Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, 
udało mi się wyłapać na promce PNY GeForce RTX 5070 Ti OC Triple Fan Plus i teraz zbieram resztę części do zestawu. Chciałbym zamknąć całość w okolicach 7k, karta wyszła mnie 3100zł. Nie zależy mi na jakimś rgb czy innych bajerach (komputer i tak leży pod biurkiem po lewej stronie, to okno jest w stronę ściany :D). Zastosowanie to w dużej mierze gry, ale też pakiet adobe, dość duże pliki wektorowe. Okazjonalnie jakaś animacja. Myślałem nad czymś takim:

Procesor: Ryzen 7 7800X3D Tray (?)

Chłodzenie: Arctic Liquid Freezer III Pro 280 (tutaj chętnie poszukałbym tańszego zamiennika, ale zależy mi na cichej pracy)

Karta graficzna: PNY GeForce RTX 5070 Ti OC Triple Fan Plus
Płyta główna: Gigabyte B850 GAMING X WIFI6E (druga zagwozdka, czy nie pójść w B650, aktualnie większość B850 widzę, że są w podobnej cenie 800zł+)

Zasilacz: Zasilacz MSI MPG A850G PCIE5 850W albo SMX Okame M2 850W 80 Plus Gold EU (zastanawiam się czy będzie jakakolwiek różnica w tych zasilaczach oprócz ceny, prawie 150zł)

Pamięć: Pamięć GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30

Dysk SSD: WD Blue SN5000 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe

Obudowa: Też się mocno zastanawiam, podoba mi się Lian Li Lancool 217, z drugiej strony jak pisałem komputer stoi w miejscu gdzie niezbyt go widać i druga opcja to jakaś obudowa typu ENDORFY Regnum 400 Air, różnica ponad 200zł. Jestem otwarty na jakieś inne propozycje, jedyne co to zależy mi żeby obudowa nie była jakaś gigantyczna, mam w miarę ograniczone miejsce obok biurka. Aktualnie stoi tam SilentiumPC Signum SG1 TG Pure Black i miejsce jest także coś trochę większych rozmiarów, bo oczywiście karta musi wejść.
Zestaw wydaje się być dość sensowny, ale pewnie zawsze można zrobić coś lepiej stąd temat. Też pytanie czy kupować już resztę podzespołów czy czekać na jakieś promki w listopadzie (nie orientuje się za bardzo co teraz się dzieje z cenami, bo nie śledziłem dość długo rynku). Z góry dzięki za pomoc :)

Edytowane przez Chutes
Opublikowano

Na Okame nie warto patrzeć bo to zasilacz bez ATX 3.0 / ATX 3.1. MSI masz teraz za 479 zł w oficjalnym sklepie MSI co jest bardzo dobra oferta za tak udany PSU.

Płyta B850 od MSI w dobrej cenie na Amazon: https://www.ceneo.pl/179529048

Obudowa to już sam zdecyduj, Regnum jest ok jeśli szukasz mniejszej i nie wyróżniającej się budy. Lian Li będzie oczywiście porządniej wykonana.

O ile biały kolor nie przeszkadza to masz w dobrej cenie Freezera III 240: https://proline.pl/chlodzenie-wodne-arctic-liquid-freezer-iii-240-argb-white-acfre00150a-p8120831

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź, trochę jeszcze poszperałem i na ten moment myślę nad takim zestawem. 

Procesor: Ryzen 7 7800X3D Tray 

Chłodzenie: Endorfy Navis F280 / SMX Hayate 280 

Karta graficzna: PNY GeForce RTX 5070 Ti OC Triple Fan Plus
Płyta główna: Gigabyte B850 Eagle WIFI6E (mam z kodem rabatowym za 660zł, także chyba nie ma sensu dopłacać 160zł do Gaming X, chyba że całkowicie coś innego)

Zasilacz: MSI MPG A850GS PCIE5 850W (już zamówiony w super cenie i dodatkowo 30$ na steama wpadnie)

Pamięć: Pamięć RAM PATRIOT Viper Venom 32GB (2x16GB) 6000MHz (goodramy zdrożały w miejscu gdzie chciałem zamówić a patrioty z kodem rabatowym wychodzą poniżej 500zł)

Dysk SSD: WD Blue SN5000 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe albo Dysk ADATA Legend 900 1TB SSD, do końca nie wiem czy jest jakakolwiek realna różnica pomiędzy tymi dyskami.
Obudowa: Chieftec Night Hunter rozmiarowo odpowiada w miarę aktualnej obudowie, na dodatek 4 wbudowane wiatraki i nawet w tej prostocie mi się podoba. No i cena robi robotę :D

Coś jeszcze byście tu zmienili? Rzeczy do których nie jestem do końca pewny to płyta głowna, chłodzenie i dysk. 

Opublikowano
16 minut temu, Dirian napisał(a):

Chłodzenie dałbym 360-tke skoro bierzesz taka duża budę.

SSD lepiej VP4300 Lite.

Reszta okej

Hmm, patrząc na wymiary nie wydawała mi się jakaś duża xd Coś wartego polecenia do tych 300zl co będzie mniejsze?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Chutes napisał(a):

Coś jeszcze byście tu zmienili? Rzeczy do których nie jestem do końca pewny to płyta głowna, chłodzenie i dysk. 

Jak chcesz zaoszczędzić to wywalił bym AIO bo do tego procka nie jest ci potrzebne. Polecam np.

https://amzn.eu/d/3h2khfg

Ewentualnie jeszcze wydajniejsze

https://amzn.eu/d/2z1tWli

I to i tak będzie juz z zapasem na upgrade w przyszłości (nawet jakieś jednowieżowe do aktualnego procka wystarczy)

Edytowane przez jankooo
Opublikowano
26 minut temu, Send1N napisał(a):

Ale tylko aio wchodzi w grę czy powietrzne też? 

Powietrze też, jakoś w każdym zestawie na tych podzespołach widziałem aio, sam nigdy nie miałem, składam pierwszy lepszy komputer w życiu. Także w ramach testu chciałem, ładnie wygląda no i niby cichsze.

Opublikowano

Właśnie jeszcze pytanie co do procesora, patrząc na to że oprócz grania będzie używany do Photoshopa czy illustratora, to czy jest sens dopłacić do 9800x3d? Widziałem, że jeśli chodzi o aplikacje to jest dość spory przeskok. Z drugiej strony aktualnie używam i5-10400f i daję radę :D. Co sądzicie patrząc przyszłościowo? Jest to spora różnica w cenie bo 1250 vs 1850zł, ale patrząc, że wezmę tańsza obudowe i możliwe, że chłodzenie to pojawiła się taka możliwość. Tylko czy jest to opłacalne? Widziałem, też że 9800x3d ciągnie sporo więcej prądu.

Opublikowano

7800X3D na pewno ma lepszy stosunek cena / wydajność na dziś. Dopłata do 9800X3D ma sens głównie wtedy gdy nie planujesz wymieniać tego CPU przez kilka dobrych lat, no i jeśli ta dopłata nie rujnuje budżetu. W innym przypadku brałbym 7800X3D, bo to też mocne CPU.

W programach raczej wielkiej różnicy nie będzie jeśli to jakaś podstawowa obróbka fotek itp. Ciężko to będzie zauważyć, bo tam nawet znacznie słabsze procki sobie dobrze radzą. Teraz większość efektów i tak siedzi na GPU.

Opublikowano

Noo, jeśli chodzi o wymiany to celuję że to komputer na 5+ lat, aktualny o wiele gorszy już mi tyle służy i w sumie gdyby nie to, że już nie domaga na najniższych w nowych grach to bym dalej nie wymieniał. W programach to raczej praca na wektorach i momentami dość sporych plikach. Dlatego trochę się zastanawiam nad tym 9800x3d, budżetu jakoś specjalnie nie rujnuje, patrząc że zrezygnowałem z droższej obudowy i mobo. Czekam na jakieś promocję, to może co na nią wpadnie to wezmę :D 

Opublikowano

Jeszcze co do chłodzenia, bo nadal mam dylemat czy AIO czy powietrze, patrzyłem na dużo testów no i AIO raczej wygrywa o te kilka stopni zawsze, pytanie czy to długoterminowo ma w ogóle jakiekolwiek znaczenie? Do tego dużo się naczytałem o wadliwych pompach czy głośnym AIO podczas dużego obciążenia i nawet zacząłem się skłaniać do Thermalright Phantom Spirit 120. Aktualnie w komputerze mam fere 5 i obojętnie co robię to nie słyszę chłodzenia, trochę się boję że mogę się przejechać na wodnym chłodzeniu pod względem tego komfortu dźwiekowego :D 

Opublikowano

Przy 9800X3D to AIO za wiele do roboty mieć nie będzie. Kwestia tylko taka, że często trzeba się ręcznie pobawić w ustawienie krzywej obrotów wentyli i pompki żeby ta ciszę uzyskać.

Pod ten CPU jednak dobre powietrze spokojnie wystarczy, więc tutaj nie ma złych wyborow

Opublikowano
43 minuty temu, Dirian napisał(a):

Przy 9800X3D to AIO za wiele do roboty mieć nie będzie. Kwestia tylko taka, że często trzeba się ręcznie pobawić w ustawienie krzywej obrotów wentyli i pompki żeby ta ciszę uzyskać.

Pod ten CPU jednak dobre powietrze spokojnie wystarczy, więc tutaj nie ma złych wyborow

A przy 7800x3d powietrzne tak samo wystarczy?

Opublikowano

Super, bardzo dziękuje za pomoc wszystkim. Już zestaw ostateczny raczej, procek w zależności na co się trafi fajna oferta. Tak dla potomnych, jakby ktoś podobnego zestawu szukał to wypiszę jeszcze ostateczną konfiguracje :D :

Procesor: Ryzen 7 7800X3D/9800x3D 

Chłodzenie: Thermalright Phantom Spirit 120

Karta graficzna: PNY GeForce RTX 5070 Ti OC Triple Fan Plus
Płyta główna: Gigabyte B850 Eagle WIFI6E 

Zasilacz: MSI MPG A850GS PCIE5 850W 

Pamięć: Pamięć RAM PATRIOT Viper Venom 32GB (2x16GB) 6000MHz 

Dysk SSD: PATRIOT Viper VP4300 Lite 1TB SSD
Obudowa: Chieftec Night Hunter 

Po rynkowych cenach z 7800x3d wyjdzie 6692 zł, a z 9800x3d - 7322 zł. Myślę, że nawet spoko jak na taki zestaw.

• Like 1
Opublikowano
W dniu 1.11.2025 o 22:51, Dirian napisał(a):

Przy 9800X3D to AIO za wiele do roboty mieć nie będzie.

Z jednej strony tak z drugiej ZEN5 robi dobry użytek z aio po kilku generacjach przerwy po zen/zen+ ;) na zwykłym 240 potrafi być 10c mniej niż na najlepszym chłodzeniu powietrznym na rynku :) 

Opublikowano

Za szybko napisałem podsumowanie, bo jednak skusiłem się na ryzena 7 7700, udało się wyrwać za 630zł, co patrząc na wszelkie porównania z 7800x3d czy nawet 9800x3d jest śmieszną kwotą. W 1440p minimalne różnice i w syntetycznych benchmarkach te same wyniki (co 7800x3d). Uznałem, że przy tak małym wzroście wydajności 100% więcej złotówek to przesada, może szybciej go wymienie niż za 5+ lat, bo łatwiej wymienić sprzęt za 600zł niż za 1200+ :D. A za zaoszczędzone pieniądze kupie lepszy monitor. Jeszcze raz dzięki za pomoc!

• Like 2
Opublikowano
48 minut temu, Chutes napisał(a):

Za szybko napisałem podsumowanie, bo jednak skusiłem się na ryzena 7 7700, udało się wyrwać za 630zł, co patrząc na wszelkie porównania z 7800x3d czy nawet 9800x3d jest śmieszną kwotą. W 1440p minimalne różnice i w syntetycznych benchmarkach te same wyniki (co 7800x3d). Uznałem, że przy tak małym wzroście wydajności 100% więcej złotówek to przesada, może szybciej go wymienie niż za 5+ lat, bo łatwiej wymienić sprzęt za 600zł niż za 1200+ :D. A za zaoszczędzone pieniądze kupie lepszy monitor. Jeszcze raz dzięki za pomoc!

gdzie wyrwałeś za 630 zł ten procesor ? 

Opublikowano
1 minutę temu, bioooly napisał(a):

gdzie wyrwałeś za 630 zł ten procesor ? 

Aliexpress 😬 wysyłka z Polski i polecany sprzedawca, uznałem że za taką kwotę mogę zaryzykować brak gwarancji