - mozesz zamowic z amazona wersje q27g4xMN - to ulepszona wersja tego monitora ale niedostepna na polskim rynku wiec trzeba przez amazona.

jeśli chcesz 32cale VA to AW3225DM lub XG32WCS jesli zakrzywione - na media expert chyba taniej jest

duzo 32-34 jest powszechnie dostepnych ale malo o nich info w necie, wiec poki nie podales zadnych szczegolow to nei ma sensu bym wyszukiwal jakies modele

Opublikowano

Wroce z roboty to sobie spokojnie przejrze. Nigdy nie miałem zakrzywionego ekranu wiec nie wiem co powiedzieć widzialem go w sklepie i robi wrażenie,ale nie koniecznie muszę taki miec wiec tak naprawde wszystko jedno  czy krzywy czy prosty jesli w jakiejś tam cenie parametry lepsze bedzie miał prosty to wole prosty jak krzywy to krzywy. 

Rozdzielczosc to bardziej preferowal bede ultrawide.

Dzięki że przeszukałeś dlamnie te monitor👊

Opublikowano (edytowane)

Tak naprawde jak masz budzet na oleda to nie ma o czym gadac i bierz go bezdyskusyjnie.

A jesli chcesz ultrawide to wątek wyzej/nizej polecuilem AW3425DWM - zakrzywiony i z VA ale aż 34cale i rozdzialka 2K ultrawide

Edytowane przez Pan Mateoo
blad
Opublikowano

Tak tamtem oled 4gen gigabyte.

30 raczej nie znajdziesz. jesli 34 to za duzo to 32 powinno byc okej. Lub 27 2k lub 4k - bo obecnieuzywales 27cali w fhd.

Jesli do gier to nie jestem pewien czy 4k ma sens, czy też nie lepiej zostać przy 2k.

Ciezko jest znalezc sensowny monitor ultrawide 32. Mozesz albo probować 34 albo 27.