Skocz do zawartości

Zestaw high-end do grania w 5120x1440 (Ryzen 9800X3D, RTX5080)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, od jakiegoś czasu myślę nad złożeniem kompika do gierek. Jako że używam 49" monitora Samsung OLED G9 do pracy, musi mieć power żeby pociągnąć full detale w 60fps w tej rozdziałce.

Moja propozycja:

PROCESOR Ryzen 7 9800X3D

PŁYTA GŁÓWNA Gigabyte X870E A ELITE WIFI7 

RAM Corsair 32GB (2x16GB) 6400 Vengeance

KARTA GRAFICZNA RTX 5080

ZASILACZ be quiet! Straight Power 12 1200W 80 Plus Platinum

DYSK Samsung 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe 990 PRO

CHŁODZENIE WODNE Tryx Panorama 360 ARGB 360mm

OBUDOWA Lian-Li O11 Mini V2

Czy RTX5080 pociągnie w 5120x1440 na max w 60fps? 3 lata temu kupiłem RTX4090 i po roku sprzedałem kompa z powodów prywatnych. Po dwóch latach na PS5 trochę zatęskniłem za PC ale tym razem wolałbym nie wydawać ponad 10k na GPU ;)

Od dwóch lat nie jestem na bieżąco, zestaw złożyłem po szybkim researchu w necie co teraz jest "w modzie".

Co myślicie o tym zestawie? Wszelkie uwagi mile widziane. Zależy mi również na kwestii estetyki, jestem w stanie dopłacić kilka stówek do jakichś pierdół typu bezprzewodowe wentylatory czy ładne RGB.

Jeśli lada chwila będzie jakaś premiera nowego chipsetu czy serii procków to dajcie proszę znać. 

Opublikowano

Cóż, zostaje zakup RTX 5080 lub 5090. Nie będę ryzykował kupna używki RTX 4090. Wstępnie wybrałem Gigabyte RTX5080 WindForce OC. Dobry wybór?

Co z resztą zestawu? 

Opublikowano (edytowane)

Co do reszty, to z płytą można zejsc do B850, dopata do X670E ma sens tylko wtedy gdy planujesz pakowac wiecej niz 3 dyski SSD M.2:

https://www.x-kom.pl/p/1306481-plyta-glowna-socket-am5-asus-tuf-gaming-b850-plus-wifi.html

Jesli takich planow nie ma to nie ma sensu przeplacac za wyższy chipset.

RAM raczej szukałbym 6000 MHz CL30, 6400 MHz bywaja bardziej problematyczne jesli chodzi o wczytywanie profilu EXPO. 

Do obudowy trzeba dokupic wentyle, pewnie z dwa na bok, trzy pod GPU no i jeden na tył wyciągający.

AIO drogie jak cholera, no ale jak sie podoba to ok.

Zasilacz pilnuj zeby byl w wersji ATX 3.1.

Edytowane przez Dirian