Skocz do zawartości

Monitor pod ten zestaw.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Właśnie juz wiem jaki komputer bede miał to teraz jeszcze mi monitor został do kupienia 😁 Mam aktualnie do wydania 1650zł. Czy jest coś fajnego do polecenia za te pieniądze lub ile bym musiał dolozyc za cos porządnego? 

Monitor bedzie głównie do gier, rozmiar fajnie by było przynajmniej 30

Specyfikacja komputera:

Procesor: amd ryzen 7 9800X3D

Karta graficzna :Asus Prime GeForce RTX 5080 OC 16GB

Płyta główna Gigabyte B850 Eagle 

Edytowane przez huntig
Opublikowano (edytowane)

Ile minimum trzeba dać za oleda? 

Generalnie wczesniej mialem aoc 27 ips teraz mam hp x27 i odpowiada mi wiec jak by mnie przerastała cena oleda to pewnie ips. Myślę ze 2k moge przeznaczyć na monitor

Edytowane przez huntig
Opublikowano

ten hpek to 27cali i fullhd... 

oledy to od 2300-3500 jakies porzadne. Ten najnowszy gigabyte co jest hitem to chyba 2700 jest.

od 1k do 1600 mozesz dorwać 27-34cali  2k-4k rozdzielcz  typ: zwykly/ultrawide

do gier singleplayer - wtedy va

czy shoitery i multi - wtedy ips

opcjonalnie miniled va - to taki oled dla 'biedniejszych'.

jak nie wiesz co wybrac - idz do sklepu poogladaj sobie same matryce, majac wywalone na modele - chcesz porownac tylko matryce i kolory.

• Upvote 1
Opublikowano
16 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

jak nie wiesz co wybrac - idz do sklepu poogladaj sobie same matryce, majac wywalone na modele - chcesz porownac tylko matryce i kolory.

W sklepie to za dużo nie porówna. Zamów sobie dwa, trzy monitory do domu i po 14stu dniach zwróć, które Ci nie odpowiadają. O ile oczywiście możesz na taki czas "zamrozić" gotówkę.

Ogólnie skoro to monitor głównie do multimediów, to oczywiście najlepszy będzie OLED (i to bez żadnej konkurencji). Ale to nie ten budżet. 

Opublikowano
7 minut temu, huntig napisał(a):

Tylko prosiłbym o podanie jakichś

Jak masz czas w nocy to możesz przejrzeć recenzje rtings - najszybciej tabelkę i filtry Pixel type , price, size, resolution

Co do OLED zerknij też na nowego gigabyte, którego testów chyba nie ma wszędzie jeszcze.

Rano ci mogę podesłać konkret monitory jak samemu nie zrobisz researchu :kwasny:

Opublikowano
12 godzin temu, huntig napisał(a):

A co to za model dokładny gigabyta.

https://www.x-kom.pl/p/1363762-monitor-led-27-265-284-gigabyte-mo27q28g.html

W sumie na polowe moich pytan nie odpowiedziales..

IPS ekran 4k:  240hz lub FHD 480Hz - LG 27G850A-B 2200 - ale czy tyle na ips wydawac? - masz tez wersje 32 calową: LG 32GR93U-B

ips ekran 2k: XG27ACS, tanio masz HP OMEN 27q lub AW2724DM  ; jesli chcesz tanie 32 bez HDR to GS32Q lub troche lepszy 32GS75Q

VA ekran 2k: Q27G3XMN - to chyba najlepszy wybor - mozesz zamowic z amazona wersje q27g4xMN - to ulepszona wersja tego monitora ale niedostepna na polskim rynku wiec trzeba przez amazona.

jeśli chcesz 32cale VA to AW3225DM lub XG32WCS jesli zakrzywione - na media expert chyba taniej jest

duzo 32-34 jest powszechnie dostepnych ale malo o nich info w necie, wiec poki nie podales zadnych szczegolow to nei ma sensu bym wyszukiwal jakies modele

Opublikowano

Wroce z roboty to sobie spokojnie przejrze. Nigdy nie miałem zakrzywionego ekranu wiec nie wiem co powiedzieć widzialem go w sklepie i robi wrażenie,ale nie koniecznie muszę taki miec wiec tak naprawde wszystko jedno  czy krzywy czy prosty jesli w jakiejś tam cenie parametry lepsze bedzie miał prosty to wole prosty jak krzywy to krzywy. 

Rozdzielczosc to bardziej preferowal bede ultrawide.

Dzięki że przeszukałeś dlamnie te monitor👊

Opublikowano (edytowane)

Tak naprawde jak masz budzet na oleda to nie ma o czym gadac i bierz go bezdyskusyjnie.

A jesli chcesz ultrawide to wątek wyzej/nizej polecuilem AW3425DWM - zakrzywiony i z VA ale aż 34cale i rozdzialka 2K ultrawide

Edytowane przez Pan Mateoo
blad
Opublikowano

Tak tamtem oled 4gen gigabyte.

30 raczej nie znajdziesz. jesli 34 to za duzo to 32 powinno byc okej. Lub 27 2k lub 4k - bo obecnieuzywales 27cali w fhd.

Jesli do gier to nie jestem pewien czy 4k ma sens, czy też nie lepiej zostać przy 2k.

Ciezko jest znalezc sensowny monitor ultrawide 32. Mozesz albo probować 34 albo 27. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Dla potomnych: Światłowód jest bezpieczny dla sprzętu nie trzeba go odłączać, bo nie jest przewodnikiem elektrycznym to tylko szkło i polimery. 
    • @tekkno no właśnie pograłem dzisiaj kilkadziesiat minut i szczerze powiedziawszy trochę lepiej mi się gra niż w AMS2, do AMS2 napewno wrócę ale póki co chyba PMR wygrał 😅 Mógłbyś się podzielić swoim ustawieniami ffb z gry i bazy? Bo kurcze wieciej ustawiam niż gram i nie mogę jakoś trafić w fajny FFB, także może jakas ściąga pomoże
    • Potrzebuje wyceny komputera. Nie jest to demon prędkości. Facebook, Instagram, YouTube czy praca biurowa w zupełności nie stoi mu na przeszkodzie. Gierki jakieś odpali, próbowałem tytuły do 2014-2015 roku oraz Farming Simulator 22, War Thunder, Counter-Strike 2. Wszystko w rozdzielczości 1080p. Ustawienia nie były cudowne, zdarzało się średnio-wysokie, nigdy klatki nie spadły poniżej 50. Nie oczekuję wysokiej ceny, po prostu nie będę miał już co z nim zrobić a chcąc odwiedzić tytuły typu Detroit, OHV, Autopsy, czy ograć jakiegoś Horizona przyda się coś mocniejszego. Ta biedna i7 co najwyżej może popatrzeć przez szybkę na nową Forze. Od razu zaznaczam że jedynymi nowymi częściami jakie były kupowane do komputera to: zasilacz i dyski ssd. Reszta to sprzęt używany. Mobo: ASUS P8H61M-X R2.0; montaż chłodzenia wieżowego dla mnie niemożliwy, każda próba kończyła się niepowodzeniem, kondensatory przy sockecie blokują montaż koszyczka. Proszę nie mylić z wersją M LX, ponieważ może wydawać się że dwa plastiki od zatrzasku RAM są urwane a po prostu ich nie ma. UWAGA: sterowniki do Windows10 nie działają. 2024r, 40zł CPU: i7-3770. 2026r, 115zł Chłodzenie: Arctic Apline 64 GT: d*&#a, ale mogło być lepiej i temperatura przy obciążeniu nie wychodziła wyżej niż 66 stopni. 2024r, 15zł Pamięć RAM:: nawet nie pamiętam, 2x8GB DDR3 1600MHz - jak je kupywałem to nawet nie patrzyłem że i5-2500 obsługuje 1333MHz, ale trudno proc sobie sam zegary zbije. 2024r, 70zł Karta graficzna: ASUS STRIX GTX 950 2GB: śmiga, jest nawet dosyć cicha. Nie ma artefaktów, nic złego się z nią nie dzieje. 2026r, 110zł Dyski SSD: Sh. 120GB chinol polskiego wydawcy oraz Gigabyte 240GB który sobie jako tako tam śmiga - obydwa kupione jako nowe. Cen nie pamiętam, okolice 100zł za obydwa. Wymieniłem tutaj te które są używane na codzień, system mam postawiony na Crucialu ale gdybym go sprzedawał to raczej bez niego. Zasilacz: Rebeltec RAPTOR 500W BRONZE 80 PLUS; tutaj uwaga, to był zasilacz testowy, jak to się mówi a ch.. co będzie to będzie, w tym przypadku wydatek rzędu 130zł opłacił się brakiem awaryjności, nie testowałem OC na nim bo H61 ma pewne ograniczenia, a raczej wątpię że chciałbym bo nie chcę mikrofalówki w mieszkaniu. 2026r, 115zł Obudowa: ''exone'' jakiś noname z allegro za 30zł który swoją innowacyjnością wygrał przetarg w moim mózgu, tylko i wyłącznie micro-atx, miejsce na intake/exhaust fan, elegancko zdejmowany front panel, odkręcana ''aluminiowa klapka'' do przykręcenia karty graficznej i zasłonięcia, nie ma miejsca tutaj na dyski ssd/hdd więc u mnie to leżało swobodnie jak mrówka na trawie. 2026r, 30zł Średnio za taki zestaw do zabawy i testowania wytrzymałości starszego sprzętu zapłaciłem okolice 500zł, to niewiele patrząc na to jakie sprzęty są na co dzień używane. To jeden z niewielu projektów wyciskania ostatnich soków i męczenia starego prądu dlatego nie oczekuje zbyt wiele, może nawet za karton taniej chińskiej czekolady pójść byleby jakieś dziecko miało coś do robloxa, zadań online i oglądania bajek. Jedyne czego by wymagał po sprzedaży to przedmuchania go..dołożyłbym tutaj już jakiś tekst ale się powstrzymam. Szkoda mi go wyrzucać na śmietnik, skoro działa - odpala jakieś starsze gierki, to coś z niego można jeszcze mieć.
    • A ktos tu pisal ze ukraincy popełniają mniej przestępstw od polakow.I ze takie sa statystyki z komendy policji. No to moja dziewczyne chciała oszukac ukrainka a policjantka wzięła tylko jej numer telefonu jakby cos z tego bylo. Czy to idzie w statystyke?? 
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...